7 tips die je helpen minder pakketjes te bestellen

Er wordt flink online geshopt. Pakketbezorgers draaien dan ook overuren. Wil je minder bestellen? Met deze 7 do’s en dont’s krijg je jouw online koopgedrag onder controle en ook het aantal pakketjes.

Door Renée

Laten we beginnen met: het is geen gemakkelijke tijd. Winkels zijn grotendeels gesloten en wat is het koud, hè? Onze telefoons, tablets en laptops zijn wel 24 uur per dag open en wat is het lekker warm binnen. Vanaf de bank gooi je je online winkelmandje zo vol en bestellen maar. Onze straat staat soms vol met dubbel geparkeerde bestelauto’s. Door de pandemie missen we veel leuke dingen, dus proberen we plezier te vinden in aankopen. Natuurlijk weten we heus wel dat kopen niet gelukkig maakt. Tenminste, niet veel langer dan een paar uur of dagen. Maar toch. Omdat ik de online shopverleiding maar al te goed begrijp, geef ik jou én mezelf 7 tips die helpen minder online aankopen te doen.

1. Verwijder shoppingapps

Wis in vredesnaam al die shoppingapps van je telefoon. Die zijn ontworpen om je te helpen winkelen. Als je dat (even) niet wilt, waarom staan ze dan nog op je telefoon? Weg ermee. Als je minder online wilt shoppen, zorg er dan voor dat je telefoon geen winkelstraat is die 24/7 open is. Verwijder dit soort apps en gebruik je telefoon weer voor bellen en WhatsAppen.

2. Wis betaalgegevens

Misschien staan je creditcardgegevens al ingevuld om makkelijk en snel te kunnen shoppen. Dat wil je nu juist niet, dus haal ze weg. Zo creëer je een extra drempel om iets te kopen. Verwijder de bankvoorkeur en misschien zelfs – als je echt drastisch wilt minderen – de app van je bank van je telefoon. Het idee is om bestellen minder laagdrempelig en snel te maken, zodat je even een paar tellen hebt om na te denken over wat je nu precies aan het doen bent.

3. Stop met troostshoppen

Ken je de term Retail therapy? Daarmee wordt bedoeld dat we winkelen vaak als een soort therapie gebruiken. Omdat we verdrietig, alleen of verveeld zijn. De een pakt een chocoladereep, de ander gaat online shoppen, sommigen doen het allebei. Uit onderzoek van de University of Michigan blijkt dat één op de drie shopt om met stress om te gaan. Als je merkt dat het bij jou zo werkt, is het belangrijk om met onderliggende gevoelens aan de slag te gaan. Waarom voel je je zo? Kun je daar iets aan doen? Zo niet, kun je iets anders verzinnen dat jou diezelfde bevrediging geeft. Iets positievers? Denk aan een vriend(in) bellen, een boek lezen of je lievelingsserie kijken.

4. Schrijf Instagram-reclames af

Heb je weleens iets besteld via Instagram? Grote kans dat het troep is en in no time weer bij het vuilnis ligt. Ik geloof dat we gedisciplineerder zijn dan we (soms) zelf denken. Spreek met jezelf af dat je niet meer koopt via ads op Instagram. Misschien staat je feed er nu nog vol mee. Als je minder klikt en minder kijkt, ziet Instagram dat. Dan krijg je minder advertenties te zien en zo wordt de verleiding vanzelf minder.

Mij moet je trouwens zeker wel volgen op insta ?

5. Beperk je schermtijd

Gebruik een app die je schermtijd beperkt. Wij gebruiken daarvoor bijvoorbeeld Digital Detox, maar er zijn genoeg andere apps. Door je schermtijd te beperken, beperk je ook de online verleidingen en dus je aankopen. Schermtijd beperken lijkt me sowieso een heel zinvolle actie. Nu ik dit opschrijf, ga ik meteen de app weer gebruiken. Ik kan ook wel weer een detox gebruiken.

6. Blokkeer ‘gevaarlijke’ websites

Blokkeer websites die je niet kunt weerstaan. Hoe je dat doet, hangt af van welke browser en/of computer je gebruikt. Even Googlen op jouw type en je krijgt meteen te zien hoe je dat doet. Dit is een diehard maatregel voor als je niet opgewassen bent tegen producten van een merk of winkel. Neem dan jezelf maar in bescherming.

LEES OOK: Zo hoef je nog maar 1 x per week naar de super

7. Maak een spaarpotje

Deze tip stimuleert je om vol te houden: maak een potje aan in je bankierenapp waar je het geld neerzet dat je bespaart. Wilde je €50 uitgeven aan die toffe jas die je op Instagram voorbij zag komen, maar deed je het niet? Dan mag die €50 in dat spaarpotje. Beloon jezelf uiteindelijk met iets wat je echt plezier brengt.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek