6 manieren om Sinterklaas cadeautjes betaalbaar te houden

December is een dure maand.  Renée geeft je, namens de Sint, zes tips die helpen om Sinterklaasavond een beetje betaalbaar te houden.

Mijn zoontjes roepen al in januari wat ze in december van de Sint willen krijgen. Dat schrijf ik allemaal op voor de goedheiligman. Ik kan moeilijk van hem verwachten dat hij het allemaal onthoudt. Dat gaat op die leeftijd niet meer. Nu sprak ik hem laatst en hij vertelde dat dat feest hem toch best een hoop geld kost. Hij heeft gedurende de jaren heel wat tips opgedaan die hem hielpen de uitgaven een beetje onder controle te houden. Ik was natuurlijk nieuwsgierig. Hij deelde er zes met me, die ik ook met jullie mocht delen.

Dus hierbij: 6 bespaartips voor Sinterklaascadeaus.

Lang leve Marktplaats

Hoeveel speelgoed heb jij ooit gekocht waar je kinderen nooit meer spelen? Je bent niet de enige. Veel mensen zetten dat op Marktplaats. Vaak nog in nieuwstaat. Roept je kind dat hij iets wil hebben, kijk dan eerst eens hier. Ik doe dat al jaren en heb prachtige dingen op de kop getikt voor een deel van de prijs. Dingen zoals Lego en Playmobil zijn heel goed tweedehands te krijgen. Check wel altijd of het nog compleet is, voor je tot koop overgaat. Zit het boekje er ook bij? Is er niks beschadigd? Dat moet je zeker even vragen. En als speelgoed licht kan geven, kan bewegen of geluid kan maken (kortom, alles op batterijen) check dan of het werkt voordat je het koopt. Daarom ben ik ook altijd fan van in de buurt kopen. Ik ga nooit verder dan 15 kilometer rond mijn huis zodat ik het zelf op kan halen en kan zien, voordat ik ervoor betaal.

Aanbiedingssite

Meestal ben ik niet zo’n fan van aanbiedingswebsite Ze zijn gemaakt om je te verleiden aankopen te doen. Maar, rond de feestdagen maak ik er wel gretig gebruik van om leuke cadeaus te scoren. Check websites als iBood en DailyOffers eens. Laat je niet gek maken door het aflopende klokje of pop-ups in je scherm waar schreeuwerig wordt vermeld dat er nog maar 2 exemplaren in voorraad zijn. Voordat je op zo’n website een aankoop doet, check ik altijd nog even of het elders niet goedkoper is. Meestal is dat niet zo, maar een aanbieding is niet altijd een goede aanbieding. Gooi het product gewoon even in Google Shopping en je ziet wat het overal kost. Is het product bij de aanbiedingswebsite het scherpst geprijsd én stond het al op je wensenlijstje voor 5 december? In het winkelmandje ermee!
(Een side note: deze websites kunnen wat verslavend werken. Ben je daar gevoelig voor? Dan lekker mijden!)

Vier Sinterklaas iets later

Een of twee dagen is vaak al voldoende. Dan is er al veel in de aanbieding, zoals bijvoorbeeld chocoladeletters en marsepein. Maar ook andere typische Sinterklaasproducten zoals decoratie en inpakpapier. Je moet wel een goed verhaal hebben bij je kinderen. Want als de Sint op tv al naar huis is, hoe kan hij dan ’s avonds nog aan jouw deur kloppen? Bij ons werkt het verhaal over Achteraf-Piet altijd heel goed. Die bezorgt de pakjes bij alle kinderen die het vieren nadat Sinterklaas al naar Spanje vertrok. Geen probleem. Ging erin als zoete koek. Werkt ook prima als sinterklaasavond gewoon wat ongunstig valt voor jou en de boel daarom verschoven wordt.

Begin vroeg met inkopen

Ik weet dat mijn moeder al maanden voor Sinterklaas bezig was met aankopen doen. Zodra ze een goede aanbieding zag, kocht ze het en legde het op zolder. Wanneer je in de week van Sinterklaas start met je zoektocht, heb je veel mooie prijsjes al gemist. In deze tijd met tekorten op allerlei grondstoffen, is op tijd beginnen sowieso verstandig. Niet alleen omdat het geld bespaart, ook omdat je er anders misschien naast grijpt. Zoek een goed plekje waar je de cadeautjes kan stallen tot het mooie avondje daar is. Wij doen dat bijvoorbeeld in een kast op kantoor.

Koop niet maar ruil

Wat voor jou oud is, is voor een ander nieuw. Kleding die je niet meer past of draagt, woonaccessoires waar je op uitgekeken bent, gadgets waar je niets mee doet. Organiseer een wisselcadeau-avond (mooi Galgjewoord, trouwens) en geef elkaar iets cadeau van jezelf. Ideaal ook voor als iemand in je familie of gezelschap het niet zo breed heeft of gewoon geen zin heeft om veel geld uit te geven aan sinterklaasavond. Zo krijgt iedereen iets, zonder dat er portemonnees aan te pas komen. Ik vind het ook nog eens een heel leuk idee om iets te krijgen wat ooit van een familielid of vriend/vriendin is geweest. Dat maakt het toch nog nét iets specialer.

Spreek af hoeveel je geeft

Veel mensen vieren sinterklaasavond met vrienden en/of familie. Spreek vooraf met elkaar af hoeveel cadeaus er per persoon gegeven gaan worden en voor welk budget ongeveer. Zo voorkom je ten eerste dat de één veel meer krijgt dan de ander en dat dat scheve gezichten en vragen oproept. Je voorkomt ook dat mensen elkaar proberen te overtreffen. Onzinnig, maar het gebeurt. Maak van Sinterklaas vooral geen consumeer-feest maar gewoon een gezellig en warm samenzijn.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!