5 manieren om je huis op een goedkope manier te verduurzamen

De 5. Ieder week geef ik vijf kleine, makkelijk toepasbare geldtips. Deze week: 5 manieren om je huis te verduurzamen voor weinig.

Ik was al verliefd op ons nieuwe huis voordat ik had gezien watvoor energielabel het had. Niet dat dat nog iets aan mijn gevoelens had veranderd, hoor. Soms stap je een huis binnen en voel je gewoon: dit is het. Dat had ik ook. Daar was niets meer aan te redden. Al zaten er gaten in het plafond waar regen en kou zo door naar binnen liepen, dan nog had ik mijn handtekening onder het koopcontract gezet.

Je moet nooit een huis kopen vanuit emotie. Maar ja, we zijn nu eenmaal mensen. En een huis is toch ook een gevoelsding. Nou, afgelopen winter kwam ik toch een beetje van onze keuze terug. Wat was het koud in ons jaren ’30 huis met weinig isolatie. We zijn inmiddels maar gaan sparen om daar wat aan te doen. Tot die tijd is het warme truien dragen. Iedereen in huis kreeg van mij pantoffels en een badjas. Dat hielp, een beetje.

Je huis verduurzamen klinkt als een duur geintje. Dat is het vaak ook. Zeker wanneer je zonnepanelen wilt en – nog duurder – een warmtepomp. Zo ver zijn wij nog lang niet met onze woning. Toch ontdekten wij, kun je ook al een hoop doen aan die hoge energierekening, zonder dikke portemonnee. Deze 5 kleine veranderingen kun je die hoge rekening al flink naar beneden brengen.

Lees ook: 5 manieren om betaalbaar uit eten te gaan.

  • Gebruik radiatorfolie. Dit is speciaal zilver folie. Je bevestigt het achter je radiator om er zo voor te zorgen dat de warmte niet richting de buitenmuur verloren gaat, maar echt het huis ingaat. Volgens Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal levert dit een besparing op van ongeveer 10 m3 gas per vierkante meter. Hierdoor heb je de kosten binnen één winter terugverdiend.


  • Gebruik LED verlichting. Heb je nog ouderwetse peertjes in je lampen hangen? Stap over naar LED. Een LED-lamp is wat duurder dan de vroegere gloeilamp maar gaat veel langer mee en verbruikt echt significant minder energie. Wist je dat het energieverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden voor 20% naar verlichting gaat? Dan is hierop besparen best de moeite waard.


  • Dicht de kieren. Tochtstrips en tochtbanden zijn materialen die het heel makkelijk maken om kieren zelf te dichten. Bijvoorbeeld bij de voordeur, waar vaak veel warmte ontsnapt. Vaak zit er een zelfklevende zijde aan, die je zo in een kier of naad aanbrengt. Wel eerst even goed schoon en droog maken, anders plakt het niet.

  • Pak die kitspuit. Ook met kit kun je naden en kieren in je huis dichten. Het is een investering van niks en je krijgt er een comfortabeler huis voor terug.

  • Check je brievenbus. Nu je toch bij je voordeur bent aanbeland, vervang de borstel van je brievenbus dan als deze oud is. Wanneer deze versleten is en dus open staat, stroomt er daar de hele dag koude lucht je huis binnen. 
    En als je toch met je brievenbus bezig bent…
    check dan meteen deze super coole PorteRenee-sticker

Hoe verduurzaam jij je huis op een geld-vriendelijke manier? Ik ben heel benieuwd naar jouw creatieve oplossingen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!