5 redenen om niet te beginnen met beleggen, maar laat je niet afschrikken

‘Eigenlijk zou het goed zijn om te beginnen met beleggen.’ Ik hoor het zó vaak. En toch beginnen mensen niet. Ik zet de 5 meest gehoorde redenen op een rij en vertel waarom ze je niet tegen hoeven te houden.

Het is één van mijn grootste frustraties. Mensen om me heen die best weten dat beleggen een goed idee voor ze zou zijn. Dat het zou helpen om een fijne financiële toekomst te creëren. Maar vaak komt uit dat inzicht geen actie voort. En zo loop je gerust vijf of tien jaar rond met dat plan, zonder dat er ook maar één euro rendement wordt gemaakt. Zonde!

Ik ben eens rond gaan vragen. Op Instagram en in het echt. Waarom beginnen mensen niet met beleggen? Ik zet de meest gehoorde reacties op een rij. Soms zijn ze onzin, omdat ze gewoon niet waar zijn, soms zijn de obstakels makkelijk op te lossen. Lees je mee?

Reden 1: Ik wacht op het juiste moment om te beginnen

Tja, hoe lang wacht je al op dat moment? Waarschijnlijk al een tijdje. En het kan ook nog wel een tijd duren. Mensen willen vaak instappen wanneer de beurs laag staat, want dan is de kans op groei groter. Maar het kan ook anders lopen. De weg naar beneden kan ook doorzetten. Niemand weet het. Ten tijde van corona dachten mensen dat het helemaal mis zou gaan op de beurs, dit was ook het geval, maar het herstel volgde al snel.  Van beleggen wordt vaak gezegd dat NU altijd het juiste moment is om te starten. Wanneer je belegt voor de lange termijn, zul je toch wel verschillende ups en downs meemaken. Als je gewoon elke maand trouw geld inlegt en die inleg goed spreidt, maakt je startdatum op lange termijn weinig uit. 

Reden 2: Ik moet er eerst meer vanaf weten


Mensen zijn er massaal van overtuigd dat ze alles over beleggen moeten weten voordat ze kunnen beginnen. Op zich een goede instelling, alleen betekent het vaak dat er nooit gestart wordt. 

Zal ik eens eerlijk zijn? Ik weet zeker niet alles van beleggen. Ik weet genoeg. Hoeveel je van beleggen moet weten voordat je start, is totaal afhankelijk van hoe je wilt gaan beleggen. Wij beleggen in wereldwijd gespreide indexfondsen bij Meesman en houden die voor de lange termijn aan. Wij doen dit door elke maand automatisch geld in te leggen dat belegd wordt in een mandje met meer dan 6.000 verschillende aandelen. Van al die aandelen koop ik dus elke maand voor hetzelfde bedrag een klein stukje. Elke maand hetzelfde. Heel basic en simpel. Uit onderzoek blijkt dat passief beleggen (dus niet handelen) meer rendement oplevert dan actief verkopen en aankopen. Wanneer je voor deze manier van beleggen kiest hoef je heus niet van alle 6.000 bedrijven het jaarverslag te lezen. Of te weten wat een benchmark is of wat short gaan betekent. Je hebt er namelijk weinig mee te maken. Wat je wel moet begrijpen is hoe beleggen werkt. Een simpele uitleg over beleggen in indexfondsen (wat wij dus doen) vind je hier. Zorg dat je de risico’s begrijpt! Vind een betrouwbare partij. Wij vonden die in Meesman. En dan is het een kwestie van een rekening openen en elke maand inleggen.

Reden 3: Ik heb te weinig geld


Dat kan natuurlijk zo zijn! Als je echt geen ruimte hebt om geld in te leggen, dan is beleggen geen goed idee. Focus je eerst maar op een gezonde financiële buffer.
Toch is het vaak genoeg zo dat de financiële ruimte er wel is, maar dat deze gemaakt moet worden. Dat betekent dat je even je financiën door moet. Waar kun je op besparen? Welk abonnement dat je toch amper gebruikt kan de deur uit? Hoe kunnen die boodschappen wat goedkoper? Bijna iedereen maakt maandelijks kosten die omlaag kunnen zonder dat je er nou meteen levensgeluk door verliest. Zoek naar de mogelijkheden en zet de eerste euro’s op je beleggingsrekening. 

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt mogelijk (een deel van) uw gehele inleg verliezen

Reden 4: De kosten zijn veel te hoog

Nou, dit is een beetje een achterhaalde overtuiging. De kosten voor beleggen zijn de laatste jaren enorm gedaald. Waar je vroeger alleen kon kiezen tussen beheerd beleggen waarbij een stel bollebozen je geld actief voor je belegde (duur!) of helemaal zelf aandelen kiezen (kost veel tijd en vraagt kennis) zijn er de laatste jaren volop betaalbare alternatieven gekomen. Indexbeleggen is zo’n manier van beleggen die heel betaalbaar is. Dus de kosten hoeven echt geen reden meer te zijn om niet te beleggen.

Reden 5: Ik vind het doodeng


Oke, ik moet toegeven: dit kan een goede reden zijn om niet te beginnen met beleggen. Als je ‘s nachts wakker ligt van ups en downs op de beurs moet je het inderdaad misschien niet doen. Je kunt het ook proberen anders te zien. Wanneer je belegt voor de lange termijn (ik heb het geld in beleggingen de komende 20 jaar niet nodig) maakt het niet uit wat de beurs vandaag of morgen doet. Het gaat om wat het gemiddeld gedurende 20 jaar heeft gedaan. Dus hoef je je beleggingsapp echt niet elke dag te checken. Ik kijk zelfs niet elke week. Als ik elke maand even kijk is het al veel. Laat je niet gek maken door de waan van de dag. Sowieso niet en zeker niet op de beurs.

Wil je meer weten of beleggen? En wil je het graag uitgelegd hebben in taal die iedereen begrijpt? Schrijf je dan in voor onze gratis beleggingsmails. Je ontvangt dan vijf mails met uitleg over beleggen. Daarna weet je precies hoe het werkt!

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is voor 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!