beleggen verliezen

Beleggen: kun je meer geld verliezen dan je inlegt?

Views 1.29k

Wanneer je je geld belegt, hoop je er meer geld van te maken. Rendement maken, heet dat. Maar je kunt natuurlijk ook geld verliezen. Kun je meer geld verliezen dan je inlegt? We zochten het voor je uit.

Veel mensen vinden beleggen spannend. Dat snap ik wel. Beleggen biedt geen enkele garantie. Voor een indicatie van wat je kunt verwachten, wordt vaak gekeken naar het verleden. Hoeveel rendement was de laatste jaren of zelfs decennia gemiddeld? Die cijfers zeggen iets, maar zeker niet alles. Ze zeggen niet voor niets: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Ondanks dat ik beleggen niet per se eng (meer) vind, is het wel een feit dat je geld kunt verliezen. Als je verstandig belegt (bijvoorbeeld in indexfondsen zoals wij doen) en je hebt lang de tijd (het liefst 10 jaar of meer) is de kans dat je aan het einde van de rit minder overhoudt dan je inlegt erg klein. Toch moet je altijd met dat risico rekening houden. Nog zo’n zin die je vaak hoort en leest: ‘Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.’ Soms staat er nog een toevoeging achter, namelijk: ‘of zelfs meer’.

Hoe zit dat?

Dat hangt af van de manier waarop je belegt. Er zijn allerlei constructies die snel geld beloven, maar waaraan een groot risico kleeft. Bijvoorbeeld beleggen met geleend geld. Als het dan slecht gaat, ben je niet alleen je inleg kwijt, maar moet je ook je schuld plus rente nog terugbetalen. Ook financiële beleggingsproducten die werken met een hefboomconstructie of bijvoorbeeld opties kunnen ervoor zorgen dat je meer verliest dan je inlegt. Hoe dat werkt, leg ik je hier niet eens uit, want daar moet je je vingers gewoon nooit aan branden.

Beleggen in losse aandelen heeft een relatief hoog risico. Niet zo hoog als de gekke dingen die ik hierboven omschrijf, hoor. Maar stel dat je besluit om op deze manier te beleggen. Dan kies je een aantal aandelen uit waarvan je denkt: daar zit toekomst in. Als je maar voor een paar bedrijven kiest, is je risico op verlies best groot. Stel je steekt je geld in vier bedrijven waar je in gelooft. Als dan één bedrijf omvalt, zijn je aandelen van dit bedrijf in één klap waardeloos. Dan ben je dus al een vierde van je inleg kwijt. Bij beleggen in aandelen is het ergste wat kan gebeuren dat je je volledige inleg verliest. Dit zou in theorie kunnen gebeuren wanneer alle vier de bedrijven waar je in belegt failliet gaan. Poef, dan is je inleg weg. Maar je kunt nooit meer verliezen dan dat. Tenminste, als je dus niet met gekke constructies zoals hefbomen werkt.

Indexbeleggen

beleggen verliezen

Ik vind het risico van beleggen in losse aandelen nog best groot, dus kiezen wij voor indexbeleggen. Wat dat precies is, lees je hier. Even kort uitgelegd: wij stoppen ons geld elke maand in een indexfonds van de Nederlandse fondsbeheerder Meesman. Dit fonds bestaat uit meer dan 6.000 verschillende aandelen, van bedrijven verspreid over de hele wereld en over allerlei branches. Als er dan vier van die 6.000 bedrijven failliet gaan, treft mij dat niet zo hard. Spreiden betekent in dit geval een lager risico.

De enige manier waarop ik al mijn geld zou kunnen verliezen, is wanneer alle bedrijven in het indexfonds waar ik in beleg, failliet zouden gaan en daarmee mijn inleg verdampt. Die kans lijkt me minimaal. Of de wereld moet in brand staan, maar dan ben ik sowieso met andere dingen bezig dan met mijn aandelen. Bijvoorbeeld met het in veiligheid brengen van mijn kinderen en hond. En een vluchttas inpakken met een tandenborstel en wat eten. Mocht dat toch gebeuren, dan kan ik enkel mijn inleg verliezen. Niet meer. Het is niet mogelijk om schulden te maken wanneer je gewoon in indexfondsen belegt. Ik merk dat deze manier van beleggen goed bij me past. Het geeft meer rust, het kost minder tijd en het risico is lager.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is voor 100% PorteRenee.


BESTEL ALVAST: DE NIEUWE MONEY PLANNER
  • Bestel hier en ontvang de Money Planner direct op de deurmat zodra die gedrukt is
  • Je krijgt ook 12 motiverende podcasts bij het boek
  • Én de gratis begeleidende cursus die je alleen bij de eerste druk krijgt
    Post tags: