“Als je niet leert hoe geld werkt, zul je nooit rijk(er) worden”

De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter, ziet ook Renée. Het is niet alleen een kloof in inkomen, maar ook een kloof in kennis. “Toegang tot meer informatie over geld, vergroot echt je kans om rijk(er) te worden.”

Ik sprak laatst een vrouw die, toen ze volwassen werd, een aandelenportefeuille van haar vader meekreeg. De aandelen DAF hadden het niet zo best gedaan, maar de rest was lekker in waarde gegroeid sinds haar 18e. Maar, zo zei ze zelf, een groter cadeau dan die aandelen, was de kennis die haar vader haar meegaf. Over hoe geld werkt, hoe je er slim mee omgaat, hoe je kunt beleggen en hoe je voor de lange termijn vermogen opbouwt. Hij was gedurende haar opvoeding meerdere keren met haar rond de tafel gegaan om het uit te leggen. Daar zat ze als 16-jarige heus niet altijd op te wachten. Inmiddels begreep ze het belang ervan. Zij is een bevoorrechte vrouw. Niet alleen het vermogen dat ze nu al heeft en de mogelijkheden die dat haar geeft, maar ook vanwege de kennis die ze meekreeg waarmee ze haar kans op een welvarend leven flink vergrootte.

Ongelijkheid

Ik maak me de laatste tijd vaak druk over ongelijkheid. Tussen mannen en vrouwen, tussen mijn generatie en die daarop volgde, maar zeker ook tussen mensen die met kennis over geld de wereld in gestuurd werden en mensen die dat niet meekregen. Ik zelf? Veel leerde ik niet veel over geld. Ik kreeg zakgeld en kleedgeld en met mijn impulsieve karakter kwam ik daar niet altijd mee uit. Mijn moeder probeerde me daarbij te helpen door mijn geld voor me te beheren. Al leerde ik daar natuurlijk niet veel van. Ik vergaarde mijn kennis gedurende de jaren door veel boeken te lezen, volop gesprekken te voeren met financieel adviseurs en natuurlijk door mijn werk met PorteRenee.

Alsmaar door sparen

Wat mijn moeder me probeerde te leren is natuurlijk de basis: financieel uitkomen. Je inkomsten en uitgaven op een rij leren zetten en leren hoe je daarmee zo uitkomt dat je geen schulden maakt en misschien zelfs wat geld overhoudt om van te sparen. Maar het grote verschil tussen rijk worden of arm blijven, zit – wat mij betreft – ook in de stap daarna. Wat doe je met het geld dat je spaart? Blijf je – ook als je buffer allang op orde is – gewoon doorsparen tegen een rente van 0 of 1%? Of weet je dat er andere mogelijkheden zijn. Dat dit heus niet doodeng is en dat je ook zonder enorme risico’s je geld kunt laten groeien?

Dit is echt zonde!

Toezichthouder AFM – wat staat voor Autoriteit Financiële Markten – kwam onlangs met onderzoeksresultaten. Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft voldoende financiële buffer en zou dus kunnen gaan beleggen, in plaats van te sparen, terwijl ze dat niet doen. Zij schrijven zelf:
“De meeropbrengst kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.” En dit zegt de toezichthouder, die altijd heel terughoudend is. Kortom: het is eigenlijk zonde. Dat mensen onnodig veel geld gewoon laten verdampen op de spaarrekening. Doe er vooral iets mee.

Laagdrempelig kennis opdoen

Dit was voor mij de aanleiding om onze nieuwe cursus Zo Word Je Rijk te lanceren. Een laagdrempelige cursus voor iedereen. Je hoeft dus geen voorkennis te hebben. Hierin leg ik in 50 korte video’s – tussen de 3 en 7 minuten ongeveer in lengte – de basis uit van beleggen, van crypto en van het versneld aflossen van je hypotheek en investering in vastgoed. Maar we gaan ook in op zaken als: hoe groot is het risico eigenlijk? Waarom hebben ze het bij dit soort dingen altijd over de lange termijn? Kun je meer geld verliezen dan je inlegt? En tot slot: hoe maak ik een plan om vermogen op te gaan bouwen? En ja, dat kan dus ook wanneer je geen honderden euro’s per maand hebt om in te leggen. Ik begon zelf ook ooit met € 50 per maand.

Trots en beschaamd rijk(er) worden

Met een mix van trots en schaamte zeg ik dat deze kennis – door mij vergaard gedurende de jaren – me al veel opgeleverd heeft. Een grotendeels afgelost huis, een fijn gevulde beleggingsrekening voor onszelf en voor onze kinderen en extra geld voor ons pensioen. Als ik geen kennis had gehad over hoe al deze dingen werken, was ik nooit zo ver gekomen. Ik ben natuurlijk trots, want het gaat heus niet vanzelf. Kasper (mijn man) en ik werken er elke maand hard voor en laten er ook heus dingen voor. Maar schaamte is er ook, omdat ik weet dat het niet voor iedereen haalbaar is. Soms omdat de inkomsten er niet zijn, vaak ook doordat de kennis er niet is. Aan dat eerste doe ik helaas niet veel, aan het tweede kunnen we proberen iets te veranderen. Dat doen we natuurlijk al met alle info die we gratis delen op deze website en op ons Insta-kanaal. En nu ook in een toegankelijke cursus die alles bij elkaar brengt.

Kennis helpt je rijk(er) worden

Heb je geen zin in een cursus? Of geen geld? Duik dan vooral in de boeken. Er staat ook zoveel gratis online, pas wel op dat je kiest voor goede, betrouwbare bronnen. Neem een lidmaatschap bij de bieb en lees alles wat ze daar te bieden hebben aan boeken over financiën. Ik geloof voor de volle 100% dat kennis het grootste goed is. Ik kreeg geen geld mee vanuit huis en ook geen kennis over slim met geld omgaan. Zie jezelf daarin vooral niet als slachtoffer, maar haal er kracht uit. Dat deed ik ook. Om het voor jezelf en eventueel voor je kinderen wel op orde te krijgen. Het kan echt.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek