33x snel en makkelijk geld besparen

Een beetje geld in je zak houden is fijn. En nee, daar hoef je heus niet dagenlang zegeltjes voor te likken. Geld besparen kan makkelijk én snel op deze 33 manieren. 

1. Gooi pizza’s in de vriezer
Ben je zo iemand die eten gaat halen of bestellen als er niks in huis is en je geen zin hebt om te koken? Dure grap! Gooi een paar kant-en-klare pizza’s in de vriezer om dat te voorkomen. Maak extra pastasaus die je invriest. Of andere maaltijden die makkelijk en snel te ontdooien zijn, zoals zelfgemaakte soep. Zo heb je nooit meer niks in huis. De pizzabezorger gaat je nog missen.

2. Check je autoverzekering
Hoe lang is het geleden dat jij je autoverzekering afsloot? Check eens of die goedkoper kan. Scheelt je, zeker als je lang niet bent overgestapt van verzekering, zo € 100 per jaar.

3. Gebruik de eco-stand op je wasmachine
Heb je een eco-stand op je wasmachine? Gebruik die dan vooral. Dan duurt het misschien wat langer, maar het kost ook minder. Wist je dat een wasje op 60 graden zo’n € 1,31 kost? De eco-stand gebruikt ongeveer 30% minder energie, dus dan betaal je € 0,92. Een verschil van bijna € 0,40. Met al die wasjes die je draait, telt dat lekker op. 

4. Koop voortaan huismerken
Probeer in plaats van A-merken alleen nog maar voor B-merken of huismerken te gaan. Ongeveer net zo lekker of goed? Dan ga je voortaan voor dat goedkopere alternatief. Is het echt minder lekker of minder goed? Gun jezelf dan gewoon het genot of de kwaliteit van dat A-merk. Wedden dat er meerdere producten zijn waarbij je overstapt?

5. Skip plastic tasjes en neem je eigen tasje mee
Gooi een paar grote shoppers in je auto of fietstas. En een canvas tasje in je handtas. Zo hoef je nooit meer geld uit te geven aan (plastic) tasjes in de supermarkt. Kleine moeite, veel plezier. En ook bedankt namens het milieu. 

6. Betaal je rekeningen per jaar
Vaak krijg je in ruil daarvoor een beetje korting. Op je zorgverzekering is dat bijvoorbeeld vaak toch zo’n 1, 2 of 3% van wat je in totaal voor twaalf maanden zou moeten betalen. Bieden ze daar geen korting voor aan? Dan kun je daar best over onderhandelen. Een verhuurder of leverancier is blij als-ie de betalingen voor een jaar in één keer krijgt. Daar staat vast iets tegenover.

7. Zoek voor eens en altijd uit waar tanken het goedkoopst is
En op welke dagen er aanbiedingen zijn bij de tankstations bij jou in de buurt. Dan ga jij daar voortaan op Denderende Donderdag of Voordelige Vrijdag tanken. 

8. Voorkom impulsaankopen
Ben je gevoelig voor impulsaankopen? Maak dan een lijstje in je telefoon. Noem het je 30-dagen-wensenlijst. Hier schrijf je alles op wat je graag zou willen kopen. Al die dingen waar je vanbinnen een warm gevoel van krijgt. Zet de datum er vervolgens achter. Wanneer het dertig dagen op het lijstje staat en je nog nét zo enthousiast erover bent, mag je het van jezelf kopen. Het is dé manier om impulsaankopen, en dus ook impulsmiskopen, te voorkomen.

9. Gebruik de app Too Good To Go
Ken je de app Too Good To Go al? Daarmee haal je voor weinig geld producten met een beperkte houdbaarheidsdatum op bij winkels en restaurants. Voor € 4,99 haal je bijvoorbeeld een tas vol lekkers bij de supermarkt of bakker. Doe vooral in de vriezer wat in de vriezer kan, zo rek je de houdbaarheid een beetje op. Ook heel fijn tegen voedselverspilling.

10. Koop voortaan koopzegels
Ja, sorry, ik had bespaartips beloofd zonder zegeltjes te hoeven likken. Maar de zegels van nu spaar je gewoon in een app op je telefoon. Wist je dat je bij veel winkels tussen de 3 en 6% rendement maakt op je inleg? Je hoeft de opbrengst niet per se in de winkel te besteden, je kunt het gewoon op je rekening laten storten. En 6% rente is flink, dat krijg je bij geen enkele bank.

11. Scoor ingrediënten alleen maar met korting
Tomaten giga-goedkoop? Dan eet jij tomatensoep én maak je een voorraadje pastasaus. Zo profiteer je meerdere dagen van de korting. Dit geldt natuurlijk ook voor andere producten dan tomaten.

12. Check ALTIJD je bonnetje bij de kassa
Zeker als je lekker korting scoort tijdens het shoppen, is het wel fijn als die korting er ook echt afgaat. Geloof mij: dat gaat weleens mis bij de kassa. Hoe vaak ik wel niet bij de servicebalie heb gestaan om mijn geld terug te krijgen.

Wil je naast besparen ook leren over sparen? Doe net als duizenden anderen mee met onze cursus ‘Bereik Je Spaardoel (Snel)’. De online cursus kost maar € 24,99.

In tien lessen helpen we jou met onder andere het stellen van een realistisch spaardoel, delen we manieren om sparen te versnellen én vertellen we je hoe je dat spaardoel ook echt behaalt. We delen heel veel fijne tips & tricks rondom dit thema.

Je kunt de online cursus in onze webshop kopen. Eenmaal gekocht, heb je toegang tot de cursus voor zolang PorteRenee bestaat − en dat is hopelijk nog heel lang!

13. Open een spaarrekening bij een andere bank
Zo duurt geld opnemen net wat langer en voorkom je dat je die spaarcenten uitgeeft aan impulsaankopen. O, en kies dan gelijk voor een bank waar je een fijne rente krijgt. Alle kleine beetjes helpen, toch?

14. Gebruik minder van je (verzorgings)producten
Dus de helft zoveel shampoo, de helft zoveel allesreiniger en de helft zoveel Glassex. Wedden dat het allemaal – haar en huis – net zo schoon wordt?

15. Ontdek een goede kleermaker in jouw dorp/stad/gehucht
Onzin om die fijne blouse weg te gooien omdat een knoopje stuk is, of die spijkerbroek omdat er een gaatje in zit. Serieus: kleermakers verrichten wonderen en besparen je een hoop geld. Of doe het zelf natuurlijk, als je handig daarin bent.

16. Neem je kinderen (als je die hebt) niet mee naar de supermarkt
Die maken het bijna onmogelijk om je aan je boodschappenlijstje te houden. Even geen oppas? Zet ze dan in de buggy of kinderwagen. Liever niet in het wagentje van de supermarkt, omdat ze dan precies op ooghoogte zitten en alle koekjes en sapjes goed zien (want supermarkten zijn slim).

17. Koop geen frisdrank meer
Frisdrank is zó 2018. Drink lekker water of maak je eigen fruitdrankje met fruit en water. Dat is weer een pad in de supermarkt om over te slaan. Scheelt ook nog eens geld bij de tandarts en diëtist.

18. Ga naar de bibliotheek
Niet alleen voor boeken van Kikker en Dolfje Weerwolfje, maar ook voor die van Saskia Noort en Lucinda Riley. Voor kinderen is een lidmaatschap vaak gratis, voor volwassenen kost het zo’n € 40 à € 50 per jaar. Dat heb je er met twee boeken alweer uit.

19. Leg een voorraad aan
Ruim een rommelkastje, je trapkast of een badkamerkastje op en maak ruimte voor een voorraadkastje. Koop deo, afwasmiddel en vaatwastabletten met 70% korting en berg ze daarin op.

20. Zet je verwarming ‘s avonds een uurtje eerder uit
Alvast een tipje voor als straks de verwarming weer aan moet. Zet ‘m wat eerder uit, dan blijft het echt nog wel warm totdat je gaat slapen. Op de meeste (een beetje) moderne thermostaten kun je dat zelfs zo inplannen.

21. Bespaar op je hypotheek
Wist je dat je ook op je hypotheek kunt besparen? Natuurlijk kun je je hypotheek oversluiten tegen een lagere rente, maar dat is geen snelle bespaartip. Het kan ook makkelijker: soms heb je recht op een lagere hypotheekrente, omdat je huis meer waard is geworden of omdat je veel hebt afgelost. De bank loopt nu minder risico en daardoor kun je recht hebben op renteverlaging. Bel de bank voor meer info. Vaak hebben ze een WOZ-beschikking nodig of een taxatierapport. Let wel: dit geldt alleen bij hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

22. Haal de pluis uit je droger
Des te voller dat vakje is, des te meer energie heeft je droger nodig om je was droog te krijgen. Dus verwijder die troep na elke droogbeurt even en help het milieu en je energierekening een handje.

23. Dagje uit? Alleen met korting!
Een dagje eropuit doe je het liefst niet zonder kortingscode. Googel op ‘aankoop op je bestemming + kortingscode’. Vaak is het raak. Of schrijf je even in voor een nieuwsbrief om korting te krijgen. Geen zin in al die commerciële mails? Maak er een speciaal e-mailadres voor aan waar je ze op binnen laat komen.

24. Zeg je tv-abonnement op
Heb je genoeg aan Netflix en Uitzending Gemist? Zeg dan vooral je tv-abonnement op. Scheelt je toch weer een paar euro per maand. Je telecom-abonnementen vergelijken kan sowieso een manier zijn om snel geld te besparen.

25. Zet elke dag de ramen even open
Ook een tip voor straks: wist je dat je je huis makkelijker warm stookt wanneer er frisse lucht in huis is? Zet iedere dag even tien minuten lang alle ramen tegen elkaar open en je zou je energierekening moeten zien dalen. 

26. Check je aanvullende zorgverzekering
Reken eens uit hoeveel de aanvullende zorgverzekering je de afgelopen jaren heeft gekost. En tel op hoeveel je vergoed hebt gekregen uit die verzekering. Bij gezonde mensen is de uitkomst vaak dat die meer kost dan oplevert. Dan kun je overwegen om de aanvullende verzekering komend jaar achterwege te laten. Een beetje spaargeld om eventuele kosten op te vangen is dan wel fijn. 

27. Koop een thermoskan
Ben je een theeleut? Koop een leuke thermoskan voor jezelf en schenk die helemaal vol. Daarin blijft je thee of water urenlang heet. Zo hoef je niet tig keer per dag die waterkoker aan te slingeren.

28. Haal ongebruikte stekkers uit het stopcontact
Je weet (waarschijnlijk) heus wel dat je stekkers van opladers of apparaten die je niet gebruikt, uit het stopcontact moet trekken. Maar ja, gedoe. Koop liever van die stekkerblokken met een schakelaar erop. Is je telefoon ‘s ochtends opgeladen of gebruik je de televisie de rest van de dag niet meer, dan zet je heel makkelijk de schakelaar om en weg is je stroomverlies.

29. Neem een Liga mee
Soms is besparen zó simpel. Zorg dat je altijd een flesje water en een tussendoortje in je tas hebt zitten. Zo hoef je bij het tankstation geen broodje gerookte zalm te halen voor bijna een tientje.

30. Vries je creditcard in
Gewoon in een bakje met water. Je kunt hem daardoor pas gebruiken wanneer het water ontdooid is en dat duurt meestal zo’n 24 uur. Goede tijdsbuffer om nog eens over je aankoop op krediet na te denken. 

31. Ga alleen maar voor led-lampen
Heb jij nog altijd van die ouderwetse lampen in huis? Het is écht tijd om die te vervangen voor led-lampen. Die zijn duurder in aanschaf, maar zo’n 85% zuiniger dan gloeilampen en ze gaan vijftien keer zoveel branduren mee. Geen gekke investering dus en perfect om geld mee te besparen. 

32. Speur de Reclamefolder-app door
Ken je de Reclamefolder-app al? Hier kun je in één klap zoeken in alle actuele folders om geld te besparen. Wil je iets aanschaffen − van vloerkleed tot elektrische tandenborstel − dan check je hier supersnel of het ergens in de aanbieding is. Zonder dat je al die folders door hoeft te ploegen. Ook beter voor het milieu dan papieren folders in je brievenbus.  

33. Check de bandenspanning van je autobanden
Als die te laag is, verbruik je tijdens het rijden onnodig veel brandstof. Oppompen kost (meestal) € 0,50 en je bespaart veel meer geld aan benzine.

Bespaar-bonustippie in de video hieronder!

Wil je meer van zulke tips? Kom ons dan volgen op Instagram.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek