5 tips om te starten met het bouwen van een noodfonds

Iedereen heeft een noodfonds nodig. Het leven loopt nu eenmaal vaak anders dan je hoopt. Met deze tips start je vandaag nog aan het bouwen van een persoonlijk noodfonds.

Door Esmée

Toen mijn vriend en ik net gingen samenwonen, moesten we een flinke som geld betalen. Een voorschot op de huur en de borg. Dat was wel even slikken. Vervolgens viel er ook nog een brief op de mat. Het was tijd voor gemeentelijke belastingen. Hoppa, weer €700. Daar hadden we even niet op gerekend. Waar moesten we dat geld nu weer vandaan halen?

Je wordt ouder en wijzer. Ik weet nu dat gemeentelijke belastingen elk jaar rond dezelfde tijd komen. Maar wat nou als je onvoorziene kosten hebt, waar je je financieel helemaal niet op hebt kunnen voorbereiden? Stel dat je vaatwasser het ineens begeeft of je auto een flinke beurt nodig heeft die duurder uitpakt dat je gedacht had. Met de volgende tips kun je beginnen met bouwen aan een noodfonds?

Open een extra spaarrekening

Wellicht heb je nu nog geen geld om apart te zetten voor je persoonlijke noodfonds, maar een spaarrekening hiervoor openen is een goede eerste stap. Hier kun je het geld apart zetten wat echt alleen voor dit doel bestemd is. Door het apart te zetten, maak je de drempel hoger om voor andere doelen terug te boeken. Sparen heeft pas zin als je van het geld af kunt blijven.

Zet weg wat je bespaart

Lekker Bonus-aanbiedingen gescoord bij de Appie? Vraag een bonnetje en zet wat je aan korting hebt gekregen op de spaarrekening voor je noodfonds. Zo spaar je bijna vanzelf die buffer bij elkaar. Maak er een sport van en het wordt nog leuk ook!

Spaar automatisch

Wanneer je je salaris krijgt zorg je direct dat je wat geld apart zet voor je noodfonds. Doe dit met een automatische opdracht via je bank. Zo is dit geld ‘weggeboekt’ en zie je het ook niet iedere keer wanneer je je bankieren app opent. Wees wel realistisch hierin en zorg ervoor dat je de maand wel gewoon nog door kunt komen. Anders moet je het weer terugboeken en dan heeft deze stap dus totaal geen zin. 

LEES OOK: Corona: 10 stappen om hier financieel sterker uit te komen

Bouw het langzaam op

Je kunt nooit in één keer een grote buffer opbouwen. Zet dus elke maand kleine stapjes richting dit doel. Start met een doel van bijvoorbeeld €1000. Wanneer je dit behaald hebt, kun je doorbouwen naar €2500 en zo verder. Voel je ook zeker niet ontmoedigd wanneer je hier geld vandaan moet halen. Als het nodig is, is het nodig. Daar spaar je immers voor! 

[mailerlite_form form_id=5]

Zet meevallers weg (ja, echt)

Iedere maand een vast bedrag wegzetten is top. Het voelt misschien niet alsof het heel hard gaat. Het wegzetten van financiele meevallers kan daarin een verschil maken. Door je dertiende maand of belastingteruggave meteen bij je noodfonds te voegen, maak je een klein sprintje richting je doel. Zo gaat het sneller en blijf je gemotiveerd.

Bepaal een einddoel

Je hoeft natuurlijk niet eindeloos door te sparen voor een noodfonds. Zie dit echt als een buffertje. Voor de een is €1000 al genoeg als noodfonds, omdat ze bijvoorbeeld ook andere spaarrekeningen hebben. De ander voelt zich pas comfortabel bij een noodfonds van €8000, bijvoorbeeld als je een gezin hebt en daardoor meer onvoorziene kosten kunt krijgen. Bepaal een einddoel en ga hier dan ook niet veel verder boven zitten. Uiteindelijk is sparen niet het doel, maar juist ervoor zorgen dat je genoeg geld hebt bij een tegenslag.

Het is belangrijk direct toegang te kunnen hebben tot dit noodfonds wanneer de pleuris uitbreekt, dus zorg dat je het niet investeert. Tegelijkertijd mag het ook weer niet zo toegankelijk zijn dat je het snel even overboekt bij de kassa van een kledingwinkel, wanneer je nét die twintig euro tekort komt. Zet het dus apart, maar zorg dat je het elk moment kunt gebruiken wanneer je het absoluut nodig hebt.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!