Dit is waarom wij beleggen voor onze kinderen

Elke maand belegt Renée € 100 voor haar kinderen. Dus niet sparen, maar beleggen. Ze legt uit waarom ze daarvoor kiest en hoe ze dat aanpakt.

Laten we beginnen met wat cijfers. Wij begonnen in februari 2020 met beleggen voor onze kinderen. We zetten sindsdien elke maand € 100 op de beleggingsrekening van onze kinderen. Daarnaast beleggen we elk kwartaal de kinderbijslag voor ze. Ook legden we één keer een groter bedrag in van een paar duizend euro. We hadden dat geld opeens in handen nadat we onze vakantiewoning verkochten. In totaal hebben we nu € 13.500 kunnen inleggen voor onze kinderen. Waar ik heel blij mee ben.

De online omgeving van Meesman, waar wij beleggen, check ik bijna nooit. Nu even voor dit artikel, maar verder misschien twee keer per jaar. We beleggen voor de lange termijn. Het duurt nog 10 jaar voordat onze oudste 18 jaar is. Ik wil me niet gek laten maken door stijgingen en dalingen van vandaag en morgen.  De oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld, was niet goed voor ons rendement. Maar vorig jaar was het weer 27% in de plus. Wat er in afzonderlijke jaren gebeurt, maakt over de lange termijn niet eens zoveel uit. Word je wel nerveus van dit soort schommelingen? Slapeloze nachten en alles? Dan zou ik zeker niet beleggen, maar gewoon lekker gaan sparen voor je kids. 

Liever sparen?

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te sparen op een spaarrekening specifiek gericht op sparen voor kinderen. Bijvoorbeeld het bekende Zilvervloot Sparen. Daar krijg je een variabele rente en wanneer je kind 18 jaar is ontvang je een bonus. Ooit was dat zo’n 10% van het totaal gespaarde bedrag, maar daar zijn ze mee gestopt. Dat soort voordelige regelingen worden door de lage rente steeds verder afgebouwd. 

Wat doet inflatie

Die lage spaarrente is één van de redenen waarom wij kozen voor beleggen. Je geld zomaar op een spaarrekening zetten tegen 0% spaarrente vind ik geen goed idee. Ja, wel om een buffer op te bouwen of om te sparen voor spaardoelen op de kortere termijn. Belangrijk! Maar voor zo’n lange termijn doel kies ik daar liever niet voor. De inflatie is erg hoog op het moment. Inflatie betekent dat geld minder waard wordt. Als de inflatie 6% is, zoals deze nu ongeveer is, betekent dit dat je aan het einde van een jaar 6% minder koopt van hetzelfde geld. Dat is de reden dat sparen je over het algemeen niet rijker, maar (vaak) armer maakt.

Die inflatie heeft ook gevolgen voor de kosten van studeren. Weet je nog wat studeren kostte toen jij het (misschien) deed? Vergelijk het eens met de kosten van nu. Ook die kosten zijn behoorlijk gestegen. Als jouw geld niet groeit gedurende de jaren dat je het wegzet voor je kids, moet je wel heel hard sparen om die inflatie bij te houden. Tussen 1900 en 2017 was het jaarlijkse gemiddelde rendement (groei in waarde dus) op wereldwijde aandelen 8,1%. Gemiddeld, hè? Per jaar kan de waarde flink schommelen. Dus bijvoorbeeld het ene jaar +15% en een ander jaar -30%. Dat kan. Maar op de lange termijn was de uitkomst dus hartstikke mooi. Al bieden resultaten uit het verleden natuurlijk geen garantie voor de toekomst.

Niet te hoog risico

Wij kiezen zelf dus voor beleggen. Omdat we nog flink wat jaren hebben voordat we dit geld willen inzetten, geloof ik dat we op die manier het grootste bedrag bij elkaar kunnen krijgen voor onze kids. Een te hoog risico vind ik niet slim, met geld dat bedoeld is voor mijn kinderen. Dus kozen we niet voor crypto (= slapeloze nachten voor mij), ook niet voor losse aandelen, maar voor indexfondsen. Dat zijn een soort mandjes met verschillende aandelen erin die een bepaalde index volgen. Het fonds bij Meesman waar wij in beleggen, bevat meer dan 6.000 aandelen uit verschillende sectoren en werelddelen. Zo spreiden we de inleg en drukken we het risico. Als de aandelen van het ene bedrijf het minder goed doen, doen andere aandelen het misschien juist wel goed. Meer weten over hoe beleggen in indexfondsen werkt? Ik schreef er eerder dit artikel over.

Hoeveel wordt dat?

Met de € 100 die wij iedere maand inleggen, hopen we uiteindelijk een fijne bijdrage te kunnen doen aan de studies van allebei onze kinderen. Willen of kunnen ze niet studeren? Dan kan het mooi startkapitaal zijn voor een eigen bedrijfje of een bijdrage voor een eigen huis. Maar hoeveel wordt die € 100 per maand uiteindelijk?

Hoeveel je beleggingen op termijn waard worden, weet natuurlijk niemand. Ik reken altijd altijd met een bescheiden gemiddeld rendement van 4% per jaar. Met onze maandelijkse inleg van € 100, bouw je dan in 18 jaar tijd ruim € 31.000 op terwijl je € 21.000 inlegt. Door de kinderbijslag elk kwartaal in te leggen, verdubbelen we die inleg ruimschoots. Dat scheelt enorm. Let op: het kan dus ook anders lopen. Je kunt ook (een deel) van je inleg verliezen. Dat moet ik er écht bij zeggen. Door voor een lange periode te beleggen, druk je dat risico.

Wij zijn nog altijd blij met onze keuze om het zo aan te vliegen. Het idee dat we iedere maand weer wat geld inleggen om te laten groeien voor onze kids, voelt heel goed. Net als het idee dat zij straks zonder studieschuld aan hun volwassen leven kunnen beginnen.Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!