8 dingen waar je ongemerkt geld aan verspilt

Soms lijkt je geld gewoon te verdwijnen. Waaraan? Je hebt waarschijnlijk geen idee. Wij wel. Renée tipt je 8 dingen waar je waarschijnlijk ongemerkt veel geld aan uitgeeft.

Boodschappen

Hoeveel geef je uit aan boodschappen? Waarschijnlijk veel meer dan je denkt. Ga het eens bijhouden. Of check het met terugwerkende kracht in je bankieren app. Tel de bedragen bij elkaar op en bereid je voor om steil achterover te slaan. Soms schelen je werkelijke uitgaven wel tientjes tot honderden euro’s per maand met wat je dacht uit te geven. Dicht dat gat, vooral. Natuurlijk, de boodschappenprijzen zijn enorm gestegen de laatste jaren. Daardoor is het verleidelijk om te denken: laat ook maar. Echt budget boodschappen doen lukt toch niet meer. Draai die gedachte om. Juist NU is het belangrijk om die uitgaven in de hand te krijgen.

Water uit de supermarkt

In het buitenland snap ik dat water gekocht moet worden, omdat het water uit de kraan soms niet drinkbaar of niet lekker is. Maar in Nederland is er niks lekkerder dan kraanwater. Onzin dus om dit in de supermarkt te kopen. Toch worden er jaarlijks nog zo’n 650 miljoen plastic flesjes water verkocht. Zonde geld (en milieu)!

Eten onderweg

Even stoppen bij een tankstation voor een tussendoortje. Hoppa: een tientje verder. Even wat halen bij AH to Go. Weer € 15 armer. Eten en drinken dat je onderweg haalt, is altijd te duur. Je betaalt nu eenmaal voor het gemak. Dus gooi een paar mueslirepen en een navulbaar flesje water in je tas en je hoeft deze kosten nooit meer te maken.

Dubbele abonnementen

Ik hoorde laatst dat iemand twee abonnementen had bij twee verschillende sportscholen, ‘want ze hebben allebei andere apparaten’. Ik wist niet wat ik hoorde. Elke maand betaalde zij dus aan twee sportscholen, terwijl ze niet per se meer sportte. Dit is een beetje hetzelfde als accounts hebben van Netflix, Videoland en Disney+. Je kan ze nooit allemaal tegelijk kijken, dus waarom elke maand voor alle drie betalen? Kies elke maand voor een abonnement en zet de andere stop. Dit bespaart je elke maand weer tientallen euro’s. Of je kunt natuurlijk ook gewoon een goed boek gaan lezen.

Soms hebben mensen onbewust dubbele abonnementen. Bijvoorbeeld bij de wegenwacht, terwijl je voor hulp bij pech langs de weg ook verzekerd bent via je autoverzekering. Dat doe je natuurlijk niet bewust, maar het komt onbedoeld veel voor. Leg je verzekeringen en andere diensten en hun voorwaarden eens naast elkaar. Geld verspilt door te betalen voor overlap is natuurlijk hartstikke zonde.

Meedoen met de loterij

Ik krijg al last van fear of missing out wanneer ik een reclame van de loterij zie. Wat nou als je zo’n mega geldbedrag zou winnen? We willen hier allemaal van dromen toch? Maar ja, de kans dat je geraakt wordt door bliksem is groter dan dat je de loterij wint. Het enige wat mijn familieleden en vrienden die wel meespelen gedurende de jaren ooit gewonnen hebben zijn wat bakken Ben & Jerry’s, een agenda met kortingsbonnen en een cake van de bakker. Het opzeggen van dit abonnement is een simpele manier om snel geld te besparen. Al weet ik van verhalen dat je flink sterk in je schoenen moet staan om van deze automatische incasso af te komen.

Gebruik je het argument nog dat je via deze weg goede doelen steunt? Ja, dat doe je zeker. Een deel van je inleg gaat daar naartoe. Een deel ook niet. Als je het belangrijk vindt om goede doelen te steunen, kies er dan een paar uit die je raken en word daar lid van. Dan gaat 100% van je geld ernaartoe.

Snelle levering van pakketten

Bij veel webshops kun je tegenwoordig kiezen voor ultrasnelle levering, waarbij ze bijna gisteren nog voor je deur stonden. Maar als je even goed nadenkt: hebben we onze aankopen echt een dag sneller nodig, dat we bereid zijn om hier extra voor te betalen? Wist je trouwens dat zo’n snelle levering ook slechter is voor het milieu, omdat de bezorger om moet rijden speciaal voor jouw bestelling?

Online kopen door nieuwsbrieven

Tot voor kort was ik ingeschreven voor elke nieuwsbrief van elke webshop waar ik ooit iets had gekocht. Dus had ik elke dag meer dan 15 mails van dit soort shops met ‘goede deals’. Ik kocht heus niet dagelijks iets door dit soort mails, maar weg geregeld. Eigenlijk tegen mijn zin in. Dus begon ik mezelf uit te schrijven voor alle nieuwsbrieven om mezelf voor toekomstige uitgaven – die meestal totaal onnodig zijn – te behoeden. Dit gaat tegenwoordig heel makkelijk. De meeste e-mailprogramma’s hebben bovenaan de mail de optie staan: uitschrijven. Klik daarop en je ontvangt die e-mail nooit meer.

Online aankopen door socials

Dit valt een beetje binnen dezelfde categorie als de vorige. Door je favoriete merken te volgen op Instagram en Facebook, word je steeds blootgesteld aan alle productie die die shops jou willen verkopen. Daarnaast word je elke keer weer herinnerd aan de aanwezigheid van het merk door advertenties die ongevraagd voorbijkomen. Laatst betrapte ik mezelf erop dat ik allemaal influencers volg die partner zijn van het modemerk NA-KD. Na meerdere foto’s en video’s gezien te hebben waar ze zeiden dat ze dit merk aanhadden, heb ik toch maar een kijkje genomen op de website. Het scheelde weinig of ik had een hoop geld uitgegeven aan al deze kleding, die ik eigenlijk helemaal niet nodig had. Was ik toch bijna in de fuik gezwommen. En geld verspilt omdat ik niets nodig had. Let op dus en ontvolg wanneer je voelt dat dat het beste voor je is.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!