beleggingen minder waard

Aah, mijn beleggingen zijn minder waard geworden – what to do?

Views 5.16k

De beurs gaat op en neer. Wat als je beleggingen minder waard zijn? Een flinke dip lijkt een ramp, maar dat is het niet altijd. Wij leggen je uit waarom.

Wil je vermogen opbouwen? Beleggen is een populaire manier. Je spaargeld op je spaarrekening laten staan, levert je met de lage spaarrentes niks op. Sterker nog, door de hoge inflatie wordt het spaargeld alleen maar minder waard. Op de lange termijn levert beleggen over het algemeen meer op dan sparen. Maar je krijgt mogelijk wel te maken met pieken en dalen.

Goede tijden, slechte tijden

Beurzen fluctueren. Dat wil zeggen, de koersen gaan omhoog en omlaag. In goede tijden klimt de koers omhoog en omhoog. Dan breken er slechte tijden aan. En schiet de boel weer omlaag. Grote kans dat je emoties, net als je beleggingen, ook heen en weer gaan. Bij een stijging voel je je licht euforisch. En bij een dip schiet je in de stress.

Ze zeggen wel eens: “Je bent zelf je grootste vijand op de beurs”. Daarmee bedoelen ze dat we uit emotie nogal eens een verkeerde beslissing nemen. We zijn geneigd om bij een beursdip eieren voor ons geld te kiezen. En de boel te verkopen. Dat is niet altijd slim.

Beleggingen minder waard? Ups en downs horen erbij

Dat je beleggingen dalen is niet meteen reden tot paniek. Schommelingen horen bij het beleggen. Waar het vaak misgaat, is dat we uit angst en paniek alles verkopen. Zo pak je je verlies. Niet fijn en meestal niet nodig. Want de beurs herstelt zich vaak wel weer. Dat duurt alleen soms wel een aantal jaren.

Pak de koers van de AEX er bijvoorbeeld maar eens bij. In grote lijnen gaat de beurs steeds een beetje omhoog. Maar die lijn is niet recht. Af en toe is er een duik omlaag. Aan het begin van de coronacrisis was er een flinke dip, bijvoorbeeld. Was je toen uitgestapt, dan had je een behoorlijk verlies te pakken. Terwijl de beurs daarna alsmaar omhoog ging. Was je blijven zitten, dan was er dus niks aan de hand geweest.

Een daling van je beleggingen op korte termijn hoeft geen ramp op lange termijn te zijn, als je maar lang genoeg blijft zitten.

Zo zijn alle crisissen (20 tot 30% omlaag) en correcties (10% omlaag) van de afgelopen 70 jaar weer recht getrokken. Zelfs het dieptepunt in 2009. Dat kostte wel flink wat jaren, maar toch.

LEES OOK 👁️👁️  “Ik beleg sinds kort iedere maand €25 en heb al 15% winst"

Zet je paniek buiten de deur

Uit emotie maken we nog wel eens een niet zo handige beslissing. Bijvoorbeeld als de beurs naar beneden schiet. En je als een gek al je aandelen verkoopt. Doe dat dus niet, maar houd je hoofd koel. Zo doe je dat:

  1. Kijk niet om de 5 minuten naar je beleggingen, dat geeft alleen maar meer stress. Ga naar buiten, verzet je zinnen en haal jezelf uit die stroom paniekgedachten.
  2. Houd je vast aan je lange termijn plan. Als je uitstapt, heb je sowieso verlies. Blijf je zitten, dan is er een kans dat je beleggingen weer omhoog gaan.
  3. Pak je kansen in plaats van te kijken naar je verliezen. Zie een beursdip als een uitverkoop. Met evenveel geld kun je méér kopen.
    Een beursdip geeft ook een kans. Wanneer de koersen dalen, kun je goedkoper kopen. De uitspraak Never Waste a Good Crisis is er niet voor niks. Richt je paniek dus niet op je eigen beleggingen. Maar kijk wat er juist mogelijk is.
  4. Zorg voor genoeg geld achter de hand, dat geeft rust en zo kun je een beursdip uitzitten.
  5. Leg niet al je eieren in één mandje, maar zorg voor een goede spreiding. Zo voorkom je dat je hele portefeuille over de kop gaat.

Gaat de beurs naar beneden en zijn je beleggingen minder waard? Dat is behoorlijk schrikken! Wat te doen? Vooral niet in paniek raken. Houd je hoofd koel en blijf rationeel nadenken. Is verkopen écht de beste optie? Of heb je tijd zat om te wachten totdat je beleggingen weer omhoog gaan? Als je twijfelt, praat erover met een adviseur. Hij kan je vertellen dat een koersdaling bij het beleggen hoort. Maar vergeet niet: niemand weet hoe de beurs zich precies ontwikkelt. Jij, wij en de rest niet. Wat we je wel mee willen geven, is dat een koersdip niet meteen een ramp is en uit paniek handelen is in de meeste gevallen niet slim.

 

Wil je nog meer inspiratie?
Check de wekelijkse nieuwsbrief van PorteRenee!
Je ontvangt dan ook de wereldberoemde PorteRenee kleurplaten voor de nodige motivatie.

Post tags: