5 manieren om te besparen op je energierekening

De 5. Ieder week geef ik vijf kleine, makkelijk toepasbare geldtips. Deze week: vijf manieren om te besparen op je energierekening.

Af en toe rijd ik over de snelweg naar huis ‘s avonds. Dan zie ik in die grote kantoorpanden alle lichten nog branden. Terwijl er hoogstwaarschijnlijk niemand meer rondloopt. Zonde voor het milieu, maar ook voor degene die de rekening daarvan betaalt. In onze huizen doen we op kleinere schaal hetzelfde. We laten lampen branden in kamers waar we niet zijn. Er zitten stekkers in het stopcontact terwijl er niks aan opgeladen wordt. Je kunt heel makkelijk besparen op je energierekening door dat op te letten. Ik geef je nog 5 tips die geld besparen:

Lees ook: 5 besparingen die je niet meer dan 5 minuten kosten.

  • Heb je een eco-stand op je wasmachine? Gebruik die! Een wasje draaien duurt wat langer, maar het verbruikt aanzienlijk minder water én energie. Hoeveel dat scheelt? Een wasje op 60 graden kost 21 cent. Op de eco-stand betaal je gemiddeld nog maar 15 cent. Als je die besparing nu hebt bij ieder wasje voor de rest van je leven, dan telt het aardig op.
  • Misschien een voor de hand liggende tip, maar echt de moeite waard. Vervang je ouderwetse lampen voor led-lampen. Die zijn een stuk zuiniger in gebruik. Ze gaan ook nog eens langer mee. Waar een gewone lamp het zo’n 1.000 branduren doet, gaat een led-lamp wel 15.000 branduren mee.
  • Wil je een lekker warm huis? Zet dan iedere dag de ramen even tien minuten tegen elkaar open. Frisse lucht warmt makkelijker op dan lucht die al langer in je huis hangt.
  • Laat geen warmte ontsnappen. Dat is echt zondegeld. Dus kook met de deksel op de pan, laat het raam niet openstaan wanneer de verwarming loeit. Ben je een theedrinker? Kook dan één waterkoker vol water en giet het over in een thermoskan. Daarin blijft het tot 12 uur heet. En zo hoef je die waterkoker niet voor ieder kopje aan te slingeren.
  • Zet de verwarming een uur eerder omlaag ‘s avonds. Het blijft dan nog wel even warm in huis, maar bespaar jij je iedere dag één uur verwarmingskosten. Kun je jouw thermostaat inplannen? Ga je om 11 uur ‘s avonds naar bed, dan stel je in dat hij om 10 uur alvast terug gaat naar 15 graden. Heb je vloerverwarming? Dan kun je de nachttemperatuur beter instellen op 17 graden. Anders kost het teveel energie om iedere ochtend opnieuw op te warmen.

Hoe bespaar jij op je energierekening? Ik ben heel benieuwd.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’