8 mooie dingen die gebeuren wanneer je niet al je geld uitgeeft

Janke had jarenlang last van een gat in haar hand. Inmiddels kan ze verleidingen beter weerstaan. Ze deelt de 8 mooie dingen die gebeurden sinds ze minder geld uitgeeft.

Je geld over de balk smijten is geen prestatie. Het is namelijk niet zo moeilijk om te doen. Overal waar je komt en kijkt, zie je verleidingen. Groot en klein. Geld uitgeven is ons nog nooit zo makkelijk gemaakt. We hebben betaalapps om te betalen. We mogen achteraf betalen. In termijnen. Gemak dient de mens. En het maakt het steeds moeilijker (vind ik) om het geld in mijn portemonnee of op mijn rekening te houden. Of het nou gaat om een vakantie, nieuwe kleding of om je dagelijkse boodschappen.

Je geld niet over de balk smijten is steeds meer een prestatie geworden. Sinds kort probeer ik de verleidingen te weerstaan. Om niet thuis te komen met een vijfde paar sneakers die ik eigenlijk niet nodig heb. Of een nieuwe set handdoeken van de Action, want ze waren zo goedkoop. Ik probeer bewust om te gaan met geld en te zorgen dat ik niet al mijn geld uitgeef.

En dat lukt aardig. Natuurlijk ga ik echt nog wel eens de mist in. Maar over het algemeen gaat het goed. Hoe meer geld ik vooral niet uitgeef, hoe blijer mijn portemonnee is. En hoe hoger mijn spaarsaldo wordt. Een logisch gevolg. Maar er blijken nog meer mooie gevolgen te zijn van het niet uitgeven van al mijn geld en mijn hogere spaarsaldo. Gevolgen die ik niet had kunnen bedenken. Bijzondere gevolgen die daarom zeker de moeite waard zijn om te delen.

 • Rust.
  Toen ik nog al mijn geld over de balk smeet, had ik vaak last van stress. Je kent vast de uitdrukking: ‘Een stukje maand over aan het einde van mijn geld.’ Nou, zo was het dus bij mij iedere maand. Met steeds weer de grote vraag hoe ik die laatste week door moest komen. Nu is er rust. Die laatste week is nu een week als alle anderen. Inclusief gevulde koelkast.
 • Buffer.
  Een tijdje terug had ik in de gaten dat mijn wc het niet meer zo goed deed. Waarschijnlijk een verstopping. Maar ja, er was geen geld voor de loodgieter. Dus probeerde ik het provisorisch op te lossen. Een fles HG erin en ik kon weer even vooruit. Maar die oplossing was maar tijdelijk. Als er nu iets kapot gaat, dan kan dat gewoon gemaakt worden. Er is een buffer voor onvoorziene uitgaven, zoals die kapotte wc. Ook dat geeft rust.
 • Kennis.
  Mijn hypotheek begreep ik op zich wel, maar daar was dan ook alles mee gezegd. Ik nam het vooral ter kennisgeving aan. Nu ik niet meer alles uitgeef en me daardoor meer verdiep in mijn financiën, leer ik zo ontzettend veel. Kennis over hypotheken, over besparen, over verzekeren, over beleggen. Noem maar op. Kennis die ik anders nooit gehad had. En omdat ik toch van mening ben dat je altijd moet blijven leren, lijkt me dit behoorlijk waardevolle lesstof. Letterlijk en figuurlijk.
 • Enthousiasme.
  Geld was nooit echt mijn hobby. Fijn dat het er was, maar net zo fijn om het direct weer uit te geven. Nu ik minder geld uitgeef, merk ik dat ik enthousiaster ben over het hele onderwerp. Ik praat er makkelijker over, absorbeer tips en ben zelfs aan het besparen geslagen. Duw er bij mij een kwartje in, en ik klets je de oren van je kop over mijn huidige bespaarplan. Heerlijk.
 • Mindset.
  ‘Je leeft toch niet om te werken?’ Ik deed dat dus tijdenlang wel. Een baan met goed salaris om ervoor te kunnen zorgen dat ik mijn uitgavenpatroon kon bekostigen. Omgekeerde wereld natuurlijk. Nu ik minder geld uitgeef, kijk ik ineens heel anders tegen de verhouding werk en geld aan. Hoe minder geld ik uitgeef, hoe minder ik nodig heb. Door deze andere instelling ben ik bijvoorbeeld voor mezelf begonnen. Iets wat eerder volstrekt ondenkbaar was geweest.
 • Toekomstbeeld.
  Met pensioen ga ik nog lang niet. Tenminste niet voor de wet. Vroeger dacht ik maar weinig aan mijn pensioen. Ik wachtte er eigenlijk gewoon een beetje op. Verder had ik niet zo’n beeld bij de toekomst. Nu mijn spaarsaldo omhoog gaat, en ik meer plan op financieel gebied, zijn er opeens talloze mogelijkheden om bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken. Mijn hele toekomstbeeld is veranderd. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar je moet er wel wat voor doen. In mijn geval: beginnen met een stuk minder uitgeven. De rest komt daarna.
 • Gesprekken.
  Geld was bij mij nooit echt onderwerp van gesprek. Tegenwoordig zit het zeker in de top-3. Naast de verhalen over mijn kind en werk. Vooral over mijn kind, als ik eerlijk ben. Nu mijn mindset is veranderd en ik op een andere manier naar de toekomst kijk, merk ik de behoefte om hierover in gesprek te gaan. Zowel met mensen die dichtbij me staan, als wildvreemden.
 • Doorzettingsvermogen.
  Ik ben vrij selectief als het gaat om doorzettingsvermogen. Waar ik dat bij een heleboel zaken wel heb, zijn er ook een aantal zaken waarbij mijn doorzettingsvermogen absoluut 0 is. Geld was daar één van. Hoe anders is dat nu? Ik heb me toch een bak doorzettingsvermogen ontwikkeld. Omdat ik resultaat zie en het leuk ben gaan vinden. Natuurlijk, de ene maand gaat beter dan de andere, maar opgeven is nu echt geen optie meer.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop