Veel mensen vinden beleggen spannend en eng. Want je kunt je geld toch verliezen? Maar hoe groot zijn de risico’s nu echt? We zochten het voor je uit.
Door Renée
Ik sprak laatst een vrouw die eigenlijk wel wilde beginnen met beleggen. Ze begreep ook wel dat 0% spaarrente haar geld geen goed deed. Maar ze vond het zo spannend. Ik vroeg haar wat ze er dan precies spannend aan vond. Ze antwoordde dat ze bang was al haar geld te verliezen. Een vriend had eens aandelen en die deden het helemaal niet goed. Na twee jaar verkocht hij de boel met flink verlies. Au, pijnlijk. Tel daarbij op dat ze bij elke reclame over beleggen tegenwoordig een zinnetje hoorde over de kans dat je je inleg verliest. En zo was ze bang geworden voor beleggen.
Ik snap dat wel. Beleggen heeft niet zo’n fijn imago. We denken aan gesjeesde mannetjes op een beursvloer die hard door elkaar heen roepen. En aan de nieuwsberichten over rijke mensen die alles verloren door verkeerde beleggingen. Maar om de vraag te beantwoorden hoe risicovol het nu echt is, moet je beginnen met onderscheid maken tussen verschillende manieren van beleggen. Het één heeft veel meer risico dan het ander. Ik zal een voorbeeld geven om het te verduidelijken.
Stel je hebt €1.000 en stopt dit geld allemaal in aandelen Apple. Je bent fan en gelooft dat het bedrijf een gouden toekomst voor zich heeft. Apple belandt vervolgens in een groot schandaal en loopt enorme imagoschade op. De aandelen kelderen en uiteindelijk gaat het bedrijf zelfs failliet. Als jij na het investeren van die €1.000 nooit aandelen hebt verkocht, ben je na het faillissement je volledige inleg kwijt. Dit is een manier van beleggen met een hoog risico. Je steekt al je geld in één bedrijf. Niemand zal je deze manier van beleggen aanraden, want er is een reële kans dat je al je geld kwijt raakt.
Laten we deze situatie en het risico nu eens vergelijken met een andere manier van beleggen: wereldwijd, goed gespreide indexfondsen.
Een indexfonds is een soort mandje met verschillende aandelen erin. Wanneer je daarin belegt, beleg je in meerdere bedrijven tegelijk. Je hebt indexfondsen met bijvoorbeeld 25 bedrijven erin, maar ook met wel honderden of duizenden bedrijven. Wij steken bijvoorbeeld iedere maand geld in het wereldwijde fonds van Meesman en spreiden onze inleg daarmee in één klap over ruim 6.000 verschillende bedrijven. Dat verlaagt ons risico. Stel nu dat vijftig bedrijven daarvan plotseling failliet gaan. Ze belanden in een soortgelijk schandaal als bij Apple en ze zijn in no time van de kaart geveegd. Dan ben je helemaal niet al je geld kwijt. Dan verlies je misschien iets, maar er zitten ook genoeg bedrijven in jouw mandje die het supergoed doen. Daarmee vang je slechte resultaten weer op. Die spreiding verlaagt je risico enorm.
Kan ik dan helemaal geen geld meer verliezen?
Ja, natuurlijk wel. We kunnen in een economische crisis belanden. Reken maar dat je dan 10, 20, 30 of 40% van de waarde van je aandelen kunt verliezen. Ook als je in wereldwijd gespreide indexfondsen zit. Als de economie instort, heeft iedereen daar last van. Dan is het belangrijk dat je genoeg tijd hebt om die periode uit te zitten. Crisissen zijn tot nu toe altijd over gegaan. Op grote verliezen kunnen prachtige jaren volgen, waardoor je gemiddelde rendement (winst op je inleg) nog altijd keurig kan zijn.
Meer leren over indexfondsen doe je hier
Ik schrijf dit stuk niet om jou wijs te maken dat beleggen zonder risico is. Want dat is niet zo. Maar ik wil het risico wel in perspectief zetten. Als jij je inleg goed spreidt en het liefst ook nog eens minimaal tien jaar of langer de tijd hebt om je beleggingen te laten staan, dan vind ik dat risico acceptabel. Sinds 1900 was het gemiddelde jaarlijkse rendement op wereldwijde aandelen 8%. In die periode kwamen heel heftige crisissen voorbij. Wat dacht je van de beurskrach in 1929? Toen zakte de beurs in één dag met 20%. Of de kredietcrisis in 2008, toen in de eerste week van oktober de beurs met 25% onderuit ging. Heftig, maar het hoeft geen doodsteek voor je rendement te zijn, als je maar de tijd hebt om een slechte periode uit te zitten.
Kortom: beleggen heeft risico’s maar je hebt zelf vrij veel controle over hoe groot je die risico’s laat zijn. (Wereldwijd) spreiden en veel tijd hebben, helpt je om dat risico nog verder te verkleinen. En zo hoeft beleggen dus helemaal niet eng te zijn.
Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.
Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.