5 tips om écht binnen je boodschappenbudget te blijven

De eerste stap naar meer grip op je uitgaven is jezelf een boodschappenbudget geven. De tweede stap is om je eraan te houden. Met deze tips lukt dat.

Door Minke

Het klinkt goed als je kunt zeggen: ik werk met een boodschappenbudget. Klopt. Je bent zeker goed bezig. Maar hou je je er ook aan? Daarom deel ik vijf tips om ook echt binnen je boodschappenbudget te blijven.

1. Zorg dat je budget in balans is 

Je aan je boodschappenbudget houden, begint bij een goed budget. Je kunt wel maximaal €50 per week aan boodschappen willen uitgeven, maar als je daarvan twee volwassenen, drie pubers en een hond in leven moet houden is dat wishful thinking. Het juiste budget is een bedrag dat precies in evenwicht is met wat je kunt missen en wat je wilt betalen aan boodschappen. Zorg dat er ruimte blijft voor wat nodig is en waar je gewoon van geniet. Zo bepaal je je budget: bewaar een maand lang alle bonnen. Kijk wat je koopt. Zijn er dingen die geschrapt kunnen worden of zijn alle boodschappen noodzakelijk? Als dat laatste het geval is, dan heb je jouw budget wellicht al gevonden.

2. Maak een weekbudget i.p.v. een maandbudget

Door je budget in stukken te hakken, is het makkelijker te behappen. Ik adviseer: verdeel je maandbedrag in vijf stukken. Vier voor de vaste boodschappen en één deel voor de voorraad. Gaat dit bedrag aan voorraad niet op? Dan schuift het door naar de volgende maand. Afhankelijk hoe goed je voorraad gevuld is, kun je er dan voor kiezen om de maand erop je bedrag aan te vullen of dit bedrag op te sparen. Het is trouwens belangrijk dat partners en/of kinderen zich ook bewust zijn van het budget (en zich eraan houden). Anders kan het ook nog wel eens mislukken.

Stop je boodschappengeld niet zomaar weg.
NIEUW: De PorteRenee Geld Enveloppen!
Download ze alle 21 en print ze uit

3. Hou een kasboek bij

Ik hou mijn uitgaven bij in mijn kasboek. Ik weet hoeveel budget ik heb, zonder kasboek zou ik het overzicht verliezen. Ik doe namelijk ook weleens een online bestelling, bijvoorbeeld voor koffie of wijn, en als ik dat niet op zou schrijven vergeet ik het. Ik hou hier zelf ook graag in bij hoeveel korting ik heb gekregen, als een soort beloning voor het opschrijven van mijn uitgaven. Want het is bést tof om aan het eind van een maand te zien dat ik soms meer korting heb gehad dan ik in een maand heb uitgegeven. 

4. Ken de prijzen van je vaste aankopen

Net zo goed als inzicht in je uitgaven, is het ook altijd goed om te weten wat je favoriete producten kosten. Bij producten met een vaste prijs kun je zo in de gaten houden wanneer er een goede deal is. Ik vind komkommers altijd een leuk voorbeeld. Die kunnen in prijs fluctueren tussen de €0,40 en €1,50 en dat is een groot verschil. Op momenten dat ze €1,50 zijn, wat meestal een korte periode is, laat ik komkommers links liggen. Mijn boodschappenlijstje maak ik zelf graag in de winkel-app. Als ik naar een budgetsupermarkt ga, die deze optie niet hebben, dan gebruik ik gewoon de app van een andere winkel. Zo kan ik blijven vergelijken en beslissen of ik toch nog even naar die andere winkel ga. 

5. Doe je boodschappen wanneer je er tijd voor hebt

Stop met boodschappen doen als je gehaast bent. Neem er de tijd voor. Probeer daarmee ook rekening te houden met drukte in de supermarkt zelf. Als je stress hebt door tijd tekort en/of gefrustreerd bent doordat het zo druk is, verlies je je concentratie. Dan kun je minder goed beslissingen maken als iets anders gaat dan verwacht. Het klinkt wellicht dramatisch, maar stress is niet goed voor ons. Daardoor ga je gehaaste oplossingen zoeken en jezelf belonen. Het is ook slim om even wat te eten voordat je de supermarkt in gaat. Dat kan een maaltijd zijn of een snack. Zolang je er maar niet met trek rondloopt. 

Conclusie

Bovenstaande tips kunnen je helpen om binnen je boodschappenbudget te blijven, maar let op: je moet het nog steeds zelf doen. Wees dus realistisch en niet te streng voor jezelf. Ga je een keer over je budget heen? Bekijk dan al je uitgaven van die maand en onderzoek waar het aan lag. Wellicht heb je je laten gaan met een goede deal? Dan kan het misschien wel verminderd worden op het volgende maandbedrag. En wees vooral niet te streng op jezelf. Het moet leuk blijven. Anders gooi je sowieso in no time de handdoek in de ring. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop