3 tips om (bijna) vanzelf te sparen

Sparen kan voelen als een zware opgave. Maar dat hoeft het niet te zijn. Ik deel tips om te sparen zonder dat het je moeite kost.

Door Renée

Wiskunde vond ik vroeger een vreselijk vak. Ik was er niet goed in en moest er altijd enorm aan trekken om sommen op te lossen. Nederlands en Engels daarentegen: goed in en dus leuk. Zo werkt het voor veel mensen. Wat je makkelijk afgaat vind je leuk, wat je moeilijk en zwaar vindt, niet. 

Sparen probeer ik dan ook zo makkelijk mogelijk te maken. Ik geef je 3 tips om sparen als vanzelf te laten gaan.  

sparen

1. Automatische sparen

Voor iedereen die zich zo min mogelijk met geld bezig wil houden, is dit dé manier om te sparen. Stel een automatische overboeking in. Zodra je je salaris hebt gekregen, wordt er dan vanzelf een spaarbedrag naar je spaarrekening overgemaakt. Daar hoef je zelf helemaal niets aan te doen, behalve één keer instellen. Het liefst zet je dat spaargeld bij een andere bank neer, zodat je het niet met één swipe overboekt naar je betaalrekening om het alsnog uit te geven. Kies voor een reëel bedrag om maandelijks te sparen. Als je te veel wegzet, kom je financieel niet uit die maand. En dan loopt het zooitje in de soep. Eerst dus even uitrekenen wat je maandelijks kan missen.

2. Hoog inzetten

Zet je maandbedrag voor energie en water lekker hoog. Alles wat je niet verbruikt, krijg je aan het einde van het jaar terug en heb je dus gespaard. Het idee is dan wel dat je het bedrag van die teruggave op je spaarrekening zet. Stel alle bedragen die je zelf inschat of doorgeeft, vooral lekker ongunstig in. Zo spaar je zonder dat je het doorhebt. En bijkomend voordeel: je kunt er gedurende het jaar niet van snoepen, want het staat niet op je rekening.

3. Zegeltjes sparen

Je betaalt bij het afrekenen van je boodschappen extra voor spaarzegels. De zegels die je gekocht hebt, plak je ouderwets in een boekje of ze komen in je app te staan. Wanneer je kaart vol is, krijg je het geheel ingelegde bedrag terug plus wat extra’s. Dit klinkt misschien als een oubollige hobby, maar het levert meer rente op dan geld op je spaarrekening zetten. Afhankelijk van de supermarkt zo’n 4 á 6%. Hier check je hoeveel het precies bij jouw supermarkt is. Ik ken mensen die het hele jaar door zegels sparen om aan het einde van het jaar de hele bups in te wisselen voor geld, om daar een weekend met de familie van naar Disneyland te gaan. Of om daar de decemberboodschappen en cadeautjes van te betalen.

Begin vandaag met vanzelf sparen. Over een jaar ben je maar wat blij met je potje!

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!