3 spaartips om gemotiveerd te blijven

Sparen heeft alleen zin wanneer je het volhoudt. En dat is lastig, zo weten wij allemaal. Ik geef je 3 tips die je helpen om gemotiveerd te blijven.

Sparen is een beetje als afvallen. Je begint superenthousiast en gaat als een speer. De kilo’s vliegen eraf, of in dit geval de euro’s vliegen eraan (aan je spaarrekening). Na een paar weken of maanden komt de klad erin. Dan wordt het Sinterklaas, er is een kind jarig of je moet en zal echt een keer eten bestellen. Geen probleem natuurlijk, als je daarna maar weer op je spaarpaard kruipt. En dat is lastig. Net als bij diëten. Het is moeilijk om weer gemotiveerd te raken. Dan denk je: waar doe ik het eigenlijk voor? Is het al die moeite wel waard? Je hebt niet meer de energie om het weer op te pakken en je vervalt in wat je kent uit het verleden: het uitgeven van al je inkomen. Dat is de weg van de minste weerstand.

Trucjes om gemotiveerd te blijven kunnen dit voorkomen. Ik zet een paar manieren die voor mij werken, voor je op een rij.

1. Maak een spaarbestandje aan

Wij hebben thuis een bestandje in Google Drive. In the cloud, zodat je er altijd bij kunt en er ook afzonderlijk van elkaar in kunt werken. Wij sparen los van elkaar en vullen iedere maand in hoeveel spaargeld we hebben. Dat is een vreugdevol momentje, want het saldo groeit eigenlijk iedere maand wel. We doen dit eens per maand, maar het mag ook op meerdere momenten wanneer je vaker kun sparen. Zet de datum ervoor en erachter je actuele saldo. Zo kun je ook terugkomen en zien dat je bedrag stijgt (als het goed is.) Dat motiveert. Als je even denkt: het gaat voor geen meter, dan check je dat bestandje. Dan zul je zien dat je vermogen wel degelijk groeit. Dat geeft je, wanneer je even weinig moed hebt, weer de motivatie om door te gaan.

LEES OOK: 5 geweldige bespaartips van oma

2. Teken het

Wij hadden tijdens het sparen voor ons huidige huis, een soort barometer in onze trapkast hangen. Die had ik zelf getekend op een paar aan elkaar geplakte velletjes A4-papier. Elk streepje was €1.000. Wanneer we weer €1.000 bij elkaar hadden, pakte ik een stift van mijn zoontje en kleurde weer een vakje groen. Zo liep de barometer steeds verder vol, richting €100.000 spaargeld, die we uiteindelijk in ons huis stopten. Mensen hebben ons erom uitgelachen. Gewezen en gelachen om ons zelfgeknutselde barometertje. Maar who cares? Wij werden er enthousiast van.

Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, krijg je een paar kant-en-klare-kleurplaten cadeau in je mail. Check dat hier.

3. Pinterest

Hallelujah voor Pinterest. Als ik het sparen even niet meer zag of zie zitten, dan surfte ik naar Pinterest. Ik typte er in: savings. Sparen. Of nog specifieker saving house, want dat was destijds ons doel. De meest geweldige succesverhalen komen tevoorschijn en je wordt overladen met geweldige tricks en trucs.  Een geweldige remedie voor de momenten dat je het bijna wilt opgeven.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!