8 redenen om vandaag nog te beginnen met je hypotheek aflossen

Niet morgen, niet volgende week en niet volgend jaar. Maar vandaag. Schulden, zoals een hypotheek, wegwerken kost tijd. Dus kun je maar beter vandaag nog beginnen.

1. Je hypotheek is een schuld

Bij schulden denken we vaak aan het standaard rijtje van leningen: de studieschuld, de creditcard die nog betaald moet worden en een persoonlijke lening. Vaak zien we de hypotheek niet als een échte schuld, waar je snel van af moet. En geven er daarom geen prioriteit aan.

Toch moet het geld gewoon weer terug naar de bank. Het is fijn dat je een hypotheek kunt krijgen. Maar het is ook fijn als je er zo snel mogelijk vanaf bent. Zoals met iedere schuld!

2. Extra aflossen = lagere maandlasten

Heb je minder schuld? Dan betaal je minder rente en aflossing. Oftewel, lagere maandlasten. Dat is mooi meegenomen. Zo houd je geld over voor iets anders.

Een besparing van € 5 of € 10 per maand lijkt misschien weinig. Maar per jaar is dat best een lekker bedrag. Bovendien kan je besparing méér zijn dan de aflossing die je doet. Dat komt door het sneeuwbaleffect.

Lees ook: Zo krijgen wij iedere maand lagere lasten

3. Het sneeuwbaleffect

Stel je lost elke maand € 1.000 extra af op je hypotheek. Door die aflossing daalt je maandbedrag met € 3,77. Eén maand € 3,77 besparen lijkt misschien niet de moeite waard. Maar als je hypotheek nog 29 jaar loopt, is dat een totale besparing van € 1.311,96.

Dat is ruim € 300 meer dan die extra aflossing. Het sneeuwbaleffect zelf toepassen? Hier lees je hoe het werkt.

4. Niet het maximale aan rente betalen

Wie een hypotheek afsluit, betaalt hypotheekrente. Je spreekt vooraf af hoe hoog de rente is en binnen welke tijd je je hypotheek aflost. Vervolgens betaal je elke maand een deel aflossing en een deel rente. Houd je je netjes aan dit schema? Well done! Maar vergeet niet dat je zo het maximale aan rente betaalt.

Los je extra af op je hypotheek? Dan ben je sneller van je schuld af. Plus je betaalt onder aan de streep minder rente. Zo bespaar je op je rentekosten. Check wel even hoeveel je boetevrij mag aflossen. Want dat mag niet onbeperkt.

5. Van uitstel komt afstel

Wij horen vaak mensen die zeggen: “Als we financieel wat ruimer zitten, gaan we extra aflossen”. Of “als de kinderen groot zijn, pakken we die hypotheek aan”. Of “volgend jaar beginnen we écht”. Mooie plannen, maar vaak worden die plannen steeds verder vooruit geschoven. Want er is altijd wel iets dat ertussen komt.

Wil je extra aflossen op je hypotheek? Begin dan gewoon vandaag. Al is het maar een klein bedrag. Alle beetjes helpen. En zodra je bent begonnen, is het makkelijker om door te gaan.

6. Hypotheekrenteaftrek loopt terug

De rente die je over je hypotheek betaalt mag je aftrekken voor de belasting. Zo betaal je onder aan de streep minder inkomstenbelasting. Maar de hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd.

In 2022 ging de maximale aftrek al omlaag van 43% naar 40%. En vanaf 2023 mag je nog 37% aftrekken. Op deze manier wordt je belastingvoordeel minder.

7. Ga voor ambitieuze doelen

Een hypotheek is een flinke lening. Daar ben je niet zomaar vanaf. Het kost tijd en behoorlijk wat doorzettingsvermogen. Het is dan makkelijk om de handdoek in de ring te gooien. Onder het mom van “het gaat toch nooit lukken”.

Draai die gedachtes om. Maak er een uitdaging van. In plaats van een onmogelijk doel. Hoe fijn zou het zijn als je geen hypotheek meer hebt? Voel je dat je daar enthousiast van wordt? Begin dan gewoon. En dat kun je beter vandaag dan morgen doen.

8. Schuldenvrij maakt je blij!

Misschien zie je er enorm tegenop. Je denkt dat je het toch niet kan. De hypotheekschuldberg lijkt onmogelijk hoog. Begin je niet, dan blijven die gedachtes. En verandert er niks. Maar begin je gewoon, dan merk je dat het waarschijnlijk een stuk minder eng is dan je dacht.

En zit je eenmaal in de extra-aflos-flow? Dan zul je merken dat er een vlammetje is aangewakkerd. Zodra je je hypotheekschuld ziet dalen, krijg je zelfvertrouwen. “Zie je wel, ik kan het!”.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!