5 stappen naar een goede spaartechniek

Sparen is simpel, maar niet makkelijk. Daarom geef ik je vandaag 5 stappen richting succesvol sparen. Want een goede spaartechniek is het halve werk.

Door Renée

Sparen lijkt zo simpel. Je geeft minder uit dan er binnenkomt. Wat daardoor overblijft, zet je op je spaarrekening. Toch vinden we sparen moeilijk. Ruim een derde van de 20- tot 45-jarigen heeft minder dan €3.000 spaargeld, blijkt uit onderzoek. Dat kan beter. Daarom deel ik 5 stappen naar een goede spaartechniek.

spaartechniek

We leren op school niet hoe je kunt sparen. We leren het in veel gevallen ook niet van onze ouders. En toch wordt van je verwacht dat je het kunt. Alsof je als kind met een fiets zonder zijwieltjes de wijk in wordt gestuurd. Nooit geoefend, nooit gepraat over hoe je fietst en dan nu er maar vanuit gaan dat het lukt. Onzinnig natuurlijk. Niet zo gek dat sparen veel mensen dan ook niet lukt. De feiten zijn simpel: je geeft minder uit dan er binnenkomt en zet dat verschil op je spaarrekening. Maar er komt wel wat meer bij kijken dan dat. Verleidingen weerstaan bijvoorbeeld. Een soort regelmaat in dat sparen creëren. Het sparen misschien zelfs automatiseren. Zo krijg jij een goede spaartechniek!

Ik schreef daarom 5 stappen voor je op. Dingen die je doet om succesvol te kunnen gaan sparen. En met succesvol sparen bedoel ik dat je spaarrekening steeds voller wordt. Dus niet aan het begin van de maand flink sparen en dan weer terugboeken om het impulsief uit te geven. Structureel iedere maand een beetje rijker worden, daar hebben we het hier over.

Dit 5 stappenplan helpt je op weg naar een goede spaartechniek en een volle spaarrekening

1 Open een spaarrekening bij een andere bank dan waar je je betaalrekening hebt lopen. Kies bijvoorbeeld voor een gratis internetbank. Die bieden vaak ook net wat meer rente dan de grootbanken. Waarom een spaarrekening bij een andere bank? Omdat je dan minder makkelijk geld terugstort en uitgeeft.

2 Bepaal waar je spaargeld voor bedoeld is. Is het een buffer voor als het leven even tegenzit of is het bedoeld voor een nieuwe auto of caravan? Na het bepalen van dit doel kun je met jezelf afspraken maken over wanneer je het geld aan mag spreken. Bij een buffer mag dit bijvoorbeeld wanneer het echt nodig is. Is dit spaargeld voor een auto, dan spreek je met jezelf af dat je er sowieso niet van mag snoepen, behalve dus om een auto te kopen.

spaartechniek

3 Zet je inkomsten en uitgaven op een rij. Stel ook budgetten op voor variabele uitgaven zoals boodschappen, kleding en een potje onvoorzien. Trek je uitgaven van de inkomsten af. Wat je overhoudt zou je in principe moeten kunnen sparen iedere maand. Vaak valt de werkelijkheid tegen. Er komen altijd kosten op de deur kloppen die je niet had voorzien. Neem om de frustratie hiervan te voorkomen 75% van het bedrag dat je zou moeten sparen. Hiermee gaan we verder. Als het lukt is het natuurlijk geweldig om dit percentage nog te verhogen op termijn.

4 Je weet nu hoeveel je kunt sparen. Dit bedrag zet je zodra je inkomsten binnen zijn op je nieuw geopende spaarrekening. Nog beter is een automatische incasso instellen. Dan wordt exact dit bedrag op een vaste dag overgemaakt naar je spaarrekening. Je hebt er zelfs geen omkijken meer naar. Sparen doe je altijd meteen nadat je geld ontvangen hebt, niet pas in de loop of zelfs aan het einde van de maand. Wie houdt er dan nog geld over om te sparen? Ik niet, in ieder geval.

5 Maak iets om je voortgang bij te houden. Dat kan een Excel-bestandje zijn, maar ook een tekening met in te kleuren vakjes op je koelkast. Een spaarplan opzetten is één ding, maar het volhouden is een ander. We hebben met dit stappenplan sparen eigenlijk heel makkelijk gemaakt. Als je wilt heb je er geen omkijken naar. Maar je wilt wel gemotiveerd blijven. Besteed daar dus genoeg aandacht aan. Wat mij in het begin ook enorm hielp was veel lezen over geld. Zo zorgde ik ervoor dat ik op weg naar mijn financiële doelen zin en focus bleef houden. Dat vlammetje bleef branden.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!