‘Wij zijn dankzij extra aflossen nu helemaal hypotheekvrij’

Succesverhalen over het aflossen van je hypotheek. Ik lees ze zo vaak in reacties op mijn site. Ik vind het leuk en inspirerend, jullie misschien ook? Daarom interview ik vanaf nu geregeld lezers die bijna hypotheekvrij zijn.

Oorspronkelijke hypotheek: 200.000 euro
Nog af te lossen: 15.000
Hoe lang over gedaan: 18 jaar

Hans (49):

Wanneer zijn jullie begonnen met aflossen?

“Eigenlijk begon ik alleen. 18 jaar geleden liep mijn eerste huwelijk stuk. Ik kocht mijn ex-vrouw uit, moest daarvoor bijlenen en hield zo een flinke hypotheekschuld over. Dat was ik wel gewend, want ook toen we nog samen waren, leenden we fors bij de bank, maar nu was het alleen mijn verantwoordelijkheid. Daardoor ging ik er toch anders naar kijken. Ik verdiende goed en de hypotheek was qua maandlasten te behappen. Dus besloot ik structureel iedere maand extra af te lossen. Dat vond de bank toen nog heel raar en ingewikkeld. Ook mijn accountant verklaarde me voor gek, maar voor mij voelde het goed. Soms ging er 100 euro naar de aflossing, soms 500 euro. Maar het ging me niet snel genoeg. Ik begon bewuster met mijn geld om te gaan, smeet het niet meer zomaar over de balk omdat ik daar zin in had, en toen hield ik vrij makkelijk meer geld over. Sommige maanden loste ik wel 1500 euro per maand af.”

Verslavend, he? Dat aflossen?

“Ja, absoluut. Een goede verslaving dan. Met mijn slechte verslaving, roken, stopte ik. En wat ik daarmee bespaard ging ook linea recta naar de bank. Toen ik aan het einde van het eerste jaar 15000 euro extra had afgelost, was ik eigenlijk verbaasd. Wat een geld. En ik had er geen boterham minder om gegeten.”

Waar heb je op bespaard om te kunnen aflossen?

“Alleen leven vond ik saai en daardoor was het meteen al vrij goedkoop. Ik ging niet in mijn eentje uit eten of naar de bioscoop. Dat geld hield ik allemaal in mijn zak. Ik kookte iedere avond zelf en vroor restjes in voor een andere keer. Ik stopte met zo vaak Chinees bestellen, stiekem ook omdat ik gewoon te dik werd. Het lijken kleine beetjes, maar bij elkaar maakte het een enorm verschil.”

Jullie zijn nooit verhuisd?

‘Nee, joh. Ik ben zo honkvast. We wonen in een ruime hoekwoning met grote tuin, vlakbij het bos. Ik kan me geen beter plekje bedenken. We zijn ook maar met zijn tweetjes en ik vind dit huis schoonhouden al een uitdaging, dus groter hoeft niet. Bovendien: ik ben bijna van mijn hypotheek af. Ik wil nooit meer geld lenen. We betalen nu een paar tientjes per maand voor ons huis. Dat is zo luxe. Dat geef ik niet meer op.”

Hoe ging het aflossen verder toen je hertrouwde?

“Mijn vrouw kwam bij mij inwonen. Ik zei tegen haar: ‘Ik wil niets liever dan samenwonen, maar weet wel dat ik iedere maand extra af wil lossen.” Zij was in het begin net zo sceptisch, zei dat ik een dief van mijn eigen portemonnee was. Ik moest haar echt overtuigen. Al snel begreep ze het en hield ze me mee. Het huis staat nu ook op haar naam, dat is wel zo eerlijk. We gingen iedere maand samen rond de tafel. Wat komt er deze maand binnen, wat gaat eruit en wat kunnen we aflossen? Dat hield ons scherp. Door zo actief met ons doel bezig te zijn, bleven we ook gemotiveerd.”

Heb je het wel eens bijna opgegeven?

“Natuurlijk. Met alles wat moeilijk is, wil je soms stoppen. Ik heb één jaar minder afgelost, omdat ik vond dat ik te weinig spaargeld op de bank had staan. Toen heb ik daarvoor gespaard. Ik ben ook een tijdje werkloos geweest, toen lukte aflossen minder goed. Daarna pakte ik het weer op, met net zoveel enthousiasme.”

Hoe lang nog voor jullie van de hypotheek af zijn?

“Over twee jaar zijn wij hypotheekvrij. Ik kan hier wel vertellen dat het een eitje was, het aflossen van de hypotheek, maar dat is helemaal niet. We hebben voor iedere euro hard gewerkt en zijn er vooral heel bewust mee bezig geweest. Nu voel ik me vooral trots. Dat we er bijna zijn. En ook dat we vol hebben gehouden, terwijl er zoveel verleidingen op de loer lagen. We hadden andere keuzes kunnen maken, natuurlijk. Dan hadden we misschien een huis vol mooie spullen gehad, maar wel met een dikke hypotheek erop. Van spullen word ik niet gelukkig, weet ik. Van nooit meer hypotheek betalen, en de vrijheid die dat geeft, wel.”

Ook je succesaflosverhaal vertellen op PorteRenee.nl? Mail me: info@reneelamboo.nl o.v.v. succesaflosverhaal

Lees ook: Doris houdt na vaste lasten ruim 2000 euro bruto over en speurt toch naar aanbiedingen

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!