Beleggen: hoeveel belasting moet je daarover betalen?

Je wilt starten met beleggen of bent zelfs al begonnen. Maar betaal je eigenlijk belasting over je beleggingen? Zo ja, hoeveel dan en hoe werkt dat? Renée zocht het voor je uit.

We beginnen dit artikel meteen maar met slecht nieuws. Ja, je betaalt belasting over je beleggingen. Helaas. Ik snap dat je dit liever niet betaalt. Maar in Nederland (en in de meeste andere landen) betaal je nu eenmaal belasting over je vermogen, waaronder je beleggingen ook vallen.

vrijstelling

Maar er is ook goed nieuws. In 2022 geldt een heffingsvrije voet van € 50.650 en zelfs van € 101.300 als je een fiscaal partner hebt. Dit betekent dat je tot dit bedrag aan vermogen geen belasting betaalt. Het gaat dan om je totale vermogen. Dus stel dat jij en je lief samen € 70.000 aan beleggingen hebben en € 30.000 aan spaargeld (lekker bezig!) dan heb je € 100.000 en hoef je nog geen vermogensbelasting te betalen. Ga je over dat bedrag heen, dan betaal je alleen over het bedrag boven die drempel. Heb je samen € 105.000 staan? Dan betaal je dus alleen over die € 5.000 vermogensrendementsheffing, zoals dat officieel heet. 

De peildatum voor dit bedrag is 1 januari van het jaar waarover je belastingaangifte doet. Dit betekent dat het bedrag dat je op die datum hebt staan, leidend is.

Schulden aftrekken

Je mag van de Belastingdienst je schulden aftrekken van je bezittingen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Voorwaarde is dat je minimaal € 3.200 aan schulden hebt. Als je een fiscaal partner hebt is dat bedrag € 6.400.

De Belastingdienst heeft regels over welke schulden je wel en niet mag aftrekken. Je hypotheekschuld mag je bijvoorbeeld niet aftrekken als deze in box 1 valt en dat is meestal zo bij particulieren met een hypotheek. Studieschuld mag je dan weer ẃel aftrekken, net als een lening en roodstand op je rekening. Maar heb je een schuld aan kinderalimentatie openstaan bij je ex of heb je leningen lopen met een termijn korter dan 1 jaar, dan mag je die weer niet aftrekken.

Dividend

Ontvang je dividend uit je beleggingen? Dan moet het beleggingsfonds dat dat uitkeert dividendbelasting inhouden. Bij sommige partijen kun je die verrekenen met je inkomstenbelasting. Dat doe je in je aangifte inkomstenbelasting. Dat kan niet overal. Bij Meesman, waar wij beleggen kan dat wel, maar bij bijvoorbeeld DEGIRO kan dat niet. 

Dat was niet de enige reden dat wij voor Meesman hebben gekozen, hoor. Wij wilden passief gaan beleggen in wereldwijd gespreide indexfondsen en elke maand automatisch inleggen. Onze inleg wordt maandelijks van onze rekening geschreven en belegd. Meer lezen doe je op de website van Meesman zelf. Oh, en je kunt er ook een fijne tool invullen om te zien welk vermogen je uiteindelijk op kunt bouwen met jouw inleg.

Meer geld = meer vermogen

Oké, terug naar de vermogensrendementsheffing die je betaalt over je vermogen. Dat is niet één vast bedrag. De Belastingdienst gaat er namelijk vanuit dat je meer rendement (winst) maakt over je vermogen, naarmate je meer vermogen hebt. Ze gaan ervan uit dat je met een hoog vermogen meer geld belegt dan je spaart, en dat daardoor je rendement hoger is. Klinkt logisch.

Fictief rendement

Je betaalt geen belasting over je gehele inkomen, maar over het rendement dat je op je vermogen maakt. De Belastingdienst kan natuurlijk niet van iedereen achterhalen hoeveel dat precies is, dus rekenen ze met vaste percentages. Fictief rendement, noemen ze dat. Ze delen dat rendement in twee delen op. Daarbij gaan ze er vanuit dat je een deel spaart (weinig rendement dus) en een deel belegt (meer rendement.) Des te meer geld je hebt, des te minder zul je waarschijnlijk sparen. Dus des te hoger de Belastingdienst het rendement inschat. 

De exacte percentages verschillen per jaar en zijn hier op de website van de Belastingdienst terug te rekenen. 

100.000 vermogen 

Even concreet:

Stel, je hebt bent single en hebt € 100.000 vermogen. De eerste € 50.650 is (in 2022) vrijgesteld, dus dan blijft er € 49.350 over waar je wel vermogensbelasting over moet betalen. Volgens de percentages van de Belastingdienst zou je € 898 aan (fictief) rendement kunnen maken. Hierover betaal je 31% belasting. Dat is € 898 euro x 0.31 = € 278 

Je betaalt dus over € 100.000 aan beleggingen, in dit geval € 278 aan vermogensrendementsheffing, of zoals we dat in de volksmond noemen: vermogensbelasting. En dan had je nog geen gebruik gemaakt van de optie om schulden af te trekken, als je die hebt.

Uitrekenen hoeveel jij zou moeten betalen, doe je hier. 

Zuur

Het blijft zuur: geld betalen over geld waar je allang belasting over hebt betaald. Het voelt toch alsof je gestraft wordt voor verstandig met je geld omgaan. Maar het uiteindelijk bedrag valt wat mij betreft mee, zolang je geen tonnen of miljoenen op je beleggingsrekening hebt staan.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop