7 tips om sneller van je studieschuld af te zijn

Je studieschuld, daar kun je maar beter zo snel mogelijk vanaf zijn, toch? Saskia vindt van wel. En geeft je 7 tips hoe je dat doet.

Mijn studieschuld was bijna € 30.000. Nu staat de teller op € 20.000. En aan het eind van het jaar – als mijn plan lukt – op € 15.000. Ik wil zo snel mogelijk van die schuld af. Niet omdat het moet, maar omdat ik het wil. Ik vertel je hoe ik het aanpak.

1.      Kijk hoe je ervoor staat

Heel lang durfde ik niet in te loggen bij DUO. Voor mijn gevoel had het geen zin. Want ik had het geld toch nodig. En elke keer zien hoeveel ik in de min stond, daar werd ik echt niet vrolijk van. Dus ik ging voor de ik-steek-mijn-kop-in-het-zand-methode.

Niet slim, want je kunt maar beter weten waar je aan toe bent. Ik moet DUO € 28.743,77 terugbetalen, om precies te zijn. Daar maakte ik gelijk € 28.000 van.

Beginnen met fanatiek aflossen? Check hoe je ervoor staat, en maak van dat bedrag een mooi rond bedrag. Daar kun je mee gaan werken.

beter sparen

2.      Weet waarom je het doet

Niet iedereen om me heen vindt versneld aflossen een goed idee. Ze zeggen dingen als: “Je kunt meer rendement behalen met beleggen”, “Door de hoge inflatie wordt de schuld vanzelf minder waard” en “Waarom haast maken zolang je geen rente hoeft te betalen?” Dat kan zo zijn, maar voor mij voelt die studieschuld als een donkere wolk boven mijn hoofd. Ik wil er vanaf.  

Wil je sneller van je schuld af? Dan moet je voor jezelf besluiten dat je schuld een noodgeval is. En bedenken waarom. Bijvoorbeeld omdat je een huis wilt kopen. Of omdat je er stress van krijgt. Weten waarom je iets doet, helpt je gemotiveerd te blijven. Laat die mensen om je heen maar praten, jij weet wat je wilt en waarom.

3.      Maak een studieschuld aflosplan

Van DUO moet je elke maand een X bedrag terugbetalen. Als je dat doet, dan ben je in 15 of 35 jaar klaar. Dat duurt mij te lang. Daarom maak ik een eigen aflosschema. Mijn doel is om mijn studieschuld in 3 jaar af te lossen. Met mijn schuld komt dat neer op ongeveer € 10.000 per jaar.

Om precies te zijn: € 28.000 : 3 jaar = € 9.333,33. Dat is elke maand € 777,77 aflossen. Ik hou van ronde getallen, dus ik maak er € 800 per maand van. Ben ik ook iets sneller klaar.

Maak een plan binnen welke tijd je je studieschuld wil aflossen. Tuurlijk, ’t liefst ben je er volgend jaar vanaf. Maar wees realistisch. Wat is voor jou haalbaar?

4.      Pas je budget aan

Nu je weet binnen hoeveel jaren je je studieschuld wilt aflossen, weet je ook hoeveel je per maand gaat terugbetalen. Voor mij is dat dus € 800. Een boel geld, wat niet zomaar komt aanwaaien. Tijd dus om een budget te maken.

Zet je inkomsten en uitgaven op een rij. En bespaar waar kan. Wees hier echt streng voor jezelf. Ik gaf bijvoorbeeld heel makkelijk geld uit aan kleding en horeca. Dat is leuk. Maar als je echt fanatiek wil aflossen, dan zul je jezelf op rantsoen moeten zetten.

Dat klinkt als helemaal niet leuk. In het begin is het inderdaad moeilijk. Maar na een tijdje zul je het merken: besparen werkt aanstekelijk. En je hoeft echt niet als een kluizenaar te leven. Er blijft genoeg leuks over!

5.      Zorg eerst voor een buffer

Voordat ik begon met aflossen, zorgde ik voor een financiële buffer. Een spaarpotje hebben is belangrijk voor noodgevallen. Als bijvoorbeeld je wasmachine kapot gaat of je krijgt een dikke zorgrekening op de mat. Dan kun je die gelijk betalen.

Kijk wat voor jou een goede buffer is. Bijvoorbeeld via het Nibud. Spaar eerst dat bedrag bij elkaar. En blijf er vanaf. Moet je een deel opmaken? Vul het dan zo snel mogelijk weer bij. Zodra je buffer op peil is, begin je met aflossen.

6.      Focus op het wegwerken van je studieschuld

Dit is misschien wel de belangrijkste stap. Wil je echt sneller van je studieschuld af? Dan heb je complete focus nodig. Niet denken, maar doen. Geen half werk, maar er echt voor gaan.

Wanneer je aflosschema klaar is. En je weet dat het haalbaar is. Dan is er geen enkele reden meer om je er niet aan te houden. En ja, dat is soms lastig. Vooral als je een stevige schuld hebt, en de verleidingen je om de oren vliegen. Houd je focus en weersta al die andere dingen waar je geld aan kunt uitgeven. Je hebt nu nog één taak en dat is aflossen.

7.      Studieschuld? Blijf lief voor jezelf

Ook als je als een gek aan het aflossen bent, gaat het leven gewoon door. Belangrijk om te blijven genieten. Ga jezelf daarom niet alles verbieden. Ik koop echt nog wel cadeautjes voor mezelf. En ga dagjes uit. Maar ik kies wel bewuster waar ik mijn geld aan uitgeef.

Neem bijvoorbeeld lunchen bij een hip tentje in de stad. Hartsikke leuk, maar ook duur. Terwijl wandelen en zelf broodjes meenemen net zo leuk is. En een stuk goedkoper.

Dat soort keuzes maken het verschil. Leuke dingen blijven doen, zonder je aflosschema te verwaarlozen. Het begin is moeilijk. Maar na een tijdje zal je merken dat het aflossen van je schuld een veel beter gevoel geeft dan nóg een paar schoenen kopen!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!