Rijk worden kost tijd. Dat betekent dus op tijd beginnen. Renée deelt 9 dingen die je maar beter financieel geregeld kunt hebben voor je 40e.
Godzijdank verloor ik, toen ik achterin de 20 was, een hoop geld. Door een huis dat bij verkoop veel minder opleverde dan ik dacht. Daardoor werd ik me bewust van het immense belang van geld. Daarvoor had ik geld, gaf het uit, maar dacht er verder nooit over na. Terugkijkend denk ik: krankzinnig. En toch, als het niet mis was gegaan toen, had ik waarschijnlijk nog steeds iedere euro uitgegeven. A blessing in disguise, zouden ze de schulden waar ik in belandde in Amerika noemen.
Ik heb sindsdien namelijk veel dingen veranderd in mijn leven (andere man, ander huis, twee kids) en in mijn financiën. Het heeft me geholpen om te komen waar ik nu ben.
Nu heb ik:
- Het overgrote deel van de hypotheek op mijn huis afgelost
- Een goed gevulde spaarrekening
- Een almaar groeiende beleggingsrekening
- En geen geldzorgen
Soms denk ik: had ik alles wat ik nu weet, maar geweten toen ik 20 was. Joh, dan had ik al bijna met pensioen gekund, haha. Iedereen moet natuurlijk zijn of haar eigen weg ontdekken en bewandelen, maar vanaf jonge leeftijd op een goede manier bezig zijn met geld maakt het op latere leeftijd zoveel makkelijker.
Dus som ik 9 zaken voor je op die echt handig zijn om geregeld te hebben voor je 40e. Ik zou eigenlijk zeggen: liever nog voor je 30e. Of je 20e! Maar laten we reëel blijven. Hoe oud je ook bent: heb je deze dingen nog niet op orde, probeer dat dan zo snel mogelijk te veranderen. Je geeft jezelf er een groot cadeau mee.
1. Zoek een financiële mentor. Iemand die zijn geldzaken op orde heeft en daar best met jou over wil praten. Het kunnen je ouders zijn, of één van de twee. Een oom of tante. Een goede vriend. Iemand die je vertrouwt en die eerlijk en open met je wil praten over geld. Iemand die ook dingen tegen je zegt als: moet jij niet nog even overstappen van verzekeraar deze maand? Zo iemand is goud waard. Wij kunnen je hier natuurlijk ook mee helpen. Volg PorteRenee op Instagram voor dagelijkse geld-inspiratie!
2. Automatiseer je betalingen. En dan bedoel ik niet alleen de betalingen aan anderen, maar ook die aan jezelf. Zie sparen niet als een optie (voor als je wat geld overhoudt aan het einde van de maand), maar maak het onderdeel van je verplichte kosten. Dat doe je door een automatische spaaropdracht in te plannen. Sparen doe je het beste aan het begin van de maand, net zoals de verhuurder of de bank rond de 1e betaald moeten worden. Als je na een paar maanden automatisch sparen je spaarrekening checkt, lach je je rot. Snel even regelen dus!
3. Leer het jezelf aan om vragen te stellen. Veel vragen. Wanneer je een verzekering afsluit. Wanneer je een auto koopt. En zeker wanneer je een huis koopt. Zorg dat je contracten die je tekent écht snapt. Je zit er jaren aan vast en gaat er flink voor betalen. De tijd waarin je geen vragen durfde te stellen omdat je bang was dat iemand je dom vond, moet nu echt voorbij zijn. Ook dat is volwassen worden.
4. Bepaal je financiële doel(en) voor de lange termijn. Wil je gewoon lekker leven? Wil je rijk worden? Hoeveel geld is rijk voor jou? Bepaal je financiële doelen en leef ernaar. Je kunt wel dromen van een miljoen op de bank, maar dat gaat niet lukken door te lang in een matig betaalde baan te blijven hangen en daarnaast ook nog onnodig lang in je dure huurhuis te blijven zitten. Droom je van rijkdom? Ga dan rekenen en besluit wat je moet doen om daar te komen? Kortom: stel jezelf een doel en stippel de route uit.
5. Verdiep je in investeren. Van alleen geld op je spaarrekening zetten, worden weinig mensen rijk. Ga je eens verdiepen in manieren om meer rendement te maken met je centen. Of dat nu de beurs is, vastgoed, indexfondsen of crowdfunding. Ga erover lezen. Luister podcasts, kijk YouTube-filmpjes. Denk na over welk risico bij je past. Bij je karakter en je levensfase. Als 20’er durf je misschien meer aan dan als 30’er met twee kinderen.
6. Neem verantwoordelijkheid. Je bent volwassen. Je kunt je papa en mama niet meer de schuld geven. Ja, balen dat je een studieschuld hebt omdat je ouders je collegegeld niet konden ophoesten. Balen dat je broer of zus wel iets kreeg wat jij niet kreeg. Stom dat je nooit financieel opgevoed bent. Maar het is allemaal verleden tijd. Het is nu allemaal jouw verantwoordelijkheid. Je zult het zelf moeten doen. En dat is ook leuk!
7. Pas op voor leefstijlinflatie. Dat betekent dat je vaak vanzelf meer gaat uitgeven wanneer je meer gaat verdienen. Met als resultaat dat je als 40’er met een goed betaalde baan misschien niet eens meer overhoudt, dan toen je een student was. Open je ogen voor de uitgaven die steeds hoger worden. Stop ermee. Voorkom het. Of draai het terug. Op deze manier word je alleen maar armer.
8. Begin een side hustle. Zeker als je nog jong bent, zonder kids, heb je daar alle tijd voor. Wat dan? Nou bijvoorbeeld dit. Het levert je niet alleen extra inkomen op. Het kan zelfs een fulltime salaris op gaan leveren. Ik begon PorteRenee ooit naast mijn werk als journalist en tekstschrijver. Nu kan ik van de site en alles wat ik daar omheen doe, mijn hele gezin onderhouden. Hoe tof is dat?
9. Accepteer dat geld belangrijk is. Hou op met dingen zeggen en denken als: ‘Het is maar geld’. En: ‘Geld maakt niet gelukkig’. Zo cliché. Geld is wél belangrijk, het bepaalt waar je woont, wat je eet, wat je voor anderen kunt doen. Het bepaalt of je de studie van je kinderen kunt betalen, of dat zij hun volwassen leven met een vette studieschuld moeten beginnen. Dus: vind het belangrijk. Niet het allerbelangrijkste! Maar wel belangrijk genoeg om er nu écht mee aan de slag te gaan.