Bang je baan te verliezen? Bouw een voorraadkast op

Heb je het gevoel binnenkort zonder werk te zitten? Naast een financiële buffer kun je ook een voorraadkast aanleggen. Ik leg je uit hoe je een materiële buffer opbouwt.

Door Minke

Het bedrijf waarvoor je werkt, wordt hard geraakt door de (corona)crisis of je hebt om een andere reden het gevoel dat je baan op de tocht staat. In deze onzekere tijd weet niemand hoe lang het duurt voordat je weer een nieuwe baan vindt. Je besluit je voor te bereiden. Hoe? Je wilt besparen én een buffer opbouwen. Maar heb je er weleens aan gedacht om naast een financiële buffer ook een materiële buffer op te bouwen, in de vorm van een voorraad? Ik leg je uit hoe je dat doet.

Waarom ik een voorraad bijhoud

Het was de aankoop van wc-papier in mijn financieel zware periode, die mij aanzette om een voorraad op te bouwen. Op mijn weekbudget van €20 (voor mij alleen) was een pak wc-papier namelijk nogal een aanslag. Ik wilde nooit meer meemaken dat ik moest kiezen tussen eten en wc-papier. Mijn voorraad heeft daarmee een soort sneeuwbaleffect veroorzaakt. Ik koop alleen nog kort houdbare producten als het nodig is, al het andere koop ik als het de beste prijs heeft. Daardoor hoef ik nooit een prijs te betalen die ik te hoog vind. Het bespaarde geld kan ik weer uitgeven aan iets anders. Mijn uitgaven aan non-food voorraadproducten is daardoor gemiddeld niet meer dan €5 per week. 

Hoe begin je? 

Je wilt je boodschappenbudget naar beneden brengen, dus ga je kijken welke dingen je kunt schrappen of vervangen in je wekelijkse aankopen. Daarnaast kun je op zoek gaan naar producten (met goede deals) waarvan je een voorraad wilt aanleggen. Kies daarbij vooral voor houdbare producten waarop hoge kortingen zitten en die regelmatig worden gebruikt. Denk aan wasmiddel en wc-papier. Probeer meteen inzicht te krijgen hoeveel er wordt verbruikt, zodat je met aanbiedingen altijd je voorraad op peil kunt houden. Een huishouden van twee volwassenen zonder kinderen heeft een ander verbruik dan een gescheiden moeder met drie puberzonen. Over het algemeen komen de meeste acties elke drie tot zes maanden terug (bij dezelfde winkel). Sommige superdeals zijn eenmalig of hooguit jaarlijks.

Bodemprijzenlijst

Houd een lijstje bij van de laagste prijs die jouw favoriete product heeft gehad en wanneer dat was. Dat kan in Excel, op je telefoon of gewoon in een notitieboekje. Hoe maakt dus niet uit hoe, maar inzicht in wat een goede deal is, is wel belangrijk. Let daarbij ook op dat je de prijs niet (alleen) per verpakking opschrijft, maar ook de inhoud van de verpakking. De prijs per 100 ml/gram, stuk of wasbeurt is namelijk veel belangrijker dan de prijs op zich. Verpakkingen kunnen namelijk nog weleens van formaat verschillen. Een lagere prijs betekent dus niet automatisch meer voordeel.

LEES OOK: Budgetteren voor je voorraadkast: zo doe je dat

Koop niks wat je normaal ook niet zou kopen

Toen ik er alleen voor kwam te staan, dacht ik dat potjes groenten handig zouden zijn. Dus legde ik een (kleine) voorraad aan. De potjes heb ik vervolgens een jaar of drie niet aangeraakt totdat ze bijna over datum waren. Het lijkt een goed idee, maar er is een reden dat je ze normaal gesproken ook niet koopt. Al kun je voor sommige items natuurlijk een nieuwe gewoonte maken. Tip: probeer het dan eerst uit voordat je er een voorraad van aanlegt. 

[mailerlite_form form_id=11]

Wil niet te snel teveel 

Een voorraad bouw je niet in twee weken op. Tenminste, als je niet de volle mep voor alles wilt betalen. Het deed me pijn toen ik vorig jaar al die mensen duur wc-papier zag hamsteren. Maar met elk stukje voorraad dat je opbouwt, bespaar je in de toekomst geld. Blijf goed opletten en vul je voorraad alleen met goeie deals aan.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!