We zijn tegenwoordig vergroeid met onze telefoon. Als je niet oplet, rijzen de kosten voor je mobiele telefoon zo de pan uit. Dus geef ik je in dit artikel 6 tips om te besparen op je telefoonrekening.
Een dikke €50. Veel mensen in mijn omgeving betalen dat iedere maand voor het gebruik van hun mobiele telefoon. Ik vind dat een hoop geld. Natuurlijk is die telefoon belangrijk. Voor mij ook. Ik verdien mijn geld met name online. Ik moet op socials kunnen posten, foto’s kunnen delen enzovoorts. Toch geef ik niet meer dan een tientje per maand uit aan mijn telefoon.
Hoe dan!? Dat hoor ik vaak. Ik geef je 5 tips om de kosten voor je telefoon echt flink naar beneden te brengen.
Lees ook: In 6 stappen naar een telefoonrekening van €7,85
- Het abonnement. Het belangrijkste is, wat mij betreft, om een goed telefoon abonnement te kiezen. Ik kies zelf al jaren voor sim only. Dit betekent dat ik geen toestel bij het abonnement krijg. Ik zeg wel ‘krijg’ maar dat mooie telefoontje krijg je nooit cadeau. Je betaalt er in je maandbedrag gewoon iedere maand voor. Je bent op die manier eigenlijk altijd duurder uit dan wanneer je een toestel los koopt. Dat doe ik. Ik ben de trotse bezitter van een Huawei die me al 2 jaar goedkoop online houdt. Die telefoon kostte me destijds zo’n 100 euro los. Hier vind je meer goedkope smartphones, getest door de Consumentenbond. Dat geld heb ik er allang uit doordat ik nu een sim only abonnement heb. Ik betaal echt alleen voor de minuten en mb’s die ik gebruik en niet voor mijn toestel.
- Hoeveel minuten / mb’s moet je nou afnemen? Ga het niet gokken maar zoek bij je oude provider op hoeveel je in het verleden gebruikt hebt. Neem de duurste maand en gebruik die om je op te baseren. Je kunt beter een abonnement hebben met teveel minuten dan te weinig. Iets overhouden is altijd nog goedkoper dan tekort komen en extra moeten betalen.
- Wifi is je beste vriend. Bij mij wel in ieder geval. Waar het kan, meld ik me aan op het wifi-netwerk. Mijn telefoon heeft de inlog van mijn kantoor, van het huis van mijn moeder en van een goede vriendin. Als ik daar kop, schakelt mijn telefoon vanzelf over van mijn eigen netwerk, naar het wifi-netwerk. Ook in het openbaar vervoer maak ik er gebruik van. Het scheelt me mega veel data. Als je dit niet doet en wel lekker Youtube-filmpjes wil kijken of wil Netflixen (alleen dus op je eigen netwerk) moet je of een enorme databundel hebben of je gaat iedere maand dik over je bundel heen. En dan wordt het een dure maand.
- Doe zoveel mogelijk offline. In Spotify kun je bijvoorbeeld muziek downloaden, die je vervolgens offline kunt beluisteren. Daarvoor hoef je dus geen verbinding met internet te hebben. Oftewel: het kost je geen mb’s. Ik heb playlists gedownload voor iedere mood. Een uurtje in de auto kan anders flink in de papieren lopen. Netflix heeft deze optie trouwens ook. Ook ideaal voor in het vliegtuig.
- Pas je bundel tussentijds aan. Ik ben fan van providers waar je je bundel tijdens het contract kunt aanpassen. In sommige maanden heb ik nu eenmaal meer belminuten nodig of mb’s dan in andere maanden. Het is mij wel wat waard om dat dus along the way aan te kunnen passen.
- Houd in de gaten wanneer je abonnement afloopt. Ga dan opnieuw vergelijken. Waar ben je nu het goedkoopst en het beste uit? Als je niet overstapt kun je altijd je provider bellen en vragen om korting. Ik vind het altijd zo oneerlijk dat nieuwe klanten daar wel recht op hebben maar bestaande klanten niet. Wees brutaal en vraag er gewoon naar. In veel gevallen geven ze je een mooi cadeau.
Wat betaal jij voor je telefoonrekening? Wat zijn jouw trucs om die kosten laag te houden? Deel vooral in de comments. Kunnen we allemaal weer van leren.