Tegen 0% lenen bij DUO om vervolgens met dat geld te beleggen. Steeds meer mensen doen het. Maar is dat wel handig? We zochten het voor je uit.
Door Renée
Ik hoor het steeds vaker. Studenten die maximaal lenen bij ome DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) om daarmee te beleggen. De rente op die studielening is tegenwoordig 0% en dat maakt het wel heel verleidelijk om te lenen. Zeker als het op de beurs lekker gaat. Maar is dat nou wel een goed idee? Ik schets de voordelen en de nadelen.
Voordelen
Grote kans op rendement
De kans dat je in het groen uitkomt met deze tactiek, het beleggen van je studielening, is vrij groot. Ik geef het niet graag toe, want het zal je niet verbazen dat ik verder geen groot fan ben. Dit is dan ook het enige voordeel dat ik kan verzinnen en de hele reden dat mensen dit overwegen. Ze willen met geld meer geld maken. Als je in de geschiedenis duikt, is de kans dat je meer rendement op de beurs haalt dan 0% (waartegen je leent) wel héél groot. Ik blijf fan van dit cijfer: tussen 1900 en 2017 was het gemiddeld rendement op wereldwijde aandelen 8% per jaar. Dus als je dat geld tientallen jaren kunt laten staan, is de kans groot dat je er geld op verdient.
Maar… nu komen de nadelen

Oeps, toch rente betalen
De rente op een lening bij DUO is nu 0%. En die zal de komende jaren wel laag blijven. Die lage rente zien we overal in de financiële wereld. De spaarrente is ook nagenoeg 0% en ook over je hypotheek betaal je historisch weinig rente. Maar er komt een dag dat die rente omhoog gaat. Ook voor mensen met een studielening. Ik kan me nog herinneren dat de rente over mijn studieschuld schommelde rond de 3%. Dan wordt het sommetje toch andere koek. Aan de ene kant betaal je rente over je schuld, waar je aan de andere kant rendement (winst) mee probeert te maken. Realiseer je dus goed dat die 0% rente een momentopname is en geen garantie voor de toekomst.
Minder hypotheek
Met een studieschuld kun je minder hypotheek krijgen. De bank ziet die studieschuld als een lening, die het natuurlijk ook is, en beperkt daardoor de ruimte om te lenen. Die lening moet tenslotte ook terug betaald worden. Nu zijn de regels voor een studieschuld coulanter dan die over een gewone, consumptieve lening. Toch kan het flink verschil maken. Weten hoeveel minder jij kunt lenen door jouw studieschuld? Dat kun je hier uitrekenen.
Resultaten vallen tegen
We hebben de laatste tijd veel goede jaren gekend op de beurs. Maar er komen ook echt minder goede jaren voorbij. Als er een economische crisis ontstaat, kun je zo 20 of 30% van je inleg verliezen. Dat is op zich geen probleem als je genoeg tijd hebt om die slechte tijd uit te zitten. Heb je dat niet, dan kun je dus flink geld verliezen op de beurs. Extra zuur als je dan aan de andere kant ook nog zit met een gestegen rente op je studielening en geen huis kunt kopen door die hoge studieschuld.
Beleggen met geleend geld
Wat je doet door te beleggen met je studielening, is beleggen met geleend geld. En dat is wel echt een recept voor problemen. Ik zeg niet dat het per se problemen op kan leveren, maar die kans is er zeker. Beleggen doe je met geld dat je vrij kunt maken binnen je eigen budget. Geld dat je nergens anders voor nodig hebt. Geld dat je voor langere termijn kunt missen en vooral geld dat van jou is. En dat is het geld van je van de DUO leent natuurlijk niet.
Mijn conclusie zou dus zijn: niet doen. Besluit je het toch te doen, zorg dan in ieder geval dat je kiest voor een manier van beleggen zonder al te hoog risico en dat je heel goed weet dat de gevolgen kunnen zijn.
Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!
