Een testament opstellen, dat is iets voor later toch? En voor mensen met veel geld? Nee. Iedereen vanaf 16 jaar mag een testament laten opmaken. Saskia geeft je 5 redenen waarom dat handig is.
Een testament is een notariële akte. Dit houdt in dat alleen een notaris deze mag opstellen. Je doet dit niet op eigen houtje. Want dan is ‘ie niet geldig. Met een testament bepaal je wie wat krijgt na je overlijden. En wie jouw erfenis afhandelt. Deze persoon noem je ook wel de executeur. Alle testamenten staan in het Centraal Testamentenregister (CTR).
1. Testament: verdelen zoals jij dat wilt
Wanneer er geen testament is, geldt de wettelijke verdeling. Dit houdt in dat de wet bepaald wie de erfgenamen zijn. Je bepaalt in dat geval niet zelf wat er met je spaargeld en bezit gebeurt. Maar alles gaat naar de langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner en/of je kinderen.
Zeker belangrijk om te weten: woon je samen, maar ben je niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap? Zonder testament erft je partner niks. Dat geldt ook voor stief- en pleegkinderen.
Wil je iets nalaten aan je vriend/vriend, ander familielid of een goed doel? Dan stel je een testament op. Met een testament kies je zelf je erfgenamen. En welk deel zij krijgen. Je erfgenamen zijn niet perse familie. Het kan net zo goed een goede vriend of bepaalde organisatie zijn. Alles nalaten aan je hond of kat, dat mag dan weer niet. In Nederland mag je je huisdier niet tot erfgenaam maken.

2. Je kan iemand onterven
Met een testament verdeel je alles wat je hebt zoals jij ‘t wilt. Iemand onterven kan daarom ook. Wie in jouw testament is onterfd, deelt niet mee in de erfenis. Maar dat betekent niet dat de onterfde wettelijke erfgenaam geen rechten heeft.
Kinderen hebben een bijzondere positie in het erfrecht. Een onterfd kind houdt namelijk recht op een legitieme portie. Dit is het wettelijke erfdeel van een kind. Een onterfde partner heeft geen recht op geld of bezit. Maar mag bijvoorbeeld wel in het huis blijven wonen.
3. Niet getrouwd? Toch een erfenis
Volgens de wet is een partner niet automatisch ook erfgenaam. Hiervoor moet je getrouwd zijn. Of een geregistreerd partnerschap hebben. Is dat niet zo? Dan erft je vriend of vriendin zonder testament niks. Het kan dan zomaar zo zijn dat hij of zij het huis uit moet. En niks krijgt van jullie spaargeld. Dat voorkom je met een testament. Hierin kun je iemand, die geen wettelijke erfgenaam is, als het ware veilig stellen. Zo laat je je partner goed achter.
4. Je erfgenamen weten wat je wilt
Wanneer iemand overlijdt, is dat heel verdrietig. Je druk maken over de erfenis is dan niet iets waar je op zit te wachten. En ruzie maken over geld wil je al helemaal niet. Een testament voorkomt een hoop gedoe. Dat zijn de wensen, en zo gebeurt het. Iedere erfgenaam weet wat ie krijgt, and that’s it.
Maar een testament gaat niet alleen over geld en bezit. Je kunt hier ook andere wensen in kwijt. Bijvoorbeeld over je uitvaart. Je wilt er misschien nog niet aan denken. Maar voor je nabestaanden is het wel heel fijn. Begraven of cremeren. Wel of geen specifieke wensen. Dat geeft hen rust, want ze weten wat jij graag had gewild.
Andere wensen leg je ook vast in een testament. Bijvoorbeeld als het om je kinderen of partner gaat. Wie wordt er voogd of bewindvoerder? Kan je partner in jullie huis blijven wonen? Is er een bijzondere situatie rondom het kindsdeel? Wil je iemand een specifiek erfstuk nalaten? Zo zie je maar, met een testament regel je meer dan alleen geld.
5. Besparen op de erfbelasting door een testament
Over een erfenis betaal je erfbelasting. Hoeveel dat is, hangt af van het bedrag en de relatie met de overledene. Maar met een goed testament kun je hierop besparen. Door slimme afspraken. Of door alvast een deel te schenken. Een notaris weet hier alles van en kan jou vertellen wat wel en niet mogelijk is.
Wist je dat je als echtpaar niet samen één testament hebt? Je kunt wel samen dingen regelen. Maar iedereen heeft een eigen testament. Goed om te weten!

Dit verhaal is ook verschenen als podcast
Volg ons op Spotify en mis niks