Afdingen: onze 5 beste onderhandeltips (want doe dat vaker, lieve mensen!)

We onderhandelen ons suf over € 1 bij het kopen van een souvenir op vakantie. Maar eenmaal terug in Nederland vergeten we dat afdingen. Zonde! Daarom deel ik handige onderhandeltips voor in het dagelijks leven.

Ook in Nederland valt er genoeg te onderhandelen of af te dingen. Ik geef je 5 tips die je kunt toepassen wanneer je onderhandelt voor een betere deal.

  • Doe vooraf research. Weet wat je wilt kopen en welke prijs je ervoor wilt betalen. Zorg dat dit een redelijke prijs is. Dat bepaal je bijvoorbeeld door vergelijkingswebsites te bezoeken.
  • Kom niet te snel tot de koop. Laat je in de winkel uitgebreid voorlichten en stel veel vragen. Zo creëer je een relatie met de verkoper. Ook zal hij aan het einde van je bezoek meer geneigd zijn met je te onderhandelen, omdat hij al veel tijd in jou en je potentiële aankoop heeft geïnvesteerd.
  • Laat ruimte over om te onderhandelen. Als jij voor ogen hebt om 10% korting te krijgen, zul je om iets meer moeten vragen. De verkoper moet het gevoel hebben dat hij ook invloed heeft. Vraag je om 15% korting, dan zal hij waarschijnlijk een tegenvoorstel doen. Uiteindelijk kom je dan alsnog op de 10% die je vooraf in gedachten had.
  • Durf stil te zijn. Vaak heeft een stilte meer effect dan woorden. Heeft de verkoper je een product laten zien. Herhaal dan de prijs. Verder zeg je niets. Laat de verkoper de stilte maar opvullen. In veel gevallen doet hij dat met de woorden: ‘Daar kan nog wel iets vanaf, eventueel.’
  • Bij onderhandelen denken we vaak alleen aan de prijs. Natuurlijk kun je vragen om een lagere prijs. Daarnaast zijn er nog meer extraatjes te halen. Bijvoorbeeld een gratis accessoire bij een telefoon. Of een serviceabonnement bij een wasmachine. Zet niet alleen in op prijs, maar denk ook na over welke randvoorwaarden voor jou fijn zouden zijn.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!