“Ik ging van niks naar 2 ton omzet”

Het ene moment ben je gelukkig getrouwd en hoef je je over geld geen zorgen te maken. Het andere moment sta je er financieel alleen voor. Het gebeurde Anke (45). Haar missie? Zo snel mogelijk financieel zelfstandig worden. Met keihard werken lukte dat. Ze vertelt hoe ze van niks naar rijk ging. 

Door Renée

Een nieuwe start 
“Inmiddels is het twaalf jaar geleden maar ik zie me nog zo zitten aan mijn keukentafel. Pen en papier bij de hand en rekenen maar. Hoeveel vaste lasten had ik? Hoeveel kon ik uitgeven aan de inrichting van mijn nieuwe huurhuisje? Na mijn scheiding kreeg ik een deel van de overwaarde op onze huis mee. Hoeveel dat precies was, houd ik voor mezelf. Ik wist wel: hiermee moet ik een nieuw leven inrichten. Ik was zuinig op iedere euro die ik op mijn spaarrekening had staan. Ik had jarenlang niet gewerkt, omdat ik fulltime voor ons zoontje zorgde. Voor mijn huwelijk had ik in de detailhandel gewerkt, onder meer als bedrijfsleider. Het leek een logische stap om daarin terug te keren. Maar het was volle bak crisis. Er waren amper vacatures. En een ideale kandidaat was ik niet, met een klein kind thuis en een flink gat op mijn cv. Dus moest ik mijn spaargeld langzaam opeten. De paniek greep me steeds verder naar de keel. Hoe moest dit nog goed komen?”

Investeren in de toekomst
“Alles veranderde toen ik op een doordeweekse ochtend wakker werd. Ik ging op de rand van mijn bed zitten, keek mezelf aan in de spiegel van mijn kledingkast en zei. ‘Anke. Waar ben je mee bezig?’ Ik had twee keuzes. Optie 1 was mijn spaargeld opeten en in de bijstand belanden. De andere mogelijkheid was om nu de controle over mijn leven terug te nemen. Op dat moment besloot ik: ik investeer het geld dat ik nog heb in mijn toekomst. Een eigen zaak, dat moest mijn uitvlucht worden. Ik liet mezelf omscholen tot visagist en kapper. Ik heb rollers ingedraaid tot mijn handen er zeer van deden. Oefenen, oefenen, oefenen. Iedere leraar zei: jij hebt talent. Jij gaat het redden. En uiteindelijk durfde ik dat ook te geloven.”

Geen financiële ruimte
“Met mijn laatste beetje spaargeld bouwde ik een deel van de garage van mijn ouders om tot salon. Ik was supertrots toen ik de deuren opende, maar ik voelde ook druk: dit moést lukken. Dit was de enige kans om mijn zoontje een onbezorgd leven te geven. Mijn eerste klanten wisten me al snel te vinden. Maar daarmee waren mijn zorgen niet meteen verdwenen. Ik kon de rekeningen net aan betalen. Ik droeg oude kleding van mijn moeder. Er was geen enkele ruimte, financieel gezien. Een paar onverwachte rekeningen hadden me de das om kunnen doen. Gelukkig kwamen die niet.”

 Eindelijk ademhalen
“Ik lag op een avond in 2011 in bed en werd opeens zo emotioneel. Ik dacht aan alle nachten die ik wakker had gelegen. Met in mijn hoofd steeds maar weer diezelfde vraag: hoe kom ik hieruit? Die zorgen waren voorbij. Ik was er. Ik had het gehaald. Na anderhalf jaar keihard werken in mijn eigen salon, verdiende ik genoeg om met mijn zoontje van te leven. Niet luxe, maar we redden het samen. Ik spaarde zelfs iedere maand iets. Er was weer ruimte om adem te halen.”

Als compagnon verder
“De onzekerheid die ik voelde toen ik net gescheiden was, was weg. Ik stond stevig in mijn schoenen. Ik wist wat ik kon en wat ik niet kon. Van mijn kapperszaak had ik in zes jaar een succes gemaakt. Maar het kriebelde. Ik besloot om mijn kapsalon te verkopen, gebruikte dat geld om me in te kopen in het bedrijf van mijn nieuwe vriend Ralph. Met ons bedrijf Web-Pepper helpen we klanten met hun websites en alles wat daarbij komt kijken. Precies wat ik wilde. Ik ben nu 50% eigenaar van ons bedrijf. We hebben het netjes op papier gezet. Als het tussen mij en mijn vriend misloopt, sta ik niet met lege handen. Dat is geregeld. Daar hoefde ik niet eens zelf over te beginnen. Ralph zou het niet anders willen. Dat vind ik nou liefde.”

Hallo 2 ton omzet!
“We stevenen dit jaar af op een omzet van zo’n 2 ton. Ik verdien nu goed en spaar ook. Ik wil nooit meer niets hebben. Dat het met mij goed is gekomen, is geen gelukje. Ik heb er keihard voor gewerkt. Mijn zoontje was de reden dat ik doorzette. En ook nu is mijn gezin mijn motivatie. Ik noem hem mijn ‘Waarom.’ Je ‘waarom’ is de motivatie waar je alles voor doet. Door samen te werken zien mijn vriend en ik elkaar veel en kunnen we er ook zijn voor mijn zoontje. Ik wil andere vrouwen met mijn verhaal inspireren om ook te gaan voor een leven waar ze zelf voor kiezen. Vraag jezelf eens af wat jouw ‘waarom’ is. Ik weet hoe eng het is om een hoekje om te gaan, waarvan je niet weet wat je er zult aantreffen. Ga je het wel redden alleen, ook financieel? Nu weet ik: om de hoek kan het leven nog veel mooier zijn. Vrijer, gelukkiger en vol liefde. Als je die stap neemt, zul je merken dat je krachtiger bent dan je zelf ooit had gedacht.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!