Alles wordt duurder, des te meer reden om te beleggen

Alles wordt duurder de laatste tijd. Boodschappen, gas, benzine. Dat zorgt voor inflatie en dat is dan weer een belangrijke reden waarom wij beleggen. Ik leg het je allemaal uit.

Ik schrok de laatste keer bij de supermarkt. Na jaren van op mijn uitgaven letten, kan ik meestal vrij goed inschatten wat die band vol boodschappen gaat kosten. Dit keer zat ik er flink naast. Mijn boodschappenbudget blijkt niet meer toereikend en die moet ik dus omhoog bijstellen. Bij de tank is het natuurlijk ook schrikken wanneer het tijd is om te betalen. Ook de prijzen van gas schieten door het dak. Wist je dat ook hout en papier en transport enorm in prijs zijn gestegen? Het was al voorspeld, maar we krijgen te maken met flinke inflatie.

Wat is inflatie?

Inflatie betekent dat het geld dat op je rekening staat, minder waard wordt. Je saldo blijft hetzelfde, maar je kunt er steeds minder voor kopen omdat prijzen stijgen. Een beetje inflatie is normaal, bijvoorbeeld 2%, maar daar lijken we nu flink boven te schieten. 

Oké, er is dus inflatie waardoor je geld minder waard wordt. Aan de andere kant krijg je op je spaarrekening 0% rente. Vroeger ontving je meestal wel een paar procent. Genoeg in ieder geval om tegen de inflatie op te boksen zodat je geld niet daalde in waarde. Nu wel. 

Stel dat de inflatie 3% per jaar is (je koopt dus aan het einde van het jaar 3% minder voor je geld dan je in het begin van het jaar deed) en je krijgt 0% rente. Dat klinkt voor één jaar nog niet zo dramatisch, al is het natuurlijk zonde om je geld te zien verdampen. Maar als het jaar erop de inflatie weer 3% is en je krijgt nog altijd geen spaarrente, dan ben je al zo’n 6% kwijt. Na drie jaar zo’n 9% en zo door. Dan gaat het wel heel hard.

Deze ontwaarding van je geld is een belangrijke reden waarom mensen kiezen voor beleggen. Wij ook. We beleggen 100 euro per maand voor de kinderen en ook nog elke maand een bedrag voor onszelf. Voor onze toekomst. Dat geld hebben we nog jarenlang niet nodig en heeft dus de tijd om te groeien op de beurs. Juist doordat we zoveel tijd hebben, kunnen we tussentijdse downs opvangen en is de kans op een mooie winst aan het einde van de rit, groot.

Let wel: beleggen is niet zonder risico’s. Je kunt (een deel) van je inleg verliezen. 

We hebben gekozen voor indexbeleggen bij Meesman. Zij bieden een fonds aan met meer dan 6.000 wereldwijde aandelen. Daarmee spreid je je inleg en verlaag je het risico. Daarin beleggen we structureel elke maand vaste bedragen. Zij schrijven de inleg automatisch van onze rekening. Geen omkijken naar. Hier lees je meer over wat indexbeleggen precies is en waarom we daarvoor kozen.

Stel, je spaart voor de studie van je kinderen. Je hebt een idee van wat die studie kost en hebt terug gerekend hoeveel je per maand in moet leggen om dat doel op tijd te bereiken. Maar alles wordt duurder, dus ook studeren en een studentenkamer en schoolboeken. Doordat je geen spaarrente krijgt, groeit je geld niet. Je moet dus heel hard sparen, wil je die studie van de kinderen bij elkaar harken.

Wij kiezen voor beleggen omdat het geld dan de kans krijgt mee te groeien, en zo je koopkrachtverlies door inflatie (ruim) te compenseren. Doordat je rendement op je geld maakt, hoef je uiteindelijk minder geld in te leggen om je financiële doelen, bijvoorbeeld de studie van de kinderen, te bereiken.

Goed om erbij te zeggen: dat rendement is niet gegarandeerd. Je vangt sowieso niet ieder jaar keurig 4%. Er zullen jaren zijn waarin je rendement veel hoger is en jaren waarin het rendement lager of zelfs negatief is. Gemiddeld is 4% per jaar rendement heel bescheiden.

Voordat je begint met beleggen moeten er wel wat dingen financieel op orde zijn:

1. Je hebt een goede financiële buffer op je spaarrekening staan. Dan maar tegen 0%. Dat is geld waar je bij moet kunnen mocht je het nodig hebben, bijvoorbeeld wanneer je auto kapot gaat of je dak lekt.

2. Je snapt hoe beleggen werkt en kent dus ook de risico’s.

3. Je hebt je financiën op een rij gezet en belegt met geld dat je nu en de komende 10 jaar niet nodig hebt. 

Heb je dat op orde? 

Dan is beleggen een prima manier om het effect dat inflatie op je geld heeft (het wordt minder waard) goed te maken. En hopelijk nog wat meer.

Vind je het toch nog spannend. Lees dan dit artikel dat ik schreef over hoe groot de risico’s van beleggen nu écht zijn.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!