Weet jij precies hoeveel je elke maand uitgeeft? Of is het altijd weer spannend om op je bankrekening te kijken? Ik geef je 5 tips om beter met je geld om te gaan.
Door Saskia
Slecht met geld omgaan. Dat klinkt altijd zo veroordelend. Toch zijn er wel tekenen waaraan je merkt dat je je zaakjes niet helemaal op orde hebt. Maar gelukkig kun je er ook (snel) wat aan doen! Herken jij jezelf in een van deze 5 tekenen?
Teken 1: Niet weten wat je uitgeeft
Te pas en te onpas trek je je pinpas. Maar hoe duur waren die boodschappen nu precies? En hoeveel heb je eigenlijk uitgegeven aan lunch, koffie en kleding? Niet weten hoeveel je per maand uitgeeft, is voor veel mensen struikelblok nummer één.
Dit doe je eraan:
Wat kun je hier aan doen? Begin vandaag nog met een kasboekje. Schrijf alles op waar je je geld aan uitgeeft. Zoals boodschappen, abonnementen, koffie, maar ook al je vaste lasten. Door alles op papier te zetten, krijgt je meteen inzicht in je geld. Dit kan confronterend zijn. Maar het gaat je zeker helpen om meer grip op je geld te krijgen. Je ziet bijvoorbeeld welke uitgaven totaal overbodig zijn of op welke punten je kunt besparen. Zo zie je ook meteen hoeveel je per maand overhoudt en op je spaarrekening kunt zetten.
Teken 2: Dingen kopen die je niet nodig hebt
Je loopt door de drogisterij en ziet overal aanbiedingen. 1 +1 gratis, 50% korting en 2e halve prijs. Je voelt je een dief van je eigen portemonnee als je al die ‘mooie’ aanbiedingen laat liggen. Maar eenmaal thuis besef je dat je je nieuwe aankopen eigenlijk helemaal niet nodig had. Daarom ga ik heel gericht met een boodschappenlijstje op pad. Ik koop alleen de shampoo, deo, make-up en tandpasta die ik écht gebruik. Is mijn merk toevallig in de aanbieding? Dan koop ik het natuurlijk wel, zodat ik een klein voorraadje hebt. Maar dan alleen van de producten waarvan ik zeker weet dat ze ook opgaan.
Dit doe je eraan:
Voor jezelf duidelijk maken wat je nu écht gebruikt, helpt enorm om geen impulsaankopen te doen. En zo kun je die verleidelijke aanbiedingen links laten liggen.
Koop je vaak kleding of andere spullen? Maar liggen ze vervolgens in je kast te verstoffen? Probeer je nieuwe aankoop dan uit te stellen. Wacht bijvoorbeeld 24 uur of zelfs 30 dagen. Wil je het na deze tijd nog steeds graag hebben? Dan heb je het waarschijnlijk nodig of word je er echt heel gelukkig van.
Teken 3: Het onderwerp geld vermijden
Mensen die (nog) niet zo goed met geld omgaan, denken er het liefst ook niet aan. Ze zeggen dan ook niet voor niets: “als je er liever niet aan denkt, dan moet je er juíst aan denken.” Begint je partner over jullie geldzaken? En wil je het onderwerp het liefst wegwuiven? Zie dat als een alarmbelletje.
Dit doe je eraan:
Ga samen rond de tafel zitten, praat over geld en begin bijvoorbeeld met het bijhouden van een kasboekje. De tips bij teken 1 kunnen je hierbij helpen. Zo ontdek je misschien dat praten over geld eigenlijk best leuk is. Vooral als je jezelf een spaardoel stelt en ziet dat je steeds dichterbij komt.
Teken 4: Rekeningen niet op tijd betalen
Je krijgt een rekening en legt hem “even” weg. Om hem vervolgens te vergeten. En plotseling ligt er een aanmaning op de deurmat. Met extra kosten. Is jou dit weleens overkomen? Dan ga je misschien niet zo goed om met het betalen van rekeningen en boetes.
Dit doe je eraan:
Een rekening betalen moet je toch. Dus kun je het maar beter meteen doen. Dit scheelt een hoop gedoe en aanmaningskosten. Probeer daarom al je rekeningen direct te betalen, meteen door die zure appel heen. Dan hoef je er ook niet meer aan te denken. Rekeningen voor vaste lasten kun je bijvoorbeeld op vaste data betalen. Zo weet je precies wanneer er wat van je rekening afgeschreven wordt en bespaar je jezelf een hoop geldstress.
Teken 5: Jezelf rijker rekenen
Aan het begin van de maand voel je je koning(in) te rijk. Je koopt van alles en nog wat. En na een mum van tijd is (bijna) al je geld alweer verdwenen. Terwijl er ook nog een aantal rekeningen op je liggen te wachten. Herken je dit gevoel?
Dit doe je eraan:
Schrijf dan eerst al je vaste lasten op. Welke uitgaven moet je elke maand betalen. En kijk vervolgens wat er overblijft voor leuke dingen. En probeer deze uitgaven wat meer over de maand te verspreiden. Ren niet als een gek naar de winkel. Maar spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je in de eerste week na het storten van je salaris maximaal één ding mag kopen dat je leuk vindt of waar je je enorm op hebt verheugd.
Zeg ‘ns eerlijk: in welke tekenen herken jij jezelf? Het is goed (en leuk) om eens na te denken over je relatie met geld. Zo kom je erachter dat het bijhouden van een kasboekje en bewust omgaan met je geld eigenlijk superleuk én leerzaam is!