Nederland is een spaarzaam land. Beleggen wordt steeds populairder, maar toch doen veel mensen niets met hun geld. Ze investeren niks. Waarom niet? Ik geef je 5 redenen en leg meteen uit waarom ze onzin zijn.
Door Renée
Er zijn volop redenen waarom mensen niet investeren. Ik ga er in dit artikel 5 noemen die ik ronduit onzin vind, maar er zijn ook goede redenen. Bijvoorbeeld dat je maar net rondkomt. Als je geen geld overhoudt en iedere euro nodig hebt om rekeningen te betalen en boodschappen te doen, dan past investeren (en het risico dat daarbij hoort) inderdaad niet bij je. Ook als je nog schulden hebt waar je flink rente over betaalt, lijkt het me verstandig om even met investeren te wachten. Kortom: investeren is echt niet altijd de juiste weg. Maar de onderstaande redenen zijn écht geen goede redenen om langs de kant te blijven staan.
Reden 1: Je spaart al
Wie is er niet opgevoed met die typisch Nederlandse overtuiging dat je vooral moet sparen. Sparen, sparen, sparen. Tot je erbij neer valt. Ik ben groot fan van sparen, maar alleen met een doel. Sparen voor een buffer: DOEN! Dat is zelfs echt noodzakelijk. Check de bufferberekenaar van het Nibud om te zien wat een bufferbedrag is dat bij jou past. Sparen voor de aankoop van iets belangrijks? Zeker ook doen. Maar oneindig doorsparen op een spaarrekening met amper rente? Ik zou het je niet aanraden. Je geld staat te verdampen. Inflatie maakt je geld de meeste jaren wat minder waard. Brood wordt duurder, huizen worden duurder, maar jouw geld groeit niet mee. Je verliest geld door te sparen, hoe gek dat ook klinkt.
Reden 2: Wachten op het juiste moment
Sommige mensen wachten op het juiste moment om te beginnen met beleggen. Precies wanneer de beurzen laag staan en weer omhoog gaan. Of ze wachten tot de huizenmarkt op een juist punt is beland, of bitcoin in een dip zit. Ik snap het, maar uit onderzoek blijkt al jaren dat de markt timen (zo wordt dit genoemd) niet werkt. Gewoon structureel geld inleggen elke maand, werkt veel beter. We hebben namelijk allemaal geen glazen bol en weten niet wat het goede moment is.
Reden 3: Het is eng!
Investeren voelt vooral eng wanneer je er niet genoeg vanaf weet. Ga eens een boek lezen over beleggen, of surf wat over onze website op zoek naar informatie. Volg me op Instagram. Investeren bestaat in allerlei verschillende risiconiveaus. Van bijvoorbeeld bitcoin in een hoog risico tot wereldwijd gespreid beleggen in indexfondsen met een veel lager risico. Geld investeren hoeft écht niet eng te zijn.
Reden 4: Ik wacht tot ik meer verdien
Jep, als ik dit had gedaan, was ik nog steeds aan het wachten. Investeren is juist interessant voor de lange termijn. Dat doe je niet voor één of twee jaar, maar voor tien, twintig of dertig jaar. Zo verlaag je het risico (het ene jaar gaat het goed, het andere minder) en krijgt je geld ook de kans om steeds harder te groeien. Lees meer eens wat over rente op rente. Door dit effect groeit je geld steeds harder, naarmate je het langer geïnvesteerd hebt. Door te wachten met starten, heb je minder profijt van dit effect en dat is zonde.
Reden 5: Ik ken iemand…
Iedereen heeft wel eens zo’n verhaal gehoord over iemand die veel geld verloor. Of die zelfs alles verloor. Vaak hoor je die verhalen via via en valt niet helemaal meer te achterhalen om wie het ging en wat er precies gebeurd is. Wat blijft kleven is de angst: wat als mij dat ook overkomt. Ik vergelijk dit altijd met het risico van oversteken. Stel dat je via via hoort dat een kennis van een kennis is aangereden tijdens het oversteken. Denk je dan: ik ga nooit meer oversteken! Of roept het verhaal vragen op. Bijvoorbeeld: waar is die persoon overgestoken? Netjes bij een zebrapad of liep-ie door rood misschien? Is het een gevaarlijk kruispunt? Als iemand al zijn spaargeld in één aandeel stopt omdat hij er zonder kennis van overtuigd is dat dat het geweldig gaat doen en nu lekker laag staat? En is hij daardoor al zijn geld verloren, toen het bedrijf failliet bleek te gaan? Dat zegt niks over het risico van geld investeren, wel over dat hij het niet handig heeft aangepakt. Laat je niet gek maken door dit soort cowboyverhalen en doe vooral je eigen onderzoek. Goed opletten bij het oversteken is altijd een goed idee, net als bij geld investeren.
