5 tips om rijker te leven zonder salarisverhoging

Veel mensen willen meer geld verdienen. Zodat ze een luxer leven kunnen leiden. Maar dat kan ook zonder omhoog te gaan qua inkomen. Ik deel 5 manieren met je om je rijker te leven zonder meer geld te hebben.

We willen allemaal wel een flinke salarisverhoging. Hoppa, € 500 erbij. Wat zou dat voor verschil maken voor je leven? Voor sommige mensen zou het veel stress schelen. Je eindelijk niet meer druk maken om het betalen van je rekeningen. Ja, met een salarisverhoging zou het leven mooi en zorgeloos worden.

Rijker leven zonder extra geld

Toch is dat niet voor iedereen makkelijk te regelen. De meeste mensen zijn daarvoor afhankelijk van hun werkgever. Die moet dat ook een goed idee vinden en dat is niet altijd het geval.

Gelukkig kun je ook rijker leven zonder dat je daar meer geld voor nodig hebt. Want je rijk voelen heeft niet alleen te maken met wat je banksaldo is, maar ook met hoe je leven indeelt. Neem de controle terug en zorg zelf voor een leven dat rijker voelt. We geven je 5 tips om dat vandaag nog voor elkaar te krijgen.

Tip 1: vind jouw gratis luxe

Rijk leven gaat niet alleen over geld. Het gaat over tijd, over liefde, over dingen waarvan je geniet. Hang een groot papier op je koelkast en schrijf daar aan het einde van iedere dag op waarvan je genoten hebt. Waar kijk je met een glimlach op terug? Was het de tijd met de kinderen? Was het je sportklasje? Genoot je juist enorm van je werk die dag? Probeer je leven meer te vullen met de dingen die je dat geluksgevoel geven.

Ik vind het bijvoorbeeld heel luxe voelen om op een doordeweekse dag naar het strand te gaan. Omdat ik weet dat de meeste mensen dan (moeten) werken. Vind jouw gratis luxe en probeer die dingen lekker vaak te doen.

Tip 2: tijd is het nieuwe rijk

Tijd om naar eigen inzicht te besteden. Dat is pas echte rijkdom. Geld op de bank is fijn. Hoera voor spaargeld. Ik geef ruiterlijk toe: ik ben er gek op. Maar ik ben nog veel blijer met de vrije tijd die ik voor mezelf creër. Als je om jezelf en om je eigen geluk geeft, zou ik zeggen: doe jezelf tijd cadeau. ’s Ochtends opstaan en bedenken: wat ga ik in mijn vrije uurtjes doen vandaag? Dat is pas een rich and famous lifestyle?

Tip 3: wees eens eerlijk, gaf je dit vijf jaar geleden ook uit?

Ga er eens voor zitten. Pak je internetbankieren-omgeving erbij en check al die uitgaven. Wat geef je nu uit, wat je vijf jaar of tien jaar geleden niet uitgaf, omdat je het toen niet kon betalen? Doe je dat, omdat je er echt gelukkig van wordt, of is het eigenlijk een uitgave die je kunt missen? Denk aan: abonnementen, dure uitjes, luie-boodschappen-om-vijf-uur-’s middags.

Draai je uitgavenpatroon een paar jaar terug, naar toen je nog minder verdiende. Dan houd je in één klap meer geld over. Vroeger lukte het ook zonder deze uitgaven, dus waarom nu niet meer?

Tip 4: wees creatief

Sommige luxe kun je ook bereiken zonder geld uit te geven. Ik ben bijvoorbeeld groot fan van huizenruil. Zo kun je, zonder je portemonnee te trekken, verblijven op de geweldigste plekken op aarde. Je maakt een profiel aan, zet er foto’s van jezelf en je huis op en swappen maar.

Ruilen gaat verder dan een vakantie regelen. Ruil diensten uit. Nee, viespeuk, niet zo. Die accountant doet jouw boekhouding, jij ontwerpt zijn website. Jij haalt boodschappen voor de buurman, hij onderhoudt jouw tuin. Iedereen heeft iets te bieden van waarde. Zet dat in en maak je leven rijker zonder ook maar een euro uit te hoeven geven.

Tip 5: minder luxe = meer genieten

Het klinkt misschien gek, maar door minder vaak uit eten te gaan, voelt uit eten gaan opeens veel luxer. Het wordt bijzonderder. Je gaat je erop verheugen: yay, volgende week vrijdag gaan we lekker uit eten. Ik kan niet wachten!

Terwijl, als je het erg vaak doet, het gevoel misschien meer is: ik heb niks in huis, kom we gaan uiteten. De voorpret is zo waardevol. Door luxe dingen minder vaak te doen, worden ze minder normaal. Wanneer je ze doet, geniet je meer en zo voelt je leven als waardevoller, terwijl je minder uit bent gaan geven. Bijzonder, toch?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!