Sparen hoeft geen hard werken te zijn. We delen vijf manieren waarop het bijna vanzelf gaat.
Een volle spaarrekening geeft je een vrij gevoel. Het helpt je om financiële tegenvallers op te vangen. Denk aan een onverwachte blauwe brief of verkeersboetes. Het geeft je ook de vrijheid om je leven zo in te richten als jij graag wilt. Misschien minder te werken of tijd te nemen om voor je kind of ouders te zorgen. Maar sparen is makkelijker gezegd dan gedaan. Met deze vijf trucs spaar je (bijna) zonder dat je het zelf doorhebt

Geef je salarisverhoging niet uit
Krijg je meer loon van je baas? Plan dan een automatische spaaropdracht in via internetbankieren. Alles wat je erbij krijgt gaat linea recta naar je spaarrekening. Daar merk je niets van, want je bent toch nog niet gewend aan het geld. Dit trucje kun je ook toepassen wanneer kosten wegvallen. Heb je jouw studieschuld afbetaald of je kind gaat niet meer naar de opvang? Dan is ook dat vanaf nu spaargeld.
Spaarzegeltjes bij de supermarkt
In veel gevallen levert dat je een hoger rendement op dan je aan rente krijgt op je spaarrekening. Je koopt de zegels bij je boodschappen en daar betaal je dus ook voor. Met een volle kaart kun je boodschappen kopen ter waarde van een paar euro meer dan wat je hebt ingelegd. Veel mensen sparen de kaarten om in te leveren rond de feestdagen. Slim!
Maak er een gewoonte van om je kleingeld in een bakje te stoppen
Iedere dag vis je even alle muntjes uit je portemonnee en doe je ze in een spaarpotje. Hou dat een jaar lang vol en je hebt zo een mooi bedrag bij elkaar gespaard.
Kleine bedragen worden samen een groot bedrag
Je kunt je letterlijk rijk sparen door iedere dag een euro weg te zetten. En waarschijnlijk merk je daar niet eens zoveel van. Maak een automatische spaaropdracht aan, waarmee je iedere dag € 1 overmaakt naar je spaarrekening. Dan heb je aan het einde van het jaar toch maar mooi € 365 te pakken. Niet uitdagend genoeg in jouw situatie? Verhoog dan het bedrag een beetje.
Zet meevallers weg
Krijg je geld terug van je energiemaatschappij? Of van de Belastingdienst? Mooie meevallers! Dat geld kun je natuurlijk uitgeven. Je kunt het ook wegzetten. Je had tenslotte niet op het geld gerekend, dus je eet er geen boterham minder om als je het nu wegsluist. Doe je dit stelselmatig, dan groeit je spaarrekening echt als kool. Voelt dat toch een beetje streng? Je kunt ook een verdeelsleutel bepalen. Bijvoorbeeld 70/30. Dan gaat 70% van alle meevallers naar je spaarrekening en 30% van de inkomsten mag je lekker uitgeven.