6 gouden tips om goedkoper te tanken

De benzineprijs schiet door het dak. Er zijn manieren om goedkoper te tanken. We delen 6 gouden tips.

Die benzineprijs is historisch hoog. In vergelijking met andere landen betalen we in Nederland altijd veel bij de pomp. Wist je dat Nederland de hoogste belastingdruk op brandstof in de wereld heeft? BTW en accijnzen nemen ongeveer 60% van de pompprijs voor hun rekening. Nederland is een van de duurste landen ter wereld om in te tanken. Een feest bij de pomp is het dus zelden. Toch kun je door zelf slim te zijn flink goedkoper tanken. Pas deze 6 tips toe en betaal nooit de hoofdprijs.

Dynamic pricing

In Duitsland is het de normaalste zaak van de wereld, dynamic pricing. Gedurende de dag past de pomphouder de prijzen aan. In Nederland zien we het ook steeds vaker gebeuren. Zo’n 20% van de pomphouders doet het inmiddels. Dit zijn overigens over het algemeen wel de grotere bemande pompen. Door aan dynamic pricing te doen maakt de pomphouder meer winst tijdens drukke momenten.

Wordt het een warme dag en pakken veel mensen de auto voor een dagje strand? Dan kan de pomphouder ervoor kiezen de prijzen te verhogen. Bij pompen die op deze manier werken liggen tussen 3 uur ’s nachts en 6 uur ’s ochtends de prijzen lager dan tijdens de avondspits. Maar om daar nu ’s nachts je bed voor uit te komen, gaat misschien wat ver. 

Check de actuele brandstofprijzen via de app

Er zijn verschillende apps die de actuele brandstofprijzen weergeven. Ik gebruik de ANWB Onderweg-app. Is het tijd om te tanken? Dan check ik via de app heel eenvoudig bij welke pomp in de buurt ik het goedkoopste uit ben. Kies wel voor een tank die enigszins in de buurt is. Kilometers omrijden om net wat goedkoper te tanken betekent weer onnodig benzine verbruiken.

Na een tijdje weet je heel goed welk tankstation op jouw route het goedkoopst is. Zo voorkom je onnodig omrijden.

Plan en maak gebruik van voordeelacties

Vrijwel alle pompen hebben voordeelacties. Bij de TinQ bij mij om de hoek bijvoorbeeld krijg ik op woensdag en zaterdag € 0,15 extra korting. En bij de Amigo een paar kilometer verderop doen ze dat op dinsdag. Toch lekker. Uit recent onderzoek van de ANBW blijkt trouwens dat je op maandag vrijwel nergens op korting hoeft te rekenen. Dus tank je altijd op maandagochtend? Niet meer doen. Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat je op zaterdag de beste korting op de meeste plekken kan scoren. Even goed plannen dus. 

Niet tanken langs de snelweg

Tanken langs de snelweg is een absolute no go wanneer je wilt besparen op de kosten voor benzine. Deze pompen hanteren namelijk de gemiddeld landelijke adviesprijs of hoger. Ik gooi mijn tank tegenwoordig vaak vol bij de pomp langs de N-weg, of nog liever, bij de onbemande pomp om de hoek. Dat scheelt zo een euro per liter.

Het aantal onbemande tankstations is het afgelopen decennium verviervoudigd. Er is er dus altijd wel eentje in de buurt. Geen personeelskosten, dus lagere literprijzen. Afhankelijk van de gemiddelde literprijs (benzineprijzen zijn nogal wispelturig) op het moment dat je tankt kan het wel tot € 0,15 per liter schelen. Even een rekensommetje. Nog een voordeeltje: er is geen zakje drop om mee te nemen. Wil je toch een zoethoudertje in de auto? Dan is zo’n zakje van de supermarkt in de auto leggen altijd goedkoper. Dubbele winst zeg maar. 

Was je auto

Dit is niet perse een tip om goedkoper te tanken, maar wel om minder benzine te gebruiken. Was je auto. Een schone, daardoor meer gestroomlijnde auto rijdt zuiniger dan een vieze auto. Denk je nu dat dat weinig verschil kan maken? Uit onderzoek blijkt dat het wel 10% kan schelen. Best de moeite dus.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!