5 tips om je hypotheek sneller af te lossen

Extra aflossen op de hypotheek. Steeds meer mensen doen het. Met een simpel trucje kun je het aflossen sneller laten gaan. Zodat je nog eerder hypotheekvrij bent. Ik deel 5 stappen met jullie. 

Door Renée

Het lijkt een trend: extra aflossen op je hypotheek. De hypotheek wordt steeds meer als schuld gezien. En dat is het ook. Mensen zien hoeveel rente ze zichzelf kunnen besparen door geen 30 jaar over de afbetaling te doen.

Ik weet nog dat wij voor het eerst €1.000 extra aflosten op onze hypotheek. Eigenlijk had ik geen idee wat dat zou betekenen voor onze maandlasten. Na een paar weken (ja, zo lang!) kwam de brief met het uitsluitsel daarover. Onze maandlasten gingen naar beneden met, welgeteld, €3. Nou, ik was best teleurgesteld. Ik zei tegen mijn man: ‘€3 maar?’ En dat voor een investering van €1.000. Maar wacht even, bedacht ik toen. dat is €3 per maand, de komende 30 jaar. Dan wordt het opeens een heel ander bedrag en voelt dat aflossen minder als een druppel op de gloeiende plaat.

In die tijd leerde ik ook een manier om het aflossen op de hypotheek sneller te laten gaan, zonder dat je meer spaargeld moest gaan inleggen. Het sneeuwbaleffect. Ik leg in 5 stappen uit wat het sneeuwbaleffect is en hoe je dat bij het aflossen van je hypotheek creëert.

Stap 1

Je doet een extra aflossing op je hypotheek. Je bank of hypotheekverstrekker verlaagt dan vanzelf je maandlasten.

Stap 2

Je ontvangt nu bericht van je hypotheekverstrekker, dat je maandlasten door jouw extra aflossing zijn verlaagd. Hier staat vaak het nieuw te betalen bedrag in.

Stap 3

Reken het voordeel uit dat je hebt gecreëerd met je extra aflossing. Oftewel: hoeveel minder hoef je nu per maand te betalen?

Stap 4

Nu komt de stap die het sneeuwbaleffect creëert. Je telt het bedrag dat van je maandlasten af is gegaan door je aflossing, op bij wat je vorige maand aan extra aflossing deed. Als je bijvoorbeeld €200 hebt afgelost hebt en daarmee je hypotheekbetalingen met €1 hebt verlaagd, tel je die ene euro op bij je volgende betaling. Die wordt dan dus €201.

Stap 5

Dit blijf je keer op keer doen. Zo groeit je aflossing steeds harder omdat je het voordeel dat je creëert, inzet om weer mee af te lossen. Dit wordt het sneeuwbaleffect genoemd, omdat het werkt als een kleine sneeuwbal die een besneeuwde helling afrolt en steeds wat extra sneeuw meepakt en als vanzelf groeit. Dit principe werkt bij het aflossen van schulden, maar ook kun je dit toepassen bij investeringen. Je winst steeds opnieuw herinvesteren laat je voordeel steeds harder groeien. In het begin lijkt het maar een klein bedrag, des te langer je dit doet, des te harder het aflossen gaat.Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!

Lees ook

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!