6 valkuilen die je wilt vermijden wanneer je probeert te sparen

Sparen is leuk maar niet altijd makkelijk. We serveren je 6 valkuilen die je echt wilt én kunt vermijden als je graag wilt sparen.

door Esmée

Als je wilt sparen, liggen de verleidingen opeens overal op de hoek. Net zoals wanneer je aan de lijn bent, er opeens iedere dag roze koeken getrakteerd worden op je werk. Het is aan jou om ver te blijven van deze 6 verleidingen.

1. Geld lenen

Geld lenen is een grote valkuil. En dan heb ik het niet over bijvoorbeeld een hypotheek. Ik heb het over geld lenen om leuke dingen te doen, of om spullen te kopen voor in je nieuwe huis. Wanneer je het geld niet hebt voor dit soort ‘luxe’ items, moet je het ook niet uitgeven. Heb je het verhaal van Isa en Bart al gelezen? Zij raakten er supersnel door in de problemen. Probeer elke vorm van geld lenen voor consumptieve aankopen te vermijden, ook al is de rente nu superlaag. Dit geldt trouwens ook voor je creditcard. Knip deze vandaag nog door als jij elke maand de helft van je maandsalaris nog terug moet betalen aan de creditcardmaatschappij!

2. Alle apps van favo winkels op je telefoon

Hier ben ik helaas echt ontzettend schuldig aan. Ik heb niet alleen de Zalando app, maar ook die van H&M, Zara Home, Douglas, Etos, Rituals en zelfs de app om de folders in te bekijken. Als ik me even verveel, open ik direct die apps om doelloos te gaan scrollen. Opeens heb ik wat leuks gevonden en zit mijn mandje alweer bomvol onnodige aankopen. En wat betreft die Reclamefolder app, die bespaart mij dus helemaal niks. Ik word alleen maar geïnspireerd om naar het dorp te rennen. Als je net zo bent als ik: verwijder die apps gewoon. Dat is ook precies wat ik ga doen.

3. Denken aan korte termijn

Soms wil je jezelf gewoon belonen. En dat mag. Maar waak ervoor dat je jezelf niet drie keer per maand beloont met spullen die je niet echt nodig hebt. We krijgen nou eenmaal meer voldoening uit een beloning op korte termijn, dan dat we geduldig moeten zijn totdat we die ene grote beloning kunnen kopen. Maar zorg ervoor dat je, voordat je je mandje volgooit bij Zalando, goed nadenkt of je hier echt, echt, echt gelukkig van wordt. Na twee keer dragen is het ‘nieuwe’ er weer vanaf en wordt het alweer tijd voor de volgende beloning. Die vicieuze cirkel kost veel geld. Stap eruit en kijk verder vooruit!

4. De kleintjes niet laten tellen

Wisselgeld bij de supermarkt of die paar euro in je auto. Het lijkt niet veel. Maar schijn bedriegt. Let op die kleintjes. Omarm ze! Want later zal je beseffen dat die kleintjes nét dat extra zetje geven om jouw financiële doelen te bereiken. Spaar al je wisselgeld, gevonden muntjes en extraatjes bij elkaar. Ik heb dit zelf een jaar gedaan, waarbij ik alles in zo’n spaarblik stopte. Aan het eind van het jaar pakte ik de blikopener erbij en had ik bijna 500 euro gespaard.

LEES OOK: 5 budget-apps waar we blij van worden

5. Sparen uitstellen

‘Ja, ik kan nu echt niet sparen. Ik heb te veel vaste lasten om te sparen.’ Deze zin hoorde ik laatst. Wanneer je smoesjes gaat verzinnen om nu niet te sparen, lieg je tegen jezelf. Stel het sparen niet uit, want er komt nooit een perfect moment om dit ineens wel te gaan doen. Het komt nooit uit. Je hebt altijd kosten. Je moet sparen niet als voornemen of streven zien, maar als een gewoonte waarmee je nu begint. 

6. Slecht met geld zijn

Sommige mensen zeggen van zichzelf dat ze slecht met geld zijn. Alsof je daar niets aan kunt veranderen. Goed kunnen sparen is iets wat je jezelf kunt leren. Je kunt ervoor kiezen om goed te worden met geld. Als je je erbij neergelegd hebt dat je ‘gewoon niet goed met geld bent’ en daardoor dus een gat in je hand hebt, wordt het nooit wat. Als jij er niet in gelooft, waarom zou het dan ooit lukken? Verander hoe je over jezelf en jouw geldkwaliteiten denkt. Draai het positief. ‘Ik word hier steeds beter in,’ in plaats van ‘Ik kan dit niet.’ Dat helpt enorm.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!