9 gouden tips voor goedkope vliegtickets

Snak je door het onstuimige weer ook zo naar een zonnig tripje? Of misschien ben je gewoon alvast je zomervakantie aan het plannen. In beide gevallen geldt: hoe doe je dat zo goedkoop mogelijk? Daarom: negen manieren om te besparen op je vliegtickets.

Laten we eerlijk zijn, vliegen is niet best voor het klimaat. Kies daarom voor bestemmingen die ook met de trein of de auto bereikbaar zijn om níet te vliegen. Sommige bestemmingen liggen natuurlijk zo ver weg dat er niet echt een andere optie is. Kies er dan weloverwogen voor.

Tips goedkope vliegtickets

Een vliegticket is echt zo’n product waar je gigantisch op kunt besparen. Maar daarvoor moet je wel de trucjes kennen. Budgetvliegmaatschappijen hebben vaak goede aanbiedingen. Je moet alleen weten hoe je die goedkope tickets vindt.

Oh, en als het je lukt om heel goedkoop te vliegen, kun je best een paar euro besteden aan het compenseren van de co2-uitstoot, toch? Dan worden er bijvoorbeeld bomen geplant dankzij jouw donatie.

  • Vermijd het hoogseizoen en schoolvakanties. Met kerst is een ticket vaak niet te betalen. Net zoals in de zomervakantie. Probeer flexibel te zijn. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan in veel gevallen. Met kleine kinderen ben je bijvoorbeeld gebonden aan de zomervakantie. Maar die wordt in Nederland gespreid. Begint de vakantie bij jullie vroeg? Probeer dan die week met vakantie te gaan. Of voor de laatste week wanneer je juist laat vakantie hebt. Bij ons in het dorp zijn er bijvoorbeeld dorpsfeesten waar we vrij voor vragen. Dat zijn de momenten waarop je goedkoper kunt vliegen.
  • Zoek niet alleen via de website van de vliegmaatschappijen. Google Flights is een goede en gebruiksvriendelijke zoekmachine. Op Booking.com kun je zoeken naar de laagste prijzen binnen een hele maand. Ideaal wanneer je flexibel bent en kunt gaan voor de goedkoopste tickets. Bij SkyScanner kun je zelfs zoeken zonder locatie, door ‘overal’ te kiezen als bestemming. Dat is leuk voor de echte avontuurlijke reiziger.
  • Boek op tijd. Vroeger was het vaak voordeliger om op het allerlaatste moment een ticket te boeken, maar tegenwoordig ben je vaak juist dúúrder uit met een last-minute. In de meeste gevallen geldt dat je het beste een paar maanden van tevoren een ticket kunt kopen. Skyscanner raadt bijvoorbeeld aan om 21 weken van tevoren te boeken (bijna een half jaar dus!) om het goedkoopste uit te zijn.
  • Wil je gaan vliegen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrieven van luchtmaatschappijen. Kortingen kondigen ze vaak als eerste via deze weg aan. Sommige acties worden zelfs alleen via de nieuwsbrief verspreid. Dat wil je niet missen. Ook je aanmelden voor de nieuwsbrief van vergelijkingssites als Skyscanner kan lonen.
  • Vlieg niet in het weekend, maar juist op maandag. Dit is ook weer een kwestie van vraag en aanbod. Iedereen wil op vrijdag en in het weekend vliegen. Op maandag moeten ze namelijk weer op kantoor zijn. Heb jij de mogelijkheid om juist op die minder populaire dag te vliegen? Dan kan dat je veel geld schelen. Sowieso helpt het om een beetje flexibel te zijn in de reisdagen. Soms kan een paar dagen of een weekje eerder of later een boel geld schelen.
  • Wees bereid wat oncomfortabeler te reizen. Daarmee bedoelen we dat tickets soms veel goedkoper zijn als je niet rechtstreeks vliegt, maar als je een tussenlanding of overstap hebt. Puzzel ook eens met meerdere airlines. Stel je wilt naar Mexico City. Dan kan het veel goedkoper zijn om met luchtvaartmaatschappij X naar Madrid te gaan, met luchtvaartmaatschappij Y naar Miami te vliegen en vanaf daar weer met een andere airline naar Mexico City. Ja, veel gedoe, zowel het uitzoeken als de (veel langere) reisdag. Natuurlijk is een directe vlucht vanaf Amsterdam relaxter. Maar ook een stuk duurder.
  • Koop geen retourvluchten. Een beetje in dezelfde categorie. Soms is het veel voordeliger om twee keer een enkele reis te boeken (bij verschillende luchtvaartmaatschappijen) dan één keer een retourvlucht.
  • Reis alleen met handbagage. Steeds meer airlines rekenen flinke bedragen voor het inchecken van je koffer. Probeer het eens te doen met alleen handbagage. Investeer één keer in een rolkoffer met de juiste maten. Wij vliegen zelfs met ons gezin met twee jonge kinderen alleen met handbagage. Als je goed nadenkt over wat je wel en niet meeneemt en ter plekke een wasmachine hebt, kan het écht.
  • Ga niet met het vliegtuig. Misschien vind je dit flauw, maar vliegen is natuurlijk niet de groenste optie, dat weten we allemaal. Binnen Europa wordt het bijvoorbeeld steeds makkelijker om met de trein te reizen. Ja, dat duurt wat langer. En ja, het is soms een gepuzzel met treintijden en -tickets in verschillende landen. Maar het is ook meteen een stuk avontuurlijker. Ook voor kinderen is het een leuke onderneming. Mits je genoeg stops inlast. En je de reis naar je bestemming ziet als onderdeel van de vakantie.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek