“Mijn man stak stiekem geld in crypto en maakte ons rijk”


Drie jaar geleden stond er op een dag nog maar €9 op de rekening van Anita (31) en haar man. Een periode van de eindjes aan elkaar knopen volgde. Tot haar man opbiechtte dat hij al een paar jaar stiekem hun geld in crypto investeerde.

“Het was een tijd lang financieel niet breed. Een lekkage in huis, wat veel geld kostte. Een flinke teruggaaf die heel lang op zich liet wachten. En ik was net een eigen bedrijf gestart. Al snel zat ik met hoge kosten omdat twee medehuurders van het kantoor weggingen. Kortom: alles zat tegen. Tel daar een portie pech bij op, en ineens stond er nog maar € 9 op onze gezamenlijke rekening.” 

Dat moet even heftig zijn geweest.

“Absoluut. We hadden gewoon geen geld meer. Ik nam meteen al onze uitgaven onder de loep. Vooral op de boodschappen konden we besparen. Ik zag de supermarkt echt als uitje, en dan geef je toch meer uit dan nodig is. Ook onze telefoonabonnementen konden goedkoper. Ik vond een bijbaan bij het zwembad in onze woonplaats voor een paar uur per week. Niet veel later kon ik bij de supermarkt in het dorp voor 20 uur achter de kassa aan de slag. Het was een tijdje overleven, maar daarna konden we de buffer langzaam weer opbouwen.”

En toen kwam je er ook achter dat je partner maandelijks geld in cryptomunten stak?

“Na lang aandringen en vragen biechtte mijn man inderdaad op wat die mysterieuze afschrijvingen op de creditcard waren. Het had zomaar een breekpunt in onze relatie kunnen zijn. Ik kreeg geregeld de schuld dat we niet op vakantie konden omdat het niet liep met m’n bedrijf. Maar ondertussen investeerde meneer elke maand €150 tot €200 in crypto. Ze zeggen dat je belegt met geld dat je kunt missen. Dit geld hadden we hard nodig. Alles bij elkaar had hij er al zo’n €5.000 ingestopt. Zonder te overleggen.”

Wow! Maar.. hoeveel was die investering inmiddels waard geworden?

“Toen hij het opbiechtte niet heel veel meer dan z’n inleg. Hij wilde het geld per se laten staan. We spraken er uiteindelijk niet meer over. De afgelopen twee jaar is de waarde wel flink gestegen. Op de dag dat we dit jaar onze belastingaangifte deden, stond er €70.000 in zijn wallet. Ik dacht dat ik gek werd toen Ruud dat zei. Dat is in de tussentijd alweer ruim een ton geworden. En de inleg heeft-ie er al eerder met €8000 winst uitgehaald. 

Snap je inmiddels meer van hoe het werkt?

Laatst liet Ruud me de documentaire ‘Cryptokoorts’ op Videoland zien. Het werd me wat meer duidelijk hoe het allemaal werkt, maar het is absoluut niks voor mij. Voor hem is het een dagtaak. Op het terras krijgt-ie allerlei meldingen op z’n Apple Watch. Ik ben nog steeds meer van de spaarrekening: dat voelt veel veiliger.”  

Is jullie leven(sstijl) veranderd sinds jullie zoveel geld in crypto hebben zitten?

“Het contrast met de tijd daarvoor is echt groot. Het voelt gek om ineens ‘rijk’ te zijn. We hebben in de tussentijd een nieuw bed gekocht en de voortuin opgeknapt. Verder hebben we niet het leven dat past bij zo’n vermogen. Af en toe schaam ik me ook wel dat we zoveel geld hebben. Ik werk nog gewoon in de supermarkt. We hebben onszelf een paar luxe aankopen gegund, maar koopjesjagen zal ik altijd blijven doen. Ik spaar nog steeds koopzegels en kijk standaard eerst in het rek met afgeprijsde items. Het voelt heerlijk om te weten dat we zoveel geld achter de hand hebben, maar ik praat er met niemand over.”


Hebben jullie een plan voor het geld, nu de waarde boven een ton uitkomt?

“Voor de volgende belastingaangifte willen we het weer onder de ton hebben. Om te voorkomen dat we er vermogensbelasting over moeten betalen. We gaan waarschijnlijk een deel van onze studieschuld aflossen en wat extra hypotheekschuld aflossen. Verder zijn we ons aan het oriënteren op een toffe plek in Nederland waar we ons terug kunnen trekken, en waar familie en vrienden ook altijd kunnen komen. Een klein chalet op een vakantiepark of een stacaravan. Überhaupt een droom dat we over dat soort dingen na kunnen denken nu, door de investering in crypto. Dat had ik vroeger nooit gedacht.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!