Beleggen vs bitcoin: hoe kies je?

Beleggen is populair. Bitcoin ook. Hoe bepaal je nu waar je je geld in steekt?

Van geld dat je overhoudt meer geld maken. Dat is wat we allemaal wel willen. Je geld laten groeien, of zoals dat in grijze-mannen-in-pak-taal heet: vermogen opbouwen. Maar hoe doe je dat? Tot een paar jaar geleden kreeg je gewoon 4% of 5% rente op je spaarrekening. Toen hoefde je niks anders te doen om je geld te zien groeien. Het ging vanzelf. Hoe anders is dat nu. De spaarrente staat op 0% en doordat er wel inflatie is (alles wat we kopen wordt de meeste jaren steeds een beetje duurder) wordt je geld eigenlijk minder waard. Het bedrag blijft hetzelfde. €1.000 blijft €1.000. Maar je koopt er wel steeds een beetje minder voor. 

Dat willen we natuurlijk graag voorkomen! Je kunt nog wel zo lekker sparen, maar als je geld steeds minder waard wordt, heb je er niks aan.

Er zijn allerlei manieren om dat te voorkomen. Een heel bekende is beleggen. Maar ook je geld in cryptomunten steken is populair tegenwoordig. 

Hoe kies je nu tussen je geld beleggen of het in crypto’s (zoals bitcoin) stoppen?
Ik zet de (grote) verschillen voor je op een rij zodat je zelf een keuze kunt maken.

Beleggen

Wij beleggen iedere maand een vast bedrag: €100 voor de studie van onze kinderen later en €100 voor onszelf, als aanvulling op ons pensioen. Dit geld investeren we in een wereldwijd gespreid indexfonds, om precies te zijn het Aandelen Wereldwijd Totaal fonds van Meesman. Hiermee stoppen we het geld niet in één bedrijf maar in ruim 6.000 tegelijk, verspreid over allerlei werelddelen en branches. Zo proberen we het risico laag te houden. Wanneer het ene bedrijf het wat minder doet, doet de ander het weer beter. Het idee bij deze maandelijkse investering is dat het geld gemiddeld met een paar procent per jaar groeit. Dat lijkt misschien niet veel, maar doordat we nog lang de tijd hebben voordat we met pensioen gaan, kan het geld nog flink groeien. 

Even een voorbeeldje

Stel, we behalen een gemiddeld rendement van 6% per jaar. Dat is heel reëel. Dat betekent dat de €100 die ik deze maand inleg over 30 jaar €574 is. Een prachtig resultaat, al is dit natuurlijk niet gegarandeerd. De kans dat mijn inleg na die 30 jaar niet is gegroeid of zelfs compleet verdwenen is, is wat mij betreft te verwaarlozen. Dat baseer ik op cijfers uit het verleden. Sinds 1900 was het rendement op aandelen gemiddeld per jaar 7,1%. Mijn manier van beleggen is totaal passief. Ik check eens per half jaar hoe ik ervoor sta en dat is het. Het geld wordt automatisch afgeschreven en voor me belegd in dit fonds. Ik verdiep me er niet actief in. Dat hoeft ook niet, doordat we zo breed gespreid beleggen. We zitten niet in één of twee bedrijven, waar ik alles van moet weten. Dat geeft rust. 

Bitcoin

We hebben ook wat geld in cryptocurrencies zitten, waaronder bitcoin. Laatst kreeg ik op Instagram de vraag van een volger of ik dan niet meer belegde. Ik was daar een beetje verbaasd over, want voor mij is beleggen zó anders dan crypto’s. Het geld dat ik in cryptomunten stop noem ik speelgeld. Ik oefen een beetje, rommel er wat mee en realiseer me heel goed dat ik geweldige rendementen kan maken, maar ook alles van de ene op de andere dag kwijt kan raken. Snappen hoe crypto werkt, is belangrijk. Als je er niks van weet, maar er wel geld in stopt, is het niet meer of minder dan gokken. Des te meer je weet, des te minder dat zo is. Dan nog kan het alle kanten op met crypto. Even voor een idee: afgelopen maand steeg de prijs van mijn coins op één dag wel eens met 25%. Maar de waarde zakte ook met zo’n 30% op één dag. Poef, een derde van mijn geld foetsie. De koersen schieten omhoog en omlaag zo hard als de achtbanen in de Efteling. Het is leuk om te volgen, erover te lezen, maar het kost ook veel tijd en je moet er stalen zenuwen voor hebben. Het is – wat mij betreft – niet te vergelijken met beleggen in wereldwijd gespreide indexfondsen, zoals we bij Meesman doen. Het risico is veel hoger. Misschien wordt bitcoin wel €100.000 waard, maar het zou ook best kunnen dat bitcoin ooit verboden wordt, dat er een andere nummer 1 munt komt of dat er andere ontwikkelingen zijn waardoor het helemaal niets meer waard is. 

Geld steken in beleggingen, noemen we investeren. Het doel is uiteindelijk stapje voor stapje rendement te maken.

Geld steken in crypto’s zou ik eerder speculeren noemen. Dat betekent op kortere termijn grote winsten willen maken, met daarbij dus ook groot risico.

Conclusie

Beleggen op de beurs en geld in crypto’s steken zijn niet met elkaar te vergelijken. De potentiële opbrengsten en winsten zijn anders, net als het risico. Wij zullen altijd blijven beleggen. Voor belangrijke zaken als pensioen en de studies van onze kinderen. Dat vind ik belangrijke potjes om op te bouwen en daarmee wil ik niet te veel risico nemen. Bitcoin is voor ons een leuke hobby. Maar wel een waar je gratis wat slapeloze nachten bij krijgt.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is voor 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!