Aan de ketting van je rekeningen? Het kan anders!

Zoveel dromen. Zo weinig geld en tijd om ze werkelijkheid te maken. Daar gaat mijn boek ‘Duur Huis, Nooit Thuis’  over. Over jezelf vast zetten met hoge rekeningen. Zo vast dat je niet meer het leven leidt dat je zou willen leiden. Herken jij je erin? Weet: Het kan écht anders!

Nog even en mijn eerste boek komt uit. Ik kan niet wachten. Dus deel ik vandaag alvast een stukje uit één van de hoofdstukken met je.

“Hoe vaak heb jij gedacht: ik zou het wel anders willen, maar ja, de rekeningen moeten betaald worden. Ik zou wel minder willen werken, maar de hypotheek dan? Ik wil wel meer thuis zijn bij mijn kinderen, maar er staan wel twee auto’s voor de deur die geld kosten? Of alle mogelijke varianten hierop? Ik ben zelf 33 jaar en zie om me heen zoveel mensen van mijn leeftijd die zichzelf klem hebben gezet. De rekeningen zijn zo hoog geworden dat ze geen ruimte meer hebben om iets in hun leven te veranderen. Zolang ze blijven doen wat ze nu doen, gaat het goed. Maar een carrièreswitch omdat ze uitgekeken zijn op hun werk? Onmogelijk geworden. Een studie volgen? Financieel niet haalbaar. En zo belanden zoveel dromen en verlangens in de prullenbak.’

Lees ook: Deze boeken over geld veranderden alles voor mij

‘Iedere keer dat ik sommige vrienden en kennissen zie, praten ze over dingen die ze nooit gaan realiseren. Over vakanties waar ze geen geld voor hebben. Over hobby’s waar ze geen tijd voor hebben. Over meer rust in hun leven waar ze geen geld én geen tijd voor hebben. En andere dingen waarvan ik voel: dat gaat nooit gebeuren. Ik word er verdrietig van. We hebben het hier niet over bejaarden die hun leven achter zich hebben liggen. Die het avontuur al hebben beleefd. Nee, dit zijn jonge mensen, met nog zoveel meer jaren voor zich dan achter zich. En die zeggen nu al: het gaat niet meer lukken want ik zit vast. Nou ja, dat zeggen ze niet, maar het is natuurlijk wel zo.’

‘Waarom doe je dit jezelf aan, wil ik naar ze roepen. Bevrijd jezelf en maak al die dromen waar voordat je straks onder een bus loopt. We leven in een land waar zoveel mogelijk is. De wereld ligt aan ons voeten. Als je hier geboren bent of gekomen bent, heb je zoveel opties die mensen in andere landen niet hebben. Ik ben vast een hopeloze optimist maar ik geloof in de Dutch Dream (mijn variant op the American Dream). Hier kun je voor een dubbeltje geboren worden en een kwartje worden. Met een beetje discipline, toewijding en ondernemerszin kan hier zoveel. Tenminste, dat hou ik mezelf graag voor want ik vind dat een wild makend geweldig idee.’

‘Als je je kosten laag houdt en je bent gezond van lichaam en geest, dan kun je bijna altijd iets sparen. Uiteindelijk kun je dan heus met je backpack de wereld over. Misschien wil je wat minder werken en tijd besteden aan je grote hobby vogels spotten. Kan ook in parttime-paradijs Nederland. Nee, in plaats daarvan sluiten we onszelf op op kantoren, waar de airco zo hard draait dat onze ogen er droog van worden. De oplossing: oogdruppels. Nog beter: er gewoon weggaan. En daar is die zin weer: Maar de hypotheek dan? De rekeningen moeten toch betaald? Vergeet niet, die rekeningen doe je jezelf aan. Die abonnementen heb je zelf afgesloten. Die twee auto’s heb je zelf aangeschaft. Het huis heb je zelf gekocht. Niemand die je daartoe dwong en nee, het is ook echt niet nodig.’

We willen allemaal zoveel mogelijk geld lenen bij de bank, om een zo groot mogelijk huis te kopen, op een zo mooi mogelijk plek, met zoveel mogelijk kamers en het liefst ook nog met wat authentieke details. Daar horen maandlasten bij. Zo noemt de bank die. Eigenlijk is dat gewoon de rekening voor die lening, maar dat klinkt minder fijn. Want de waarheid is: je zult moeten werken om dat nieuwe, pittoreske huis te betalen. Voor die glas-in-lood-raampjes en de duizenden euro’s waarmee die de prijs van je huis verhogen, werk je omgerekend wel een paar dagen per maand. Misschien werk je voor de hele hypotheek wel zo hard dat je eigenlijk veel te weinig in dat mooie huis van je te vinden bent. Gevalletje; Duur huis, nooit thuis.’

Lees ook: Kill die vaste lasten (en die van ons onthuld)

‘Je wilde het huis zo graag. Het was je droomhuis. Misschien fietste je er als kind al lang en dacht je: ‘Later. Als ik groot ben, dan wil ik daar wonen.’ Je dacht dat je daar dan heel gelukkig ging worden. Nu woon je er en voelt het steeds vaker als een blok aan je been. Nou ja, dat huis niet perse, maar wel de rekeningen die het je iedere maand oplevert. Daarvoor moeten jullie allebei fulltime blijven werken, of iets wat erop lijkt. Misschien wil je het wel anders. Een beetje los, een beetje vrij. Maar ja. Die rekeningen, he? Zo kunnen mensen jarenlang in hetzelfde cirkeltje rond blijven draaien. Bang om eruit te stappen. Uit hetgeen wat ze al jaren zo doen. Eruit stappen is eng en onvoorspelbaar. Wat gebeurt er dan? Met je geluk? Met je geld? Met je carrière en je bezit? Eruit stappen, dat doet niemand, toch? Fout! Steeds meer mensen wel. Ik stapte er ook uit. En het heeft me een stuk gelukkiger gemaakt.’

In mijn boek ‘Duur Huis, Nooit Thuis’ probeer ik je te laten inzien dat het anders kan.

En geef ik je handvatten om zover te komen. Uiteindelijk moet je het zelf doen, natuurlijk. Maar ik hoop dat je na het lezen van het boek zo gemotiveerd bent (let’s do this!) dat je je leven zo weet in te richten dat je er weer helemaal blij van wordt. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!