Anita (43) moest door corona met haar bedrijf stoppen

Anita (43) runde een succesvolle B&B. Tot corona haar bedrijf de das om deed. Maar ze heeft gelukkig alweer nieuwe plannen.

“We hebben heel wat meegemaakt voordat we onze B&B startte. Eigen bedrijven, schulden, gedoe met de Belastingdienst. Er waren tijden dat we maar €3,50 hadden om als gezin van te eten. Alle abonnementen gingen eruit, mijn zoon kon jarenlang niet op sport en als ik langs mijn moeder wilde, moest zij geld overmaken.”  

Kamers verhuren

“Omdat we er financieel niet best voor stonden, vroeg een kennis of we plek hadden op zolder voor een huurster voor twee maanden. Wij zouden daar een vergoeding voor krijgen. Die kans greep ik met beide handen aan. Iedere euro was welkom. Eigenlijk beviel het hartstikke goed. Dus nadat zij weg was, plaatsten wij een advertentie op Airbnb.”

“Ik had de smaak te pakken en besloot ook van mijn kantoor een kamer te maken die we konden verhuren. Ik zette er een bed in en een kast. We kregen er niet de hoofdprijs voor maar het extra geld gaf ons wat ruimte. De kamers waren vrijwel het hele jaar volgeboekt. We deden echt ons best voor onze klanten en daardoor kregen we goede reviews. We stonden een 4.9 gemiddeld en waren vanaf het begin superhost.”

Bed & Breakfast

“In 2017 kwam er in Almere, waar wij wonen, een mooi pand vrij. We wisten meteen: dit zou een geweldige B&B zijn. We trokken de stoute schoenen aan en stapten naar een financieel adviseur. Die vertelde ons dat we ongeveer 50 procent kans om het pand te bemachtigen. Niet alleen was er meer animo, maar ook de financiële kant moest rond komen. Ik schreef toen een ondernemingsplan, wat direct goedgekeurd werd door de bank. Het pand werd ons gegund. Het voelde als een geweldig nieuw begin.”

“Onze Bed & Breakfast bestond uit negen kamers. Wij trokken alles uit de kast om het nog mooier te maken. We waren ’s weekends aan het schilderen, bouwden twee serres en een rookruimte. Als kers op de taart plaatsten we ook 90 zonnepanelen. De kamers werden vooral geboekt door toeristen en zakelijk reizigers. Het liep hartstikke goed. We zaten voor 85 procent van het jaar vol. ”

De klap: de eerste persconferentie

“Toen de coronacrisis begon en in maart vorig jaar de eerste persconferentie op tv was, kwamen de eerste annuleringen al direct binnen. Elke keer dat ik op mijn telefoon keek, zag ik nieuwe annuleringen binnen komen. Met de paar boekingen die wij nog voor de zomer hadden, konden we nog maar net onze hypotheek betalen. En ook bij deze boekingen was het maar de vraag of ze niet geannuleerd werden.”

“Ons verdienmodel was maximaal aflossen op de hypotheek, zodat we na vijf jaar op een acceptabel niveau zaten, met lage maandlasten. Maar met slechts twintig procent aan boekingen, redden we dat helemaal niet. Aan vaste lasten, inclusief ons eigen salaris, waren wij al €6.000 per maand kwijt.”

“Toen het laagseizoen naderde, moesten we gaan nadenken of ons bedrijf nog wel bestaansrecht had. Hoe groot is de kans dat we snel meer boekingen zouden krijgen? Tot hoelang duren de steunmaatregelen? Wij zijn gaan rekenen en wisten al snel dat het niet meer rendabel was.”

“Omdat de woningmarkt nu ontzettend goed is, besloten we onze Bed & Breakfast te verkopen. Wij hadden het pand gelukkig op een gunstig moment gekocht, toen de prijzen laag waren. We hebben erin geinvesteerd en het pand is dus flink meer waard geworden. Genoeg voor een mooie, nieuwe start.”

‘Het is de kunst om te stoppen op het juiste moment’

“Stoppen met je onderneming is moeilijk, maar doorgaan zonder perspectief kost meer energie. Bij sommige bedrijven denk ik nog steeds: ‘Je houdt enkel de verhuurder van je pand in leven’. Als je de stekker eruit trekt, heb je privé minder schade. Failliet gaan of in de schuldverlening belanden is veel erger. Dat doet je meer dan stoppen op het goede moment.”

LEES OOK: “Corona: 10 stappen om hier financieel sterker uit te komen”

“Momenteel zijn mijn ex-partner en ik uit elkaar en woon ik in een tijdelijk huis. Ik werk 32 uur per week op interimbasis en heb als beleggingspand een garagebox gekocht. In de toekomst ga ik weer verder met ondernemen. Misschien begin ik wel een camping, of een sportschool met mijn zoon. In de tussentijd wacht ik rustig af. Gelukkig vanuit een financieel comfortabele positie.”

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!