Deze maand gaan wij 5,5% van onze hypotheek aflossen

Je hypotheek aflossen is een feestje. Ja, dat klinkt misschien gek als je nog niet met het virus besmet bent. Wij maken met een brede glimlach extra aflossingen over naar de bank. Komende maand wordt het extra feest. Dan is die aflossing wel héél groot.

Het was hier even feest, thuis. Dat mag je best weten. We kregen een maand geleden van onze boekhouder te horen wat we aan inkomstenbelasting moeten betalen. Dat bedrag was ruim 11.000 euro lager dan we hadden voorzien. En dat betekende dus dat we 11.000 euro over hadden. Nu hadden we daar heel veel dingen mee kunnen doen. Maar voor ons waren er eigenlijk maar een paar echte opties. Sparen, aflossen of beleggen.

Lees ook: Zo verslavend in aflossen

We beleggen iedere maand standaard 500 euro. We sparen zoveel als we kunnen en proberen iedere maand 1000 euro extra af te lossen op onze hypotheek, plus alle extraatjes. Nou, dit was zo’n extraatje. Of eigenlijk moet ik het een meevaller noemen. We besloten er een paar nachtjes over te slapen. Want 10.000 euro is een hoop geld. Na die paar nachtjes zeiden we allebei: aflossen die hap.

Onze hypotheek staat rond de 180.000 euro. Ik noem dat altijd de restschuld, al weet ik dat die term eigenlijk niet klopt. Officieel is dat de schuld die overblijft bij de bank na verkoop van je huis. Ik noem onze resterende hypotheek niet zo uit onwetendheid, maar als manier om mezelf voor te houden dat dit toch echt een schuld is. En dat als we hier willen blijven wonen, die toch een keer afbetaald moet worden. Hoe cool zou het zijn als dat binnen een paar jaar al kan. Voor mijn veertigste hypotheekvrij zijn. Dat lijkt me nou tof.

Anyway, we besloten dus dat die 10.000 euro die we niet over hoefden te maken naar de Belastingdienst in Apeldoorn, afgelost moest op onze hypotheek. Dat betekent bij ons dat we een formulier in moeten vullen (erg old school, BLG) en dat we het dan voor een bepaalde datum over moeten maken naar een bijbehorend rekeningnummer onder vermelding van allerlei codes. Hoe dit bij jouw bank werkt, moet je vooraf even navragen bij de klantenservice. Wij hadden ooit een bank waar het zelfs onaangekondigd via iDeal kon. Top was dat.

Lees ook: ‘Dankzij onze barometer houden we het aflossen vol’

Het leukste aan aflossen is het rekenen. Uitrekenen hoevedl je maandlasten nu dan worden. Bij ons gaan ze door die extra aflossen omlaag met zo’n 31 euro per maand. En dan doorrekenen. Als we dit tempo van aflossen volhouden, hoe lang duurt het dan voor we hypotheekvrij zijn? Daar word ik zo enthousiast van dat ik voor het slapen ’s avonds lig te stuiteren in mijn bed.

Mijn man en ik praten er ook veel over samen. In het begin voelde dat een beetje fout. Geld is toch iets oppervlakkigs? Mag je het daar wel zoveel over hebben? Maar dit gaat niet om geld, dit gaat om een plan dat je samen werkelijkheid probeert te laten komen. Dat enthousiasme, die toewijding, de discipline die daarvoor nodig is. Daar gaat het om. En natuurlijk een beetje over tegen de stroming inzwemmen. Waar mijn man en ik beide gek op zijn.

Voor de 20e moet het gebeuren. Dan glijdt 10.000 euro van onze rekening naar die van de bank. En dan is ons fijne huis weer voor 5,5% meer van ons. We hebben dan in totaal 36% van ons huis afbetaald. Een van de drie verdiepingen, zeg maar. Het is nog best een lange weg, maar we wandelen ‘m met vertrouwen. In elkaar, in onze vastberadenheid, in onze eigen discipline, in ons inkomen. En in de dag dat die hypotheek van ons helemaal weg is. Want wie betaalt er nou graag rente aan de bank? Wij niet!

Lees ook: Ons plan: iedere maand 1.000 euro extra aflossen op onze hypotheek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!