5 dingen die je écht nog wilt regelen vóór 2024

Je kunt voor de jaarwisseling nog een aantal dingen doen die helpen om van 2024 een financieel succesvol jaar te maken. Wij zetten ze voor je op een rij.

1 januari is qua financiën een belangrijke datum. Sommige voordelen en regelingen vervallen namelijk op deze dag. Dus is het slim om voor het nieuwe jaar begint nog even in wat zaken te duiken. Bijvoorbeeld in deze vijf.

1. Middelen en (misschien) geld terugkrijgen

Ooit van ‘middelen’ gehoord? Dat betekent dat je je inkomen uit drie opeenvolgende jaren bij elkaar optelt en het gemiddelde daarvan neemt. Zeker als je wisselende inkomsten hebt gehad, kan dat je geld opleveren. Verdiende je in 2021 bijvoorbeeld € 30.000? Het jaar erna € 32.000? En dit jaar een geweldige € 50.000? Dat is als je de bedragen middelt − het gemiddelde neemt dus − € 37.333 per jaar. Het kan zijn dat je recht hebt op belastingteruggave, omdat je in totaal over je inkomsten in de afzonderlijke jaren meer belasting betaalde dan wanneer je het gemiddelde zou nemen. Snap je het? Hoe je dit aanvraagt en wat de voorwaarden precies zijn, lees je in dit artikel. Wacht hier niet te lang mee, want deze regeling loopt af.

2. Je verzekeringspakket checken

Dit hoef je niet per se vóór 1 januari te doen. Maar omdat je zorgverzekering wel voor die datum geregeld moet zijn, kun je het vergelijken van je andere verzekeringen misschien meteen hierin meenemen. Bij PorteRenee publiceren we elke week een kasboekje van een volger. En wat valt ons op? De immens hoge bedragen die veel mensen betalen voor hun verzekeringspakket.

Dit is een mooi moment om al je verzekeringen te vergelijken. Neem in je vergelijking ook verzekeringspartij Deck eens mee. Zij bieden een superscherpe premie, omdat ze werken met een verhoogd eigen risico. Je kunt kiezen uit een eigen risico van € 500, € 750 of € 1.000 per verzekering. Wij kozen voor het laatste en bespaarden daardoor 60% op onze premie. Zorg wel dat je wat spaargeld achter de hand hebt, voor als het toch eens gebeurt dat je wat moet claimen. Wij zijn zelf al drie jaar klant bij Deck en dat is gelukkig nog niet voorgekomen. Maar gebeurt het wel? Dan heb ik al meer bespaard op mijn premie dan dat ik aan eigen risico zal moeten betalen.

Reken hier uit hoe hoog jouw premie bij Deck zou zijn.

3. Je nettowaarde berekenen

Hoeveel ben jij waard? Elk jaar, zo aan het einde van het jaar, zet ik het voor mezelf op papier. Mijn bezittingen en de waarde daarvan aan de ene kant. Mijn (eventuele) schulden aan de andere kant. De schulden trek ik af van mijn bezittingen en onder de streep houd ik dan mijn nettowaarde over. We staren ons vaak blind op het saldo van onze spaarrekeningen. Maar of je financieel vooruit bent gekomen, kun je eigenlijk beter op deze manier berekenen. Want je kunt ook dingen hebben gedaan met je geld, die golden als investering. Het geld is dan weg van je spaarrekening, maar is simpelweg in iets anders, iets waardevols gestopt. Zet ieder jaar je nettowaarde op papier. En leg de nieuwe versie naast die van vorig jaar. Zo kun je conclusies gaan trekken en op basis daarvan nieuwe plannen maken voor het komende jaar.

4. Geld schenken (belastingvrij)

Elk jaar mag je een bepaald bedrag aan een ander schenken zonder daar schenkbelasting over te betalen. Hoeveel dat is, verschilt per jaar en is ook afhankelijk van de relatie die je met de ander hebt. Schenk je bijvoorbeeld aan een van je kinderen? Dan mag je in 2023 € 6.035 belastingvrij schenken. Aan andere familieleden of andere relaties mag je belastingvrij € 2.418 schenken.

5. Je vermogen verlagen voor minder belasting

In Nederland betaal je belasting over je vermogen. Met vermogen bedoelen we al je bezittingen en tegoeden. Bijvoorbeeld je spaargeld, je beleggingen en de waarde van een tweede huis. Gelukkig bestaat er een vrijstelling. Dat betekent dat je tot een bepaald bedrag geen vermogensbelasting betaalt. Hoe hoog die vrijstelling is, verschilt per jaar. In 2023 is dat € 57.000 per persoon. Met je partner − als jullie voor de Belastingdienst ook fiscaal partners zijn − is dat dus € 114.000.

De Belastingdienst kijkt op 1 januari wat je vermogen is. Dat noem je de peildatum. Alleen wat er op die dag op je rekeningen en in jouw bezit is, wordt (eventueel) belast. Op 1 januari 2024 wordt het eventueel te belasten bedrag bepaald voor je aangifte over 2024. En op 1 januari 2025 voor je belastingaanslag over 2025. Als je het bedrag aan vermogen dus nu verlaagt, bespaar je geen belasting meer over 2023, maar misschien wel over 2024.

Je kunt dingen doen om je vermogen nog snel te verlagen. Bijvoorbeeld aflossen op je hypotheek. Vooralsnog wordt je eigen woning niet gezien als vermogen en betaal je daar dus geen vermogensbelasting over. Ook schenken, bijvoorbeeld aan familie, kan je vermogen nog drukken. Maar dat moet je dus wel vóór 1 januari doen. En je weet nu ook dat dat kan zonder dat je daarover schenkbelasting betaalt.

Haal vooral uit bovenstaand lijstje wat op jou van toepassing is. En ga er vóór het nieuwe jaar lekker mee aan de slag.

Dit artikel is een samenwerking met Deck. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek