6 x waarom de loterij winnen het ergste is wat je kan overkomen

Zit jij op 31 december klaar met je lot voor de tv, hopend dat je de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij wint? Doe maar niet hoor, want zo leuk is het helemaal niet om die loterij te winnen.

1. Meer geld maakt niet per se gelukkig
Armoede maakt erg ongelukkig, daar zijn alle wetenschappers het over eens. Als je niet genoeg geld hebt om rond te komen, wakker ligt over de rekeningen en in de supermarkt moet kiezen tussen brood en tampons, dan is dat natuurlijk heel naar. Van geldstress kun je écht psychische problemen krijgen.

Maar toch is het omgekeerde niet waar: rijkdom maakt niet per se vreselijk gelukkig. Je moet genoeg geld hebben voor je eerste levensbehoeften en dan nog een klein beetje extra voor de leuk, maar van heel veel meer dan dat word je niet extra blij, blijkt uit onderzoek van de Israëlische psycholoog Daniël Kahneman. Volgens hem ligt de grens ongeveer bij € 75.000 per jaar verdienen, daarna blijft je geluksgevoel steken.

2. Winnen geeft maar een tijdelijke kick
Natuurlijk ben je heus wel even blij als de jackpot op jouw lot valt of als Gaston of Winston ineens bij je op de stoep staat. Maar dat geluksgevoel ebt snel weg hoor. Uit onderzoek blijkt dat de kick van een miljoenenbedrag ongeveer twee jaar duurt. Daarna ben je eraan gewend. En heb je ook je uitgavenpatroon aangepast aan je bankrekening.

3. Je gaat niet alleen maar leuke dingen doen
Denk je dat je meteen je baan op gaat zeggen als je de loterij wint? Het wordt winnaars afgeraden om overhaast ontslag te nemen. Thuiszitten is namelijk niet per se bevorderlijk voor je gemoedstoestand.

De Staatsloterij houdt contact met de winnaars en zij blijken vooral heel verstandige dingen te doen met hun geld. Misschien maken ze één keer een grote reis, maar verder lossen ze hun hypotheek af of ze zetten iets opzij voor hun oude dag. Dat lang-leve-de-lol leven dat je voor ogen hebt, is dus niet zo realistisch.

4. Iedereen wil opeens iets van je
Als jij plotseling veel geld hebt, is het lastig inschatten wie jouw echte vrienden zijn. Het komt sommigen heel goed uit dat jij ineens trakteert tijdens een etentje. Anderen willen graag dat je investeert in hun bedrijf. Het kost een boel tijd en energie om daar verstandig mee om te gaan. Maar dat moet je wel doen, anders ben je straks niet alleen je geld kwijt, maar ook je vrienden.

5. Veel geld betekent dat je veel kunt verliezen
Dat heeft alles te maken met psychologie en zit zo: de pijn van iets verliezen is 2,5 keer zo sterk als de blijdschap als je wat krijgt. Je wordt dus wel blij van extra geld, maar als je (een deel van) dat geld vervolgens kwijtraakt voelt dat héél erg. Ook al heb je dan nog steeds meer geld dan voordat je de loterij won. Wij mensen kunnen niet zo goed tegen verlies en dat betekent dus dat je veel zorgen gaat hebben over het kwijtraken van je kapitaal.

6. Het is verrekte ingewikkeld
Stel je wint een miljoen, dan moet je dat natuurlijk niet zomaar op de bank laten staan. Dat is zonde, want dan krijg je nauwelijks rente en je betaalt wel elk jaar een klap aan vermogensbelasting. Je moet je dus gaan verdiepen in slimme dingen die je kunt doen met je geld. Laura (29) vertelde hier laatst ook al over in onze rubriek ‘Het kasboekje’. Volgens haar is het zo ingewikkeld om miljonair te zijn, dat het niet per se leuk is.

Natuurlijk zijn er genoeg experts die je kunnen helpen met alle moeilijke zaken, maar dan nog is het belangrijk dat je zelf ook een beetje snapt wat je eigenlijk aan het doen bent.

Toch per ongeluk de loterij gewonnen?
Dan kun je het geld het beste deels weggeven, dat maakt het gelukkigst. Uit onderzoek van de Amerikaanse psychologe Elizabeth Dunn blijkt dat mensen die het meeste geld aan anderen uitgeven (van cadeautjes tot en met goede doelen) zich op een schaal van 1 tot 5 gelukkiger te voelen dan winnaars die het geld vooral aan zichzelf spenderen.

Natuurlijk is het heus lekker om iets leuks voor jezelf te kopen. Maar ons advies: ga vooral voor ervaringen en minder voor spullen. Het geluksgevoel na het kopen van nieuwe spullen duurt maar kort. Het plezier dat een reis of leuke ervaring oplevert, ebt veel minder snel weg. Helemaal als je dat doet met de mensen van wie je houdt.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!