9 tips: zo leren wij onze kinderen sparen

Je kind zakgeld geven is stap één. Maar je kind leren sparen, hoe doe je dat? Renée deelt negen tactieken die werken als een trein.

Je wilt je kind van alles leren waar hij of zij later wat aan heeft. Ik wil ze zelfvertrouwen meegeven, het lef om hun eigen pad te bewandelen en warmte om zo mensen om zich heen te verzamelen en anderen te helpen. Natuurlijk wil ik ze ook leren sparen. Als je leert hoe je geld kunt wegzetten, voor de korte en langere termijn, geef je ze een grotere kans op een financieel zorgeloos leven. En dat gun ik ze.

Ik deel negen tips waarmee je je kind kan leren sparen.

Ik geef mijn kinderen zakgeld

Als je kinderen wil leren sparen, moeten ze eerst geld hebben natuurlijk. Onze kinderen krijgen allebei elke week € 1,50 zakgeld van ons. We storten dat automatisch op hun bankrekening. Waarom niet cash? Dat vertel ik bij punt 2.

De kinderen ontvangen hun zakgeld digitaal

Vroeger kreeg ik mijn zakgeld contact. In muntjes, voor in mijn portemonneetje met plakband. Dat was een gepaste manier voor die tijd. Er werd in de winkel ook nog volop met contant geld betaald. Mijn man en ik hebben ervoor gekozen om onze kinderen hun zakgeld digitaal te geven. Zo leren ze meteen dat een pinpas niet een pasje is waarmee je oneindig kunt afrekenen, zoals mijn jongste blijkbaar dacht. Ik leg ze uit dat er een rekening aan gekoppeld is en dat daar een bepaald bedrag op staat. En dat als dat op is, je dus ook niet meer kunt pinnen.

kind leren sparen

Geef je kind een plek om te sparen

Toen ik mijn zoon ooit nog contant zakgeld gaf, slingerden de muntjes door het hele huis. Van de fruitschaal tot onder zijn kussen. Dat werkte dus niet. Een spaarpot was de oplossing. Daar hoorden zijn muntjes in thuis en zo werd sparen begrijpelijker voor hem. Nu is de plek om te sparen zijn rekening, en die checkt hij geregeld om te kijken hoe hij ervoor staat. Een plek geven is dus een goede manier om je kind te leren sparen.

Ik stel samen met mijn kinderen financiële doelen

Zo spaart de oudste nu voor een game voor de Nintendo Switch. We zochten samen op wat dat spel kostte en rekenden uit hoeveel weken hij moet sparen wanneer hij alleen zijn zakgeld ontvangt. Dat motiveerde hem meteen om manieren te zoeken om meer geld te verdienen. Wat ik alleen maar kan aanmoedigen, als ze het maar even overleggen.

Bijverdienen

Daar zijn mijn kinderen groot fan van. Zo staat voor deze week nog op de planning om de auto van binnen schoon te maken en te stofzuigen. Het is nodig, echt waar. Daar krijgen ze geld voor, dat ik op hun rekening zet. Ook is hun gezamenlijke plan om met de bramen uit de tuin langs de deur te gaan. We zochten samen op hoeveel bramen in de winkel kosten en bepaalden onze kostprijs. Die lag iets hoger dan in de winkel, want die van ons zijn biologisch en compleet onbespoten. Je had het gezicht van mijn zoontje moeten zien toen hij ontdekte dat hij € 2,50 kan vangen voor zo’n doosje met bramen.

De 50/50-regel

Heb je een kind dat toch heel graag meteen wil uitgeven? Dat naar de snoepwinkel of speelgoedwinkel rent zodra het zakgeld binnen is? Je kunt een percentage of bedrag afspreken dat iedere maand voor de lange termijn wordt bewaard en een deel dat meteen besteed kan worden. Bijvoorbeeld 50/50. Probeer uit te leggen dat je alleen grote dingen kunt kopen wanneer je geld apart zet. Wanneer het een keer lukt om te sparen voor iets groters – iets bijleggen ter motivatie kan best – zal je kind de beloning ervaren. Dat is goud waard!

Laat ze fouten maken

Onze oudste zoon Cooper was laatst zo boos op zichzelf, dat de buurman het zelfs hoorde. Hij had iets gekocht van zijn zakgeld en had spijt! “Ik ben zo stom”, bleef hij maar roepen en sloeg zichzelf een paar keer tegen zijn hoofd. Hij had zojuist aan zijn vader gevraagd hoeveel er nog op zijn rekening stond. Hij dacht een flink stuk op weg te zijn naar zijn spaardoel, maar had zich in de tussentijd nog laten verleiden door iets in de speelgoedwinkel. Dat was hij alweer vergeten, dus het saldo op zijn rekening viel tegen.

Het was sneu om te zien en natuurlijk heb ik hem getroost. We hebben toen wat oud speelgoed verkocht op Marktplaats, om weer wat geld bij elkaar te harken. Dat verzachtte de pijn. Die avond in bed zei hij: “Ik ga nu alleen nog sparen voor mijn grote doel, mama.” Hij had zijn les geleerd, de schat.

Praat over geld waar je kind bij is

Natuurlijk hoeven ze niet álles van je financiën te weten, maar het mag best een onderwerp van gesprek zijn. Zo leer je je kind ook dat het normaal is om over geld te praten.

Teach by example

Uiteindelijk leren je kinderen het meeste van wat ze zien bij hun ouders. Dus spaar jij als ouder ergens voor, neem ze dan mee in de proces. Zet je geld apart voor de zomervakantie? Leg dan uit wat je doet of juist niet doet, zodat dat kan. Laat ze zien hoe ver je al bent. Laat ze meedenken hoe je nog wat extra weg kan zetten. Sparen is uiteindelijk een vaardigheid die je op alle leeftijden nodig hebt. Laat je kind zien dat jij ook je best moet doen om spaardoelen te halen. Dan snappen ze meteen dat jouw geld niet aan bomen groeit.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop