Anke begon een bedrijf naast haar baan: “De papieren rompslomp valt mee”

Een bedrijf opzetten naast je baan in loondienst. Een droom van velen en Anke (40) deed het.

Je bent jurist én je bakt vegan koekjes. Wat een geweldige combinatie.
“Ja, toch? Ik ben van huis uit jurist en ik werk nu bij de overheid. Een paar jaar geleden begon het bij mij te kriebelen. Ik wilde heel graag iets voor mezelf opzetten, dat ook een positieve impact zou hebben op mensen, dieren en het milieu. Ik hou ontzettend van bakken en merkte dat er weinig lekkere vegan taarten en koeken zijn. Dus ik dacht: dat kan beter. Ik zag het helemaal zitten om daar een bedrijf in te beginnen.”

Moest je meteen al investeringen doen of begon je gewoon vanuit je eigen keuken?
“Ik begon inderdaad gewoon in onze eigen keuken. Dus behalve de ingrediënten voor de koekjes had ik niet veel kosten. Inmiddels heb ik een bakstudio aan huis, daar heb ik wel in moeten investeren. Tot nu toe doe ik alles alleen. En nou ja, met hulp van vrienden. Mijn man helpt soms ook mee. Het is een wonder dat we nog niet gescheiden zijn, haha.”

Waar helpt hij mee?
“Met de administratie. Ik heb geen boekhouder, want ik wilde eerst per se alles zelf kunnen en snappen. En het scheelt ook geld natuurlijk. Vorig jaar ging het nog wel, omdat ik toen nog niet zoveel verdiende naast mijn baan. Dit jaar ben ik voor het eerst ondernemer volgens de belastingdienst, nou, dat is best even ingewikkeld met de inkomstenbelasting. De btw-aangifte elke kwartaal heb ik nu wel in de vingers, maar de inkomstenbelasting is next level. Gelukkig is het uiteindelijk gelukt, ik moest het voor 1 mei indienen.”

Ja, dat is wat veel mensen tegenhoudt, denk ik. Om een bedrijf op te zetten naast een baan in loondienst: de administratie en de belastingen.
“Ja, dat snap ik. Het is ook wel even complex, zeker in het begin. Daarom heb ik er heel veel over gelezen. Op de website van de Belastingdienst kun je veel info vinden. Ze bieden ook online seminars hierover, die ik heb gevolgd. Over de btw-aangifte bijvoorbeeld. Verder heb ik heel wat uren aan de telefoon gehangen met de klantenservice van mijn boekhoudpakket, haha. Maar ik hing pas op als ik het snapte.”

eigen bedrijf naast baan

Hoeveel tijd ben je kwijt aan de administratie?
“Eén zondagmiddag per maand ongeveer. Qua tijd valt dat best mee. De papieren rompslomp valt inmiddels ook wel mee.”

Je zult een volle agenda hebben, met twee banen.
“Best wel. Ik ben wel minder gaan werken. In het begin durfde ik dat nog niet, omdat ik nog niet zeker wist dat er genoeg animo was. Nu wel. En dus ben ik qua uren terug gegaan naar 24 uur. Dat geeft wat meer lucht.”

Kon dat financieel?
“Dat heb ik natuurlijk uitgerekend. Doordat ik minder werk, krijg ik 85% van mijn oorspronkelijke loon. Dat vul ik aan met inkomsten uit mijn bedrijf. Minder verdienen is voor mij geen optie, want mijn man en ik hebben ambitieuze financiële doelen. Zo willen we versneld hypotheekvrij zijn. En we beleggen ook voor later. Dat wilde ik allemaal blijven doen. Dat betekent – zeker in deze fase van mijn bedrijf – dat ik mijn gedrag moest aanpassen. Ik kocht bijvoorbeeld best vaak koffie en wat lekkers als ik onderweg was. En gewoon veel spullen. Ik merk nu dat minder consumeren allerlei voordelen heeft. Door minder te kopen, geef ik niet alleen minder geld uit. Het bespaart ook tijd én het is beter voor het milieu. Daarnaast geeft het me rust, ik hoef niet meer zo nodig alles te hebben wat anderen hebben.”

Wil je uiteindelijk fulltime gaan ondernemen en je baan opzeggen?
“Ja! Het zou tof zijn als ik over een tijdje kan zeggen dat ik ga stoppen en vol voor mijn bedrijf kan gaan. Wanneer precies weet ik nog niet. Mijn bedrijf is waar ik de meeste energie uithaal en het meest blij van word. Dat de rekeningen betaald kunnen blijven worden is natuurlijk heel belangrijk en daar hou ik rekening mee. Maar geluk en je passie volgen is ook veel waard.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!