Beleggen bij Meesman: zo werkt het

Renée belegt al een paar jaar bij Meesman en is enthousiast. Ze krijgt veel vragen over hoe dit werkt, dus legt ze dat in dit artikel uit. 

Na een tijdje rommelen met losse aandelen, was ik het zat. Het uitzoeken van aandelen, verkopen, aankopen, het nieuws volgen over de bedrijven erachter. Het kostte me allemaal te veel tijd en energie. Dus besloot ik voor indexbeleggen te gaan. Dat betekent dat je niet meer belegt in losse aandelen, maar in een fonds met daarin een variëteit aan aandelen. Zo spreid je vanzelf je inleg, waardoor je risico lager wordt.

Tijdens mijn zoektocht naar informatie over indexbeleggen en hoe ik dat kan automatiseren, stuitte ik op Meesman. Zij zijn gespecialiseerd in passief indexbeleggen. Ik las veel positieve, onafhankelijke reviews en besloot klant te worden. Dat is alweer jaren geleden en ik ben nog altijd tevreden. Meesman biedt beleggen in indexfondsen aan, op een passieve manier. Hoe dat werkt en wat het precies is, leg ik stap voor stap uit.

Indexfondsen, wat zijn dat?

Een indexfonds is een soort mandje met daarin verschillende aandelen. Je belegt je geld dus niet in één los aandeel – bijvoorbeeld Philips of KLM – maar in alle aandelen in dat fonds. Des te meer aandelen er in een indexfonds zitten en hoe diverser de aandelen zijn (bijvoorbeeld qua locatie en branche) des te beter je je geld spreidt. En je geld spreiden betekent minder risico.

Passief beleggen, wat is dat?

Meesman richt zich helemaal op passief beleggen. Zij bieden dat aan in de vorm van een wereldwijd gespreid indexfonds, waar je in belegt voor de lange termijn. Minimaal tien jaar, hou ik zelf aan. Dat is dus echt beleggen zonder dat het veel tijd en energie kost. Bij Meesman kun je kiezen om één keer een groter bedrag in te leggen (minimaal € 10.000) of om maandelijks in te leggen, dat kan al vanaf € 100 per maand.

Als je kiest voor maandelijks inleggen, wordt dat geld automatisch elke maand afgeschreven. Vervolgens wordt het voor je belegd in het fonds dat je zelf gekozen hebt. Je hoeft er – na het eenmalig instellen in het begin – niets aan te doen. Je bent nu officieel passief vermogen aan het opbouwen, dat doe je trouwens ook als je eenmalig een bedrag inlegt.

Indexfondsen Meesman

Meesman heeft twee aandelenfondsen. In het fonds Aandelen Wereldwijd Totaal zitten bijna 6.000 verschillende aandelen. De bedrijven in dit fonds zijn actief in allerlei branches, sectoren en werelddelen. Ben je op zoek naar een nog duurzamer fonds? Dan heeft Meesman ook het fonds Aandelen Verantwoorde Toekomst. Hierin zitten ongeveer 2.300 aandelen van bedrijven uit allerlei branches, sectoren en werelddelen. In beide fondsen worden bedrijven die onvoldoende rekening houden met mens, milieu en goed ondernemingsbestuur uitgesloten. In het ‘Verantwoorde Toekomst’-fonds wordt er extra gelet op klimaateisen.

Daarnaast is er een obligatiefonds: Meesman Indexfonds Obligaties Wereldwijd. Wanneer je een obligatie koopt, verstrek je eigenlijk een lening. Bij obligaties zijn het meestal leningen aan de overheid van een land of aan een groot bedrijf. In ruil daarvoor krijg jij couponrente. Obligaties leveren gemiddeld op de lange termijn een minder hoog rendement op dan aandelen. Maar wanneer het met aandelen minder goed gaat, geven obligaties je beleggingsportefeuille (zoals we dat met een chique woord noemen) een beetje stabiliteit. Wil je minder risico lopen? Dan kun je dus naast aandelen ook met een deel van je geld beleggen in obligaties.

Als laatste biedt Meesman een rentefonds aan. Daarover lees je hier meer informatie.

Voordelen van indexbeleggen

Wat zijn nu precies de voordelen van indexbeleggen, vraag je je misschien af. We zeiden het eerder in dit artikel al: met indexbeleggen verklein je het risico ten opzichte van zelf actief beleggen op de beurs. Want doet één bedrijf uit het indexfonds van Meesman het niet zo goed, dan staan daar aandelen uit andere sectoren, branches en werelddelen tegenover die het wel goed doen. Dus: gaat één bedrijf failliet? Dan zijn er nog 5.999 bedrijven over. Het werkt ook de andere kant op: doet één bedrijf het geweldig en heb je alleen daar aandelen van? Dan maak je geweldig rendement. Maar is dat bedrijf één van 6.000 bedrijven van het indexfonds waar je geld in hebt gestoken? Dan zal dat effect minder groot zijn dan wanneer je zelf actief belegt in dat aandeel.

Een ander voordeel is: je hoeft bij indexbeleggen niet elke dag, week of maand te bedenken waarin je wilt beleggen. Je hoeft je niet dagelijks bezig te houden met economische ontwikkelingen en geen ingewikkelde grafieken en tabellen te lezen. Je stelt alles één keer in en daarna hoef je er zo goed als geen aandacht en tijd aan te besteden. Af en toe even kijken hoe je ervoor staat en of de eerdere keuzes nog bij jouw situatie passen. En eventueel bijsturen waar nodig. That’s it!

En nu?

Het instellen van je beleggingsrekening bij Meesman is vrij simpel. Je identificeert je (dit moet volgens de wet, ook voor je eigen veiligheid) en stelt in welk bedrag je wilt inleggen. Je kiest of dit een eenmalige of maandelijkse inleg is. Ook moet je aangeven hoe je dat geld wilt beleggen. Zoals je hierboven hebt gelezen, heeft Meesman verschillende fondsen. Bekijk goed wat bij jouw situatie past. Je kunt kiezen voor één fonds of voor meerdere fondsen naast elkaar.

Wat zijn de kosten van beleggen bij Meesman?

Net als bij andere partijen betaal je ook bij Meesman kosten, namelijk fondskosten en transactiekosten. De fondskosten liggen tussen de 0,35-0,5%, afhankelijk van het gekozen fonds. Deze kosten zitten verwerkt in de koers en het rendement. Dus je hoeft dit niet extra te betalen aan het einde van het jaar.

En je betaalt transactiekosten. Deze zijn voor alle fondsen gelijk: 0,25%. Dit betaal je eenmalig wanneer je een transactie doet. Dus een (maandelijkse) aankoop-, (maandelijkse) verkoop- of switchopdracht. Stel, je stort maandelijks € 100. Dan wordt er € 0,25 ingehouden aan transactiekosten. Dit zijn de enige kosten die je betaalt, er zijn geen verborgen kosten. Voor het rentefonds betaal je trouwens alleen 0,25% transactiekosten als je switcht van of naar een ander Meesman-fonds, in- en uitstappen is bij dit fonds gratis.

Zie je dat beleggen niet ingewikkeld en tijdrovend hoeft te zijn? En ben je nou benieuwd of beleggen bij je past? Bekijk dan eerst je financiële situatie en lees je goed in voordat je begint. Succes!

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek