Vette schulden: 5 redenen waarom ik het niet had willen missen

Een paar jaar geleden had ik nog zo’n €40.000 schuld. Het duurde even voordat ik die had afgelost, maar ik had het voor geen goud willen missen. Ik deel 5 onmisbare lessen die ik leerde van schulden hebben.

Door Renée

Oké, laat ik niet doen alsof het een feestje was. Schulden hebben was niet leuk. Het was stressvol en naar. Het was ongezellig ook. Toch, als ik de tijd kon terugdraaien, zou ik het opnieuw door willen maken. Die ervaring heeft me zo veel lessen geleerd. Dingen die ik anders misschien nooit had geleerd. Dat klinkt misschien gek, maar is 100% waar. Dus als je nu misschien (nog) in de schulden zit: weet dat er ook positieve dingen uit kunnen komen. Ik deel met jou de 5 lessen die ik leerde van schuldenaar zijn.

Les 1: Zo kwetsbaar ben je dus

Ik voelde me totdat ik in schulden belandde, onaantastbaar. Ik was jong, verdiende goed en had nooit financiële problemen gekend. Ik was er oprecht van overtuigd dat mij zoiets niet zou gebeuren. Totdat dat dus wel gebeurde. Mij overkwam het doordat de huizenprijs kelderde tijdens de kredietcrisis. Mijn huis werd tienduizenden euro’s minder waard en toen mijn relatie over was, wilde ik het graag verkopen. Ik had niks meer in de stad te zoeken, waar ik voor mijn ex naartoe was verhuisd. Toen ik de rekensom had gemaakt en begreep waar ik financieel stond, was ik oprecht verbaasd. Dat mij dit gebeurde?! Maar ja, waarom mij ook niet?! Ik leerde dat iedereen kwetsbaar is. Iedereen kan in de schulden belanden. Ik leerde ook dat er dingen zijn die je kunt doen om dat te voorkomen: sparen, aflossen, beleggen, et cetera.

Les 2: Een schriftje maakt alles goed

Een groot probleem als schulden oplossen, begint altijd bij één heel kleine en bijna simpele handeling. Het bij gaan houden van je inkomsten en vooral je uitgaven in een schriftje. Voor €0,50 heb je er een. Je schrijft je naam erin en begint gewoon op een dag. Zo dus:

IJsje: €1,50
Boodschappen: €23,45En zo ga je door. Dit is het begin van de oplossing voor het probleem dat schulden heet. Dat was het in ieder geval voor mij. Maar ook is het het begin van een zorgeloze financiële situatie als je nog niet in de schulden zit, maar daar wel bang voor bent. En het is het begin wanneer het je financieel best voor de wind gaat, maar je niet structureel spaart. Of wanneer je wel spaart, maar toch meer grip wilt krijgen. Wat je financiële situatie ook is, welk doel je ook hebt, welk probleem of welke wens, wat je inkomen ook is. Dit is altijd het begin.

Les 3: Je hebt een immense kracht in je

Als je me een paar jaar voordat ik het deed, had gevraagd of ik €40.000 schuld eigenhandig had kunnen aflossen, had ik je uitgelachen. Nee joh! Hoe dan? Dat lukt toch nooit? Niet veel later deed ik het. Nadat ik natuurlijk wat tranen had gelaten over mijn financiële situatie (schulden, dus) maakte ik al snel een plan. Ik rekende alles precies uit en ontdekte dat ik, wanneer ik flink zou besparen, alles binnen ruim drie jaar kon aflossen. Ik raakte zo gemotiveerd dat ik dat daarna nog deed ook. Natuurlijk, met ups en downs, maar altijd met dat doel heel duidelijk voor oog. Ik visualiseerde elke avond hoe het zou zijn om dat doel te bereiken. Ik voelde het in mijn lichaam en haalde daar een gigantische kracht uit. Denk nooit dat iets onmogelijk is of dat je het niet volhoudt. Wanneer je het vuur in je buik weet te ontbranden, ben je tot heel veel in staat!

Les 4: Samen gaat het dubbel zo snel

Ik maakte mijn schulden zelf, maar loste ze samen met mijn vriend (nu man) af. Dan bedoel ik niet eens dat hij al zijn spaargeld moest inleggen, want dat had hij destijds helemaal niet. Ook hij moest nog wat financiële lessen leren. Ik doel eerder op het mentale deel. We stelden samen doelen. We bepaalden hoe we die zouden bereiken en wanneer. We hielden elkaar gemotiveerd en bij de les. Wanneer ik het even niet meer zag zitten, trok hij me uit de put. En andersom. Door het samen te doen, ging het makkelijker en sneller. Als je geen partner hebt, zoek die steun dan bij iemand anders. Een broer, zus, vriend, vriendin, misschien één van je ouders. Ik weet uit ervaring: dat helpt enorm.

Les 5: Schulden zijn k*t

Schulden die je overkomen zijn stom. Gewoon stom. Bewust een schuld aangaan is wel wat anders. Al kan dat ook negatief uitpakken. Zorg bij het aangaan van schulden altijd dat je een buffer hebt. Zodat je niet meteen in het rood belandt, wanneer de huizenprijzen wat dalen. En als je die maximale hypotheek wel nodig hebt, probeer dan gedurende de tijd extra af te lossen. Pas op met consumptieve leningen, voor bijvoorbeeld boten, vakantie of andere dingen waar je eigenlijk gewoon voor hoort te sparen. Ik zeg niet dat lenen altijd slecht is, maar reken wel altijd uit hoe je ervoor komt te staan als het even niet loopt zoals je hoopt. Bijvoorbeeld als je uit elkaar gaat en een hoge hypotheek hebt. Het leven loopt nu eenmaal vaak anders dan je wilt of plant.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek