geld moet groeien

Dit is waarom je geld moet groeien (wil je niet vanzelf armer worden)

Tegenwoordig heeft iedereen het over geld laten groeien. Dat klinkt zo hebberig, maar het is de enige manier om de waarde van je geld te behouden. We leggen uit hoe dat precies zit.

Geld laten groeien… Het klinkt misschien als een hebberige behoefte. Waarom moet het nou altijd meer, meer, meer worden? Nou, als je je geld namelijk niet laat groeien, wordt het vanzelf minder, minder, minder.

Jouw geld straks minder waard

Hoe zit dat? Je krijgt nu 0% spaarrente op je rekening. Niks geen rente dus. Aan de andere kant is de inflatie gestegen tot 4%. Dat betekent dat de prijzen van alles wat je nodig hebt in het leven, gemiddeld 4% stijgen dit jaar. Dat percentage is uitzonderlijk hoog. Gemiddeld is de inflatie meestal zo’n 2% per jaar. Laten we daar dus maar mee rekenen.

Wat gebeurt er als je niets doet om je geld te laten groeien en er een gemiddelde inflatie van 2% per jaar is? Dan is je geld dus 2% per jaar minder waard. Dat lijkt niet zoveel, maar jaar na jaar telt het aardig op. 

Even een sommetje om dit te verduidelijken.

Stel, je had in het jaar 2000 een bedrag van €10.000 op je spaarrekening gezet en er was sindsdien per jaar gemiddeld 2% inflatie geweest. Dan was dat geld nu nog maar €6.598 waard geweest. Dat komt aardig in de buurt van een halvering. 

We gebruikten voor deze som de inflatiecalculator van BerekenHet.nl. 

Waarom je geld moet groeien

Misschien dacht je in het jaar 2000 wel dat je een mooie spaarpot voor je kinderen bij elkaar had gespaard, waarmee ze hun hele studie konden betalen. Tot de inflatie roet in het eten gooide en je kids nu nog maar zo’n anderhalf jaar van dat geld kunnen studeren. Het saldo op je spaarrekening blijft gelijk, maar de waarde van dat geld is enorm gedaald. Zeker nu de inflatie hard stijgt, is dat iets om over na te denken.

Dit is waarom mensen altijd op zoek zijn naar een manier om hun geld te laten groeien. In ieder geval genoeg om boven de inflatie uit te komen, zodat je geld dezelfde waarde houdt. Zo kun je er in de toekomst nog evenveel voor kopen, al stijgen de prijzen. Je koopkracht behouden, noemen economen dat.

Wil je de waarde van je geld vasthouden? Dan moet je dus op zoek naar manieren om je geld (in ieder geval een beetje) te laten groeien. 

Manieren om je geld te laten groeien

Wij hebben het op PorteRenee regelmatig over beleggen. Trouwe lezers weten dat wij kiezen voor wereldwijd gespreid indexbeleggen. Wij doen dat voor onszelf en voor onze kinderen in een fonds bij Meesman Indexbeleggen. Dat fonds bevat ruim 6.000 bedrijven uit verschillende werelddelen en branches. Iedere euro die we in dat fonds stoppen, wordt dus verdeeld over al die bedrijven. Spreiding betekent een lager risico. Doet het ene bedrijf het slecht, dan doet de ander het misschien juist opvallend goed. Zo bescherm je je inleg tegen grote pieken en dalen. Met als doel: in ieder geval het verslaan van de inflatie en de waarde van je geld behouden. 

Onze inleg groeide de laatste jaren best hard. Zelfs als er minder goede beursjaren komen (want die zullen er ook zijn!) maken we vooralsnog genoeg rendement om inflatie geen impact te laten hebben.

Zelf aan de slag?

Snap je waarom het belangrijk is om manieren te zoeken om je geld te laten groeien? Meer weten over beleggen? Schrijf je in voor onze gratis mini emailcursus over beleggen. Daarin leggen we op een begrijpelijke en toegankelijke manier uit wat beleggen precies is en hoe het werkt. Zodat iedereen het begrijpt en er direct mee aan de slag kan! 

Dit artikel maakten we in samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee

Meer van dit soort verhalen lezen? Like ons op Facebook!
Post tags: